fbpx
Asia Culture Food Travelling Travelling

Chengdu – orașul urșilor panda giganți

Am vizitat China în timpul participării la școala de vară organizată de Southwestern University of Finance and Economics din Chengdu în colaborare cu Universitatea Agora din Oradea. Pentru că ne-am dorit să ajungem la marele zid chinezesc am luat biletul de avion astfel încât să stăm și în Beijing câteva zile. Am luat avionul din Budapesta, pe ruta Budapesta – Beijing – Chengdu – Budapesta și a costat 800 euro/persoană.

Chengdu este localizat în partea de sud-vest a Chinei, fiind cel mai mare oraș al provinciei Sichuan, având o populație de aproximativ 14.43 milioane de locuitori.

Mai jos găsiți o listă cu ce se poate vizita în acest oraș vibrant.

1. Wide and Narrow Alleys sunt niște alei pietonale ce combină arhitectura veche a dinastiilor Ming și Qing cu un design modern. Ne-a plăcut foarte mult această combinație și faptul că au păstrat structura clădirilor antice în procesul de modernizare. A fost unul din locurile mele preferate în Chengdu și cea mai frumoasă pietonală vizitată până acum.

Pe aceste străzi întâlnim multe restaurante, cafenele, ceainării, hoteluri de tip boutique, spa-uri și magazine. Seara devine un loc foarte romantic datorită felinarelor și luminilor colorate ce împodobesc străzile.

Este un loc destul de aglomerat fiind foarte popular în rândul turiștilor și nu numai.

Savurând un ceai în copac

 Wide and Narrow Alleys seara

2. Chengdu research base of giant panda breeding.

Panda gigant este o specie de panda pe cale de dispariție, care trăiește în 6 zone montane în provinciile Sichuan, Shaanxi și Gansu. Cu o populație mai mică de 2000 exemplare, această specie de urs panda este considerată un tezaur național al Chinei.

Chengdu a fost casă pentru acești panda încă din vremuri antice. Descoperirea fosilelor indică, că urșii panda gigant trăiau în această zonă de mai bine de 4000 de ani.  Din acest motiv, acest oraș este denumit popular „Casa pandei gigant”, fiind și cea mai apropiată zonă metropolitană de locul în care urșii panda trăiesc în habitatul lor natural.

Din dorința de a salva și proteja această specie pe cale de dispariție, centrul de cercetare a urșilor panda gigant din Chengdu a fost înființat în luna martie a anului 1987.

Vizitatorii pot urmării urșii în timp ce mănâncă, se joacă, dorm sau se plimbă. Aici puteți vedea chiar și panda roșie.

Preț: 58 CNY (7.5 euro). Orar: zilnic între orele 07:30 – 18:00.

Panda roșie

3. Jinly ancient street este cea mai veche stradă comercială din provincia Sichuan, cu o vechime de peste 1800 de ani.

Pe această stradă, cu o lungime de doar 350 m, puteți experimenta gustul autentic al Chengdu-lui. Cu o arhitectură tradițională, ce a păstrat structura caselor vechi, puteți face o plimbare printre tarabele ce vând suveniruri, puteți sta la un ceai tradițional chinezesc, să gustati mâncare chinezească la unul din restaurante sau pur și simplu să admirați artihectura minunată a clădirilor.

4. Tianfu Square este o piață localizată în centrul orașului, vegheată de statuia uriașă a lui Mao Zedong. Ani de zile această piață a fost un șantier de construcții, dar începând cu anul 2009 a fost redeschisă. Turiștii pot admira fântânile arteziene care după lăsarea nopții sunt foarte frumos luminate.

5. Du Fu Thatched Cottage este localizat la periferia orașului și este fosta reședință a marelui poet Du Fu, care a trăit în timpul dinastiei Tang (618-907).

În anul 759, la vârsta de 47 de ani, forțat de sărăcie și împrejurări sociale, Du Fu s-a mutat de la Gansu la periferia orașului Chengdu unde și-a construit o colibă modestă. Perioada trăită la colibă, a fost cea mai creativă perioadă a lui Du Fu. Profund emoționat de suferințele oamenilor și de destinul dinastiei, a găsit consolare prin intermediul poemelor sale.

În timpul șederii sale de aproape 4 ani, Du Fu a compus peste 240 de poezii care reflectau suferințele și încercările grele prin care trecea poporul. Poemele sale au avut o influență semnificativă asupra dezvoltării literaturii chinezești, fiind considerate cele mai însemnate realizări ale unui poet chinez.

Studenții chinezi au în programa școlară și în ziua de azi, cu un mileniu mai târziu, poezii a lui Du Fu, pe care sunt obligați să le învețe.

După plecarea lui Du Fu, coliba s-a prăbușit. Aceasta a fost renovată în timpul dinastiei Ming și Qing și extinsă la dimensiunea actuală (24 hetare). Acum este înconjurată de un parc mare, o gradină de bambus, pavilioane și poduri.

Preț: 60 CNY (7.75 euro). Orar: zilnic între orele 07:30 – 19:00 vara, 08:00 – 18:00 în timpul iernii.

6. Jinsha Museum este un muzeu arheologic situat în districtul Qingyang, dea lungul râului Modi. Situl arheologic a fost descoperit accidental în luna februarie a anului 2001, în timpul construirii unei clădiri imobiliare.

Au fost descoperite la fața locului obiecte din bronz și aur, artefacte din jad și obiecte din piatră sculptată.

Preț: 80 CNY (10.50 euro). Orar: zilnic între orele 08:00 – 18:00.

7. New Century Global Center este un mega mall ce deține titlul de cea mai mare clădire din lume. Construit în anul 2013, conține un aquapark, cinema IMAX, două hoteluri cu 1000 de camere și de asemenea foarte multe magazine. Are o suprafață de 1.5 milioane de metrii pătrați și 99 metri înălțime (18 etaje).

8. Chunxi Road este o stradă comercială cu peste 700 de magazine, ce includ mall-uri, magazine universale, supermarket-uri, tarabe stradale și buticuri, precum și cafenele moderne și o piață publică.

9. Leshan Giant Buddha este statuia lui Maitreya (un Bodhisattva reprezentat de obicei ca un călugăr stufos, cu zâmbet larg și pieptul gol, cu pumnul expus la vedere) în poziție de șezut. Statuia se află la est de orașul Leshan, la confluența a trei râuri: Min, Qingyi si Dadu.

Statuia a fost inclusă pe lista patrimoniului Unesco din anul 1996 și este cea mai mare statuie Buddha sculptată în piatră din lume. Construcția acesteia a început în anul 713 din timpul dinastiei Tang și a fost terminată în anul 803, a durat 90 de ani.

Buddha gigant are o înălțime de 71 m, degetele având o lungime de 8.3 m, picioarele 9 m, iar umerii 24 m (cât un teren de baschet).

Fiind un obectiv turistic popular au fost foarte mulți oameni în ziua vizitei și sunt convinsă că este aglomerat zilnic. Am avut noroc cu ghidul ce ne-a însoțit pe durata excursiei care a sugerat să pornim invers față de traseul normal de vizitare. Astfel, am reușit să evităm cozile, dar și să atragem câteva priviri dojenitoare.

Deși este localizat la 151 km de Chengdu, merită să faceți o excursie până acolo. Este ceva unic și impresionant. Noi am combinat această atracție turistică cu orașul Emeishan unde ne-am cazat peste noapte și Muntele Emei despre care găsiți detalii mai jos.

Preț: 90 CNY (11.65 euro). Orar: zilnic între orele 09:00 – 16:50.

10. Emeishan city este un oraș situat la 47 km de Leshan Giant Buddha. După vizita statuii ne-am îndreptat spre acest oraș unde ne-am cazat o noapte. Am stat jumătate de zi în Emeishan, unde am reușit să vizităm câteva obiective turistice. Orașul este poarta de acces spre muntele Emei, unul din cei 4 munți sacrii ai țării.

11. Mount Emei

Ridicându-se la o înălțime de 3099 m deasupra nivelului mării, la aproximativ 185 km de Chengdu, Muntele Emei este cel mai înalt munte budist sacru din cei patru existenți în China. Denumirea „Emei” înseamnă „sprânceana delicată”, nume ce derivă din cele doua vârfuri ale muntelui, Wanfo și Golden Summit, situate față în față și care seamănă cu sprâncenele delicate ale unei frumuseți chinezești.

De la poalele muntelui până la vârful Wanfo există un traseu de aproximativ 60 km. Autobusurile și telecabinele facilitează urcarea, dar mare parte din drum se poate face pe jos. Noi am făcut o combinație între cele trei, iar excursia a durat jumate de zi.

Aici am vizitat o zonă populată de maimuțe sălbatice denumită Monkey Forest. Ghidul ne-a prevenit să nu avem mâncare sau băutură la noi deoarece am fi fost predispuși unui atac. Maimuțele abia așteptau să fure ceva bun de mâncat. La ieșire era amenajat un loc unde se acordă prim ajutor în caz că erai atacat de maimuțe. Din fericire am scăpat teferi și nevătămați.

Preț: Sezon (15.01 – 14.12) Extrasezon (15.12 – 14.01)
Intrare: 185 CNY (24 euro) 110 CNY (14.50 euro)
Templul Baoguo: 8 CNY (1 euro)
Templul Fuhu: 10 CNY (1.30 euro)
Templul Wannian: 10 CNY (1.30 euro)
Orar zilnic: 6:00 – 18:30 7:00 – 17:50
Recomandat pentru vizită: Primăvara și toamna

Traseu vizitare obiective:

Bine de știut/recomandări:

  • Transportul în comun este foarte ieftin în China. Nu ezitați să folosiți metroul pentru distanțe mari sau chiar taxiul (este mai ieftin ca în România). Șoferii de taxi în general nu știu limba engleză, a trebuit să le aratăm poze cu locurile unde am vrut să ajungem.
  • Mâncarea este de asemenea foarte ieftină, merită să luați mai multe feluri de mâncare și să împârțiți. În multe restaurante veți întâlni mese rotunde care se rotesc, tocmai ca toată lumea de la masă să poată gusta mai multe feluri de mâncare. Sharing is caring! Încercați mâncarea lor tradițională. Nouă ne-a plăcut foarte mult kung pao chicken. Provicia Sichuan este cunoscută pentru mâncarea picantă (cea mai picantă din China!). Dacă sunteți amatori de mâncare picantă nu ratați restaurantele Hot Pot unde în mijlocul mesei veți găsi o oală în care fierb ardei iuți. Legumele și carnea crudă se aruncă în oală să fiarbă împreună cu ardeii.

Hot Pot

  • Recomandăm să mergeți la Sichuan opera dacă aveți ocazia. Un spectacol frumos ce sigur vă va încânta.

  • Știați că în Chegdu sunt munți imposibil de urcat? Lanțul muntos Meli este cunoscut ca unul foarte periculos. Este format din 6 munți cu altitudine de 6000 metri. Nici un vârf al celor 6 munți nu a fost cucerit încă. Din anul 2010, este interzisă urcarea.
  • Este necesară viză pentru China, pentru care trebuie mers personal la Ambasada Chinei în București, Șos. Nordului nr. 2, sector 1, aproape de parcul Herăstrău.

       Acte necesare:

  1. Pașaport: Valabil mai mult de 6 luni de zile, cu pagini libere pentru lipirea vizei și o copie xerox după pașaport.
  2. Formularul de viză și o fotografie tip pașaport recentă pe fond alb care sa fie lipită pe formular
  3. Rezervarea biletului de avion și rezervarea la hotel pentru întreaga durată a șederii
  4. Taxa de viză: o intrare – 240 lei, două intrări – 360 lei, taxă urgență – 90 lei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *