fbpx
Europe Romania Travelling

10 obiective turistice de vizitat în județul Hunedoara

Castelul Corvinilor

Atracții turistice în județul Hunedoara

Recent am făcut o mini excursie în județul Hunedoara și am constatat că sunt foare multe obiective turistice minunate care cu siguranță merită adăugate pe listă. Unele sunt foarte cunoscute, care pe parcusul anilor le-am vizitat de multiple ori, iar altele le-am descoperit abia anul acesta. Le-am sintetizat mai jos, cu speranța că vor fi de folos celor care vor să viziteze aceste locuri.

1. Castelul Corvinilor, Hunedoara. Dacă nu ai apucat încă să vizitezi acest castel, anul acesta ar fi ocazia perfectă. Este un loc de poveste, care mie personal îmi place foarte mult. O vizită aici, mă face să mă simt parte dintr-un basm. Dacă ai suficient timp la dispoziție, recomandăm să vizitezi și interiorul castelului cu toate că cele mai spectaculoase fotografii sunt făcute din exterior.

castelul corvinilor

castelul corvinilor

2. I Giardini di Zoe, Banpotoc este o grădină 🌹 minunată cu un aer boem ce te va fermeca de la prima vizită. Este localizată în satul Banpotoc, județul Hunedoara și aparține italianului Giovanni Salvatelli. După mai bine de un deceniu de muncă și amenajări, acesta a reușit să aducă o bucățică din Italia în România. ❤️ Este un loc liniștit, armonios și surprinzător de frumos, care cu siguranță merită adăugat la lista “de vizitat în România.” Am plătit 10 lei pentru intrare.

DSC_4076

3. Băile Romane, Geoagiu-Băi. Am vizitat Băile Termale Romane de la Geoagiu-Băi săptămâna trecută. Nu aflasem de existența lor până anul acesta, când am văzut întâmplător o postare pe Instagram. La prima vedere, nici nu m-am gândit că acest loc este în România. 😅 Zona Geoagiu este cunoscută pentru apele sale termale, așadar nu este de mirare că în timpul ocupației romane a Daciei între 106 și 271 d.Hr., romanii și-au construit propriile băi, capturând izvoarele termale locale, conducând apele spre acest complex ce cu siguranță a fost odinioară grandios. Deși locul are un potențial turistic major, din păcate este neglijat și neexploatat. Intrarea este liberă!

4. Cascada Clocota, Geoagiu-Băi. Cascada este localizată foarte aproape de Băile Romane. O scurtă plimbare de la drumul principal și sunteți acolo. Având în vedere accesul ușor și frumusețea acesteia, recomandăm să o vizitați împreună cu Băile Romane.

5. Biserica Sf. Nicolae, Densuș. Este cunoscută ca cea mai veche biserică din piatră din România. Nouă ne place mult aici, motiv pentru care nu ratăm nici o ocazie să o vizităm când suntem în zonă.

biserica sf. nicolae densus

6. Sarmizegetusa Regia. Situl arheologic este situat în satul Grădiștea Muncelului. A fost capitala și cel mai important centru militar, religios și politic al statului dac înainte de războaiele cu Imperiul Roman. Ruinele cetății dacice Sarmizegetusa Regia au fost incluse pe lista patrimoniului cultural mondial Unesco. Un loc frumos încărcat cu multă istorie, ce cu siguranță merită vizitat.

Sarmisegetusa Regia

Sarmisegetusa Regia

7. Ulpia Traiana Sarmizegetusa. Situl arheologic este situat în localitatea Sarmizegetusa. Un loc încărcat cu istorie, fiind fosta capitală a Daciei Romane. Complexul cuprinde temple, un capitoliu, Fortul lui Traian, amfiteatru, Forum Novum, Palatul Augustalilor etc.

Sursă poză Ulpia Traiana: https://www.eco-romania.ro/eco-destinatii/tara-hategului-retezat/Ulpia Traiana Sarmisegetusa.

8. Parcul național Retezat. Fie că alegeți să faceți doar o plimbare, sau în cazul în care aveți mai mult timp la dispoziție, un traseu montan, parcul național Retezat impresionează prin frumusețea peisajelor ce îți taie respirația. Noi ne-am încumetat cu ceva timp în urmă să facem traseul Vf. Peleaga, un traseu ce ne-a luat aproximativ 13 ore să îl parcurgem. Deși am acumulat multă oboseală pe drum, priveliștea ne-a încântat aproape la fiecare pas.

parcul national retezat

parcul national retezat

9. Rezervația de zimbri, Hațeg. Rezervaţia din pădurea Slivuţ este printre puţinele locuri din Europa unde trăieşte zimbrul. A fost înfiinţată în toamna anului 1958, când o pereche de zimbri – Podarec şi Polonka – a fost adusă din Polonia. Acesta a fost primul loc de pe teritoriul României unde zimbrul european şi-a făcut apariţia. Cei născuţi în România au primit nume începând cu litera R. Rezervaţia se întinde pe o suprafaţă de 50 de hectare, acoperite cu păduri de carpeni, stejari şi brazi.

rezervatia de zimbri

rezervatia de zimbri hateg

10. Cetatea Deva. Cetatea Devei este una dintre cele mai importante fortificaţii de Ev Mediu din Transilvania. Datorită poziționării sale pe dealul care a ajuns să-i poarte numele Dealul Cetății, fortăreața a fost un punct strategic de apărare pe Valea Mureșului, la granița de astăzi dintre Transilvania și Banat, pe principala arteră de legătură a României cu centrul și vestul Europei.

Care din obiectivele enumerate mai sus este preferatul vostru?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *