fbpx
Asia Culture Travelling

4 specialități de cafea de încercat în Vietnam

Știați că Vietnam este al doilea cel mai mare producător de boabe de cafea din lume, după Brazilia? În Vietnam, cafeaua este mai mult decât o băutură, este un stil de viață!

Cafeaua a fost introdusă prima dată în Vietnam de către coloniștii francezi. Majoritatea plantațiilor de boabe de cafea vietnameze sunt localizate în orașul Da Lat, poreclit “Europa Vietnamului” datorită climatului răcoros și peisajelor deluroase. Boabele preferate sunt Robusta, reprezentând peste 90% din exportul țării, dar și popularitatea boabelor Arabica este în creștere.

Vi-am mai spus că cea mai delicioasă cafea am băut-o în Vietnam? Am ajuns să bem câte 3 cafele pe zi datorită gustului savuros de care nu ne mai puteam sătura. Unii s-ar putea să o considere un pic prea dulce datorită faptului că ei folosesc lapte condensat. Pentru noi a fost perfectă!

Mai jos am pregătit o listă cu 4 specialități de cafea ce recomandăm să fie încercate de toți iubitorii de cafea care călătoresc în Vietnam.

1. Cafea vietnameză filtrată (Ca phe phin)

black filtered coffee vietnam
cafea la filtru vietnam

Majoritatea persoanelor din Vietnam beau cafeaua tare și neagră. Deseori se adaugă puțin lapte condesat. În Nordul Vietnamului această combinație de cafea se cheamă ca phe nau, iar în partea de sud o găsiți sub denumirea de ca phe sua.

Cafeaua măcinată este plasată într-un filtru de picurare denumit phin, care se află deasupra paharului/cupei. Se adaugă apă fierbinte în phin și se lasă să se scurgă încet în pahar. Durează circa 10 minute până ceașca se va umple cu cafea, deci va trebui să aveți puțină răbdare. Fără filtru de hârtie, toate uleiurile esențiale din boabele de cafea intră direct în ceașcă, motiv pentru care cafeaua vietnameză este extrem de puternică. Rezultatul este unul delicios! Se poate servi rece, adăugând puțină gheață sau caldă. Depinde de preferințele fiecăruia.

Acest filtru îl puteți cumpăra ca și suvenir din multe magazine din Vietnam, sau îl puteți face cadou unui prieten pasionat de cafea. Noi am primit 2 filtre cadou în timpul călătoriei în Hanoi și am fost foarte bucuroși.

Cafeaua cu lapte condesat o găsiți în toate cafenelele și localurile din Vietnam.

sipping coffee on a terrace with a beautiful view in Vietnam

2. Cafea cu ou (ca phe trung)

Cafeaua cu ou o găsiți sub denumirea de ca phe trung. Deși pare o combinație ciudată, gustul este absolut delicios. Este mult mai dulce decât alte specialități de cafea, așadar puteți să o savurați ca pe un desert. Gălbenușul de ou bătut cu lapte condensat într-o spumă aerisită în combinație cu cafeaua neagră și aromată fac deliciul unei băuturi interesante, de neratat în timpul călătoriei în Vietnam.

Această specialitate de cafea a apărut prima dată în Hanoi, în anul 1946 când laptele era destul de greu de procurat, ouăle fiind folosite ca înlocuitor. Deși am încercat în multe părți ale țării acest tip de cafea în Hanoi ne-a plăcut cel mai mult. Se pare că acolo au cele mai bune rețete, de unde a și originat această băutură.

Am încercat prima oară cafeaua cu ou la cafeneaua Spot 09 Cafe, de pe Train Street.

3. Cafea cu iaurt (sua chua ca phe)

La fel ca și cafeaua, iaurtul a fost introdus în Vietnam tot de către francezi. Bogat și cremos, iaurtul este deseori folosit în tradiția culinară locală. Deși la început mi s-a părut ciudată această combinație, am îndrăgit-o la prima inghițitură. Amestecați bine și savurați această băutură din plin. O găsiți sub denumirea de sua chua ca phe.

4. Cafea cu cocos (ca phe cot dua)

Am încercat prima oară cafeaua cu cocos tot în Hanoi, în cafeneaua Cong Ca phe, a cărei specialitate este acest tip de cafea. Cafeaua se amestecă cu puțin lapte condensat, lapte de cocos și gheață, rezultând într-o băutură aromată de tip shake. Este inspirată după înghețata Trang Tien, desertul popular al copiior din Hanoi. 

Găsiți această specialitate de cafea la orice cafenea din lanțul Cong Ca phe sub denumirea de ca phe cot dua.

Recomandăm să optați pentru un tur de degustare a cafelei în cazul în care nu aveți timp să explorați cafenele din Hanoi. Noi am avut ocazia să facem acest tur cu Bon Bon City Tour, un tur foarte bine gândit cu personal profesionist și amabil. 

Sperăm că v-am făcut interesați de cultura cafelei din Vietnam și că veți încerca specialitățile prezentate mai sus în timpul călătoriei în această țară. Să aveți poftă la cafea! ☕️

vietnamese cafe on the streets of Hanoi

    One Response

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *