fbpx
Ancient city Asia Culture Sabbatical Travelling

Anuradhapura & Mihintale – Sri Lanka

Prima țară a călătoriei noastre din Asia de SE este Sri Lanka, desemnată destinația anului 2019 de către Lonely Planet. Anuradhapura a fost prima oprire dupa o zi scurtă, dar plină petrecută în Colombo, capitala Sri Lankăi.

Am cumpărat biletele de tren spre Anuradhapura cu o zi înainte de plecare din gara Fort Station Colombo. Asta ca să fim siguri că avem locuri rezervate în tren. Costul biletelor a fost de 5$/2 persoane la clasa a 2-a. Trenul a pornit la ora 6:30 dimineața, iar durata călătoriei a fost de aproximativ 5 ore.

În cazul în care nu apucați să vă luați mâncare și apă pentru drum nu vă faceți probleme, trenul este plin de vânzători ambulanți care vând de toate, inclusiv de-ale gurii.

Odată ajunși în gara din Anuradhapura, am fost întâmpinați de șoferii de taxi și tuk tuk care își ofereau serviciile de transfer către oraș. Am luat un taxi până la Sanasuma Rest, cazarea noastră pentru 2 nopți în Anuradhapura. Costul transferului a fost de 1.11$/2 persoane.

Sanasuma Rest este o casă de oaspeți condusă de o familie srilankeză ospitalieră, care au făcut tot posibilul ca noi să ne simțim ca acasă.

Ne-au așteptat cu ceai și biscuiți, iar pentru mic dejun, prânz și cină au gătit mâncare tradițională delicioasă (papadam, hoppers, curry cu pui, curry cu pește, legume etc). Prețul unei camere duble a fost de 18$/noapte.

Prețuri Sanasuma: mic dejun 3$/persoană, prânz 4.5$/persoană, cină: 6$/persoană.

Deoarece am ajuns în jurul orei 12 la cazare, timpul era prea scurt pentru a vizita complexul de temple din oraș. Din acest motiv am hotărât să vizităm în prima zi Mihintale, situat la aproximativ 20 de minute de mers cu tuk tuk-ul. Costul tuk tuk-ului a fost de 12$ dus-întors.

În drum spre Mihintale am oprit la un centru de meditație budist – Mihindu Aranya Senasanaya. În mijlocul centrului se află un copac miraculos, despre care legenda spune că ar avea puteri vindecătoare. Este locul perfect pentru a te conecta cu natura și a medita.

Mihintale este un important sit religios budist (se spune că este locul în care budismul a fost introdus în Sri Lanka). Atracțiile turistice principale sunt: statuia lui Buddha situată pe Upper Terrace, roca Aradhana Gala și stupa în formă de clopot – Mahaseya, unde am fost martorii unui apus uluitor.

A doua zi am pornit în jurul orei 8 spre complexul de temple din Anuradhapura cu bicicletele închiriate de la Sanasuma Rest (5.57$/2 persoane). Am reușit să vizităm cam tot ce ne-am propus pe parcursul a 5 ore, pedalând în total 29 km. Multă lume alege să viziteze templele cu tuk tuk, pentru a evita pedalatul în soare. Nouă ne-a plăcut această modalitate de vizitare deoarece am petrecut cât timp ne-am dorit la fiecare obiectiv și am făcut mișcare. Am combinat utilul cu plăcutul 😊. Prețul biletelor de intrare în complex a fost de 50$/2 persoane.

Anuradhapura este una dintre capitalele vechi ale Sri Lankăi și totodată unul dintre cele mai vechi orașe locuite de pe pământ. Face parte de pe lista UNESCO și este faimoasă pentru ruinele bine conservate ale civilizației antice srilankeze. Printre ruine se numără stupe uriașe din cărămidă, piscine și temple antice de o importanță religioasă deosebită.

Srilankezii țin foarte mult la obiceiurile religioase. Din acest motiv sunt și foarte stricți cu privire la respectul ce trebuie acordat în momentul intrării în temple. Este interzis să intri cu pălăria pe cap și încălțat, precum cu umerii și picioarele neacoperite, iar fotografierea cu spatele la statuile religioase nu este acceptată.

La final, vă lăsăm cu fotografiile făcute aici:

    2 Responses

  1. Beautiful experiences,in a beautiful place!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *