fbpx
Asia Culture Sabbatical Travelling

Bagan, Myanmar – orașul templelor

Am vizitat Bagan în luna martie a anului 2019. Acest oraș antic este probabil cel mai vizitat și turistic oraș din Myanamar. Este supranumit Orașul Templelor sau Marea de temple, datorită numărului mare de temple ce îl populează, peste 2000.

Bagan este localizat într-o zonă activă de cutremure, cu peste 400 de cutremure înregistrate între anii 1904-1975.

Ca să ajungem aici am luat autobuzul din Mandalay la prețul de 7.5$/persoană. 

Ajunși în autogară, am fost întâmpinați de șoferii de taxi care tind să ceară mult mai mult pentru cursă decât ar trebui. După lungi negocieri au fost de acord să plătim 12000 kyats, aproximativ 8$, în condițiile în care nu am dat niciodată mai mult de 3-4 $ pe taxi în Myanmar pentru aceeași distanță.

Zona arheologică a orașului are mult farmec și este locul unde am văzut unele dintre cele mai frumoase răsărituri și apusuri.

Pentru a vizita zona arheologică trebuie să achiziționați bilete în valoare de 25000 kyats, aproximativ 16$ pe persoană.

Există posibilitatea ca pe parcursul vizitei să nu vă ceară nimeni biletele, dar este indicat să le aveți în cazul în care vi se cere dovada. În multe locuri populare, în special la răsărit și apus, poliția face vizite inopinate în care verifică biletele.

Recent, guvernul myanmarez a închis multe temple, în sensul că au blocat accesul pe acoperișul acestora din motive de siguranță. Câteva temple trebuiesc renovate și structura lor întărită, altfel există riscul de accidente. Acoperișul templelor este locul perfect pentru a face fotografii la răsărit și apus, motiv pentru care mulți turiști vânează templele care nu au fost încă închise. Din păcate sunt puține la număr și trebuie mult research pentru a le găsi. Localnicii sunt la curent cu templele care nu au fost închise, cel mai bine este să îi întrebați pe ei pentru a evita dezamăgirile.  

În timpul zilei temperaturile sunt extrem de ridicate în Bagan, motiv pentru care ziua începe foarte devreme. Să ne setăm alarma la 5 dimineața a devenit un lucru natural, deorece aveam puțin timp de vizitat până pe la orele 9-10 când temperatura de afară devenea sufocantă. Orele de vizită se reluau după masa, când soarele nu mai era atât de puternic.

Ca turist, nu poți să închiriezi decât scutere electrice. Sunt foarte silențioase și eco friendly și este modul ideal de a vizita împrejurimile. Costul unui scuter electric a fost de 3.5$ pe zi.

Bagan este popular pentru plimbările cu balonul cu aer cald la răsărit. Dacă aveți bănuți extra de cheltuit pentru această experiență poate merită luată în considerare. Prețurile încep de la 300$/persoană. Perioada de operare al baloanelor cu aer cald este între lunile octombrie-aprilie.

Pentru cazare am ales două hoteluri, Bagan Temple View (2 nopți), la prețul de 28.5$/noapte camera dublă cu mic dejun inclus și Bagan Sense (3 nopți), la prețul de 32.5$/noapte camera dublă cu mic dejun inclus.

Bagan Temple ViewBagan Temple View

Bagan Temple View l-am ales din cauza priveliștii frumoase asupra templelor din apropiere, iar Bagan Sense pentru piscină și relaxare.

La final, vă lăsăm cu pozele făcute aici:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *