fbpx
Asia Beach Culture Exotic Destinations Food Travelling Jungle Popular Destinations Travel Photography Travel Tips Travelling

Bali – minunata insulă a zeilor

Am subliniat în articolele trecute cât de mult iubesc Asia. Ei bine, Bali m-a făcut să o îndrăgesc și mai mult! M-a întrebat cineva zilele trecute ce prefer, marea sau muntele. După Bali, pot să sp­­­­­un cu mâna pe inimă că cel și cel mai mult prefer jungla. Verdele crud, ce este prezent peste tot în Bali, în special în zona centrală numită Ubud, îți dă o senzație de liniște și relaxare de nedescris.

Deși drumul până acolo este lung și obositor, merită din plin! Am petrecut în total 17 ore pe avion, pe ruta Belgrad – Singapore cu escală scurtă în Doha (am zburat cu Qatar Airways – 13 ore), iar din Singapore înca 4 ore spre Denpasar cu Airasia. Cu escale și timp petrecut în aeroport aproape 23 de ore. Biletul de avion Belgrad-Singapore (dus-întors) l-am luat la un preț promoțional în timpul Qatar Air Festival în luna noiembrie și a costat 400 euro/persoană. Biletul de avion Singapore – Denpasar (dus-întors) a costat 120 euro/persoană. Cu această ocazie am vizitat și Singapore, unde am petrecut două nopți, respectiv trei zile întregi.

Am ales să ne cazăm în două locuri în Bali ca să putem vizita cât mai multe: în Ubud, unde am petrecut 6 nopți și la ocean, în Kuta, unde am petrecut 4 nopți.

Mă bucur că am fost inspirați și am ales să stăm mai mult în Ubud. Oceanul indian în Bali nu este atât de spectaculos ca în Maldive. În unele locuri găsești apă turcoaz și nisip fin, dar nu există termen de comparație.

Nu a trecut mult timp până să declar că Ubud este locul meu preferat din lume!

Am să încerc să redau în imagini și să vă povestesc cât mai multe despre acest loc ce m-a fermecat de la prima vedere. Dar, oricât ne-am străduit să iasă pozele de bine, astfel încât să reflecte cât mai bine realitatea, trebuie să vedeți cu ochii voștri. În realitate este și mai frumos!

Ajunși la aeroport, am fost întâmpinați de șoferul nostru, Wayan Sukarta (Wayne) cu care am vorbit în prealabil înainte de călătorie. Îl recomandăm cu drag, puteți să îl contactați direct pe pagina personală de facebook –https://www.facebook.com/ojenk.wayne. Mașina costă 550.000 rupia (40$), 8-9 ore pe zi ce include benzina și șofer. Transferul de la aeroport până la vila din Ubud a costat 350.000 rupia (27$).

În cazul în care nu doriți să alocati 40$/zi pe mașină, puteți închiria un scuter (aproximativ 6$/zi închiriatul) dar atenție, dacă nu aveți experiență în conducerea unui scuter trebuie să fiți foarte atenți. Traficul este infernal și din nefericire au fost raportate multe accidente, în special din cauza turiștilor. Traficul se desfășoară pe partea stângă. Purtarea căștilor de protecție este recomandată.

Vila la care ne-am cazat în Ubud a fost Royal Villa Jepun, o vilă mică cu doar 10 camere, situată la aproximativ 3 km de centru. Acest lucru nu ne-a deranjat, din contră, ne-am bucurat că ne-am cazat într-un loc liniștit, departe de agitația orașului. Cazarea pe 6 nopți la Royal Villa Jepun a costat 143 $/persoană cu mic dejun inclus.

Ne-a plăcut foarte mult designul vilei, cu aerul vintage, piscina răcoroasă, vegetația și baia în aer liber.

Mai jos găsiți lista cu locurile vizitate în cele 6 zile petrecute în Ubud.

1. Tegenungan Waterfall este o cascadă situată la 15 km de Royal Villa Jepun. Dacă doriți să faceți poze fără mulți turiști vă recomandăm să ajungeți între orele 7:00 – 8:30 deoarece locul se aglomerează repede.

Cascada este superbă, iar apa este foarte caldă comparativ cu ce suntem obișnuiți în România.

Preț: Intrarea costă 10.000 rupia (0.75$), la baza cascadei. Dacă doriți să urcați la nivelul următor vă costă încă 10.000 pe persoană.

2. Goa Temple (Elphant cave) este un templu situat la aproximativ 6 km de Ubud, în localitatea Bedulu. Datează din secolul al unsprezecelea și a fost construit ca un loc spiritual pentru meditație.

Preț: 15.000 rupia (1.20$)/persoană. Orar: zilnic între orele 08:00 – 16:00.

3. Tegalalang rice terraces sunt niște terase de orez de un verde incredibil de frumos. Am avut noroc ca în perioada în care am fost în Bali (final de aprilie) firul de orez era crescut și încă nu era vremea recoltei.

Procesul de recoltare al orezului se face manual. Grânele de orez sunt culese cu atenție, apoi uscate și procesate. Turismul și agricultura sunt principalele surse de venit al acestui popor. Orezul este cultivat pentru consum propriu și nu se exportă.

Preț: 20.000 rupia (1.50$) pentru acces mașina și 2 persoane. În timpul vizitei am întâlnit în 2 locuri oameni care cereau donații. Am donat 5000, respectiv 10000 rupia.

4. Kintamani volcano. În regiunea Kintamani se află Muntele Batur, un vulcan semi-activ cu peisaje ce îți taie răsuflarea. Intrarea în regiunea Kintamani a costat 64.000 rupia (4.80$) pentru accesul cu mașina plus 2 persoane. Am luat prânzul la restaurantul Grand Pucak Sari, bufet suedez all you can eat, cu vedere directă spre vulcan. Masa pe două persoane a costat 360.000 rupia (27$).

5. Coffe tasting. În Bali sunt foarte multe plantații de cafea care oferă degustare de cafea și ceai, gratuit. La finalul degustării sunteți invitați să cumpărați sortimentele de cafea sau ceai care vi-au plăcut (nu este obligatoriu). Prețurile practicate aici sunt mai mari decât prețurile din magazinele alimentare sau market-uri.

Tot aici aveți ocazia să încercați faimoasa cafea Kopi Luwak, cunoscută ca cea mai scumpă cafea din lume (prețul unui kg ajunge la 550 euro). Motivul pentru care Kopi Luwak este atât de scumpă stă la baza recoltării și preparării acesteia. Civeta sau pisica Luwak, este un animal ce se hrănește cu boabe de cafea (le alege pe cele mai bune), dar numai învelișul exterior al boabelor de cafea este digerat, restul ce trece intact prin stomac este eliminat. Localnicii aleg cu grijă din excremente boabele de cafea, pe care le spală, le usucă și apoi le prăjesc.

Puteți încerca cafeaua Kopi Luwak la plantațiile de cafea, costă 50.000 rupia (3.8$) o ceașcă.    

 6.Puseh Batuan temple este un templu hindus, situat la aproximativ 10 km de Ubud. Templul impresionează prin arhitectura tipic balineză și motivele din lemn sculptate chiar de localnici.

 Preț: nu este un preț prestabilit. Se încurajează donațiile. Noi am donat 20.000 rupia (1.5$). Orar: zilnic între orele 07:00 – 17:00.

7. Safari & marine park este o gradină zoologică cu peste 60 de specii de animale, incluzând și unele pe cale de dispariție cum ar fi: dragonul comodo, urangutanul sau pasărea Bali Myna.

Printre atracțiile principale se enumeră safari, o plimbare cu autobuzul prin grădina zoologică unde animalele sunt “libere”, show-uri de prezentare a animalelor sau un mini aquapark.

Preț: 800.000 rupia (60$)/persoană – pachetul Jungle Hopper.

Nu recomandăm această activitate deorece ni s-a părut prea scumpă pentru ce are de oferit.

8. Bali swing este un leagăn imens ce oferă senzații tari pentru iubitorii de adrenalină. Situat într-un cadru idilic deasupra junglei, vederea ce o conferă este uluitoare.

Preț: 20$/persoană. Orar: zilnic între orele 08:00 – 17:00.

9. Campuhan ridge walk este un traseu ușor în natură, dea lungul unui deal  foarte popular printre turiști și nu numai.

Recomandăm plimbarea dimineața între orele 07:00 – 09:00 sau dupa-masa aproape de apus, ca să evitați căldura infernală și să vă puteți bucura de priveliște și plimbare.

Punctul de pornire este de lângă hotelul Ibaha, iar punctul final la Karsa caffe, unde puteți savura un mic dejun sau un fresh de mango cu un capuccino într-un cadru romantic și liniștit.

10. Putri Bali Spa. Excursia în Bali nu este completă fără o vizită la spa. Fie că optați pentru un masaj balinez sau o baie florală, este un lucru ce nu trebuie ratat.

Din multitudinea de spa-uri din Ubud noi am ales Putri Bali Spa datorită locației, situat în vecinătatea vilei unde unde am fost cazați. Recomandăm!

Noi am optat pentru un masaj balinez. Preț 140.000 rupia (10.5$)/persoană/1 oră. Orar: 10:00 – 21:00.

11. Pita Ma­­­­ha Res­­­­­­­­­­­ort and Spa se află la 5 minute de mers pe jos de Royal Villa Jepun. Pentru că am dorit să petrecem câteva ore la un infinity pool în mijlocul junglei am hotărât să facem o vizită popularului resort.

Taxa de intrare a fost 350.000 rupia (27$)/persoană și a inclus locuri la șezlongul de lângă piscina principală și prosoape. Mâncarea și băutura se plătesc separat.

Priveliștea a fost superbă!

12. Saraswati temple este localizat în centrul Ubud-ului, lângă Lotus Caffe.

Intrarea la templul Saraswati este gratuită. Ca la orice alt templu din Bali purtarea unui sarong este obligatorie.

13. Ubud market este situat în zona centrală a Ubud-ului. Ne-am oprit aici pentru jumătate de oră, cât să cumpărăm câteva suveniruri.

14. Sunrise trekking Mount Batur

Deși inițial am vrut să sar peste această activitate, până la urmă nu mi-a părut rău că m-am lăsat convinsă de soțul meu. Ca să prindem răsăritul pe Muntele Batur ne-am trezit la ora 2 noaptea deoarece întâlnirea cu ghidul a fost programată la ora 4 dimineața la 45 de km de Ubud. Am făcut în jur de o oră jumate de mers cu mașina.

Înarmați cu lanterne și apă am început să urcăm pe un traseu ce a durat 2 ore. Pe drum ne-am oprit doar de câteva ori să ne tragem sufletul și să ne hidratăm. Deși era devreme, căldura era mare, intensificată bineînțeles de efortul depus în timpul urcării.

Nu am văzut niciodată atâția oameni pe munte. Am urcat în șir indian, fiecare însoțit de ghidul ce i-a fost alocat.

Am ajuns cu 10 minute înainte de răsărit, fermecați de spectacolul frumos al naturii în timp ce savuram micul dejun preparat de ghidul ce ne-a însoțit.

O dată cu răsărirea soarelui, panorama superbă a munților învecinați și a lacului ce îi desparte ne-a hipnotizat.

Preț: 65 $/persoană cu mic dejun inclus (pâine cu banane, ouă fierte, ceai sau cafea la alegere).

15. Tirta Empul Tampak Siring (Holy water temple). Am vizitat acest templu imediat după ce am coborât de pe munte. Eram obosiți și nu aveam energie decât de o singură atracție turistică pe ziua respectivă. Mai aveam varianta de baie la Toya Devasya, dar am ales acest templu deoarece ni s-a părut mai interesant.

Tirta Empul este un templu important în istoria balineză, datând din anul 960 după Hristos. Localizat în satul Manukaya, numele acestuia semnifică „izvor sfânt” și provine de la sursa de apă naturală ce izvorăște din interiorul templului.

Pelerinii vin aici pentru rugăciune și puterea apei purificatoare al izvorului sfânt.

Preț: 15.000 rupia/persoană. Orar: 09:00-17:00.

16. Ulun Danu Beratan temple

Templul Ulun Danu este o atrație turistică populară în Bali, localizat în partea vestică a lacului Beratan din Bedugul.

Numele templului semnifică „templul sursă al lacului Beratan” și este una din cele mai iconice locuri a insulei Bali, alături de templul Uluwatu și Tanah Lot.

Datorită poziției acestuia pe lac și a artihecturii tipic balineze este unul din cele mai fotografiate temple din Bali. Ne-a plăcut mult acest templu și recomandăm să îl vizitați.

Preț: 50.000 rupia (3.80$)/persoană. Orar: zilnic între orele 08:00 – 18:00.

17. Wanagiri Hidden Hill

Aici veți găsi două locuri de unde puteți face poze cu o priveliște superbă, dar contra cost. Primul este un leagăn, al doilea un cuib de păsări, ambele cu vedere spre Twin Lakes.

Pozele făcute aici sunt numai bune de pus pe instagram. File:icon wink.gif

Prețul pentru două persoane este de 20.000 rupia (1.50$)/atracție.

18. Munduk waterfall

Înconjurată de junglă, cascada Munduk este de o frumusețe deosebită. După o plimbare de 300 m de la drumul principal, vă puteți răcori la baza cascadei înconjurată de mult verde.

Preț: 20.000 rupia (1.50$)/persoană.

19. Jatiluwih Green Land

Culoarea anului 2017 este greenery pantone. Nimic nu poate descrie în imagini această culoare mai bine decât câmpurile de orez Jatiluwih Green Land. Voi lăsa imaginile să vorbească de la sine.

Preț: 85.000 rupia (6.40$)/ 2 persoane și mașină.

20. Tanah Lot este unul din cele mai iconice temple din Bali, renumit pentru poziționarea acestuia pe malul mării, cu valurile ce se sparg la baza acestuia precum și pentru priveliștea templului la apus.

Templul hindus Tanah Lot este situat în satul Beraban, la aproximativ 20 km nord-vest de Kuta.

Accesul în interiorul templului este închis publicului, dar merită să veniți pentru panorama frumoasă de aici.

Preț: 60.000 rupia (4.5$)/persoană.

21. Monkey forest este un sanctuar al maimuțelor sălbatice, localizat în satul Padangtegal, care și deține acest loc.

Rezindenții satului văd pădurea ca pe un important centru spiritual, economic și educațional.

Pe lângă cele aproximativ 700 de maimuțe ce se plimbă nestingherite întâlnim 186 specii de copaci în 12.5 hectare de pădure.

Preț: 50.000 rupia (3.80$)/persoană. Orar: zilnic între orele 08:30 – 18:00.

După cele 6 nopți petrecute în Ubud ne-am îndreptat spre Kuta, unde am stat în total 4 nopți.

În Kuta ne-am cazat la The Radiant Hotel & Spa situat la doar câteva minute de aeroport. Cazarea a costat 60$/persoană/4 nopți cu mic dejun inclus. Nu recomandăm sub nici o formă acest hotel. Camera a fost jalnică, iar la micul dejun nu aveau prea multe opțiuni și tot timpul rămâneau fără mâncare. Ne așteptam să fie o cazare slabă dar nu chiar atât de slabă. Pozele de pe site nu refectă realitatea. Nu a avut termen de comparație cu vila din Ubud.

Mai jos găsiți o listă cu locurile pe care le-am vizitat în această parte a insulei Bali.

1. Intercontinental Bali 

Am vizitat resortul chiar în prima zi în care am ajuns în Kuta. Ne doream atât de mult să evadăm din hotelul la care ne-am cazat încât imediat după ce am lăsat bagajele ne-am îndreptat spre Intercontinental.

Transferul din Ubud spre Kuta a costat 350.000 rupia (27$)/mașină. L-am rugat pe șofer să ne aștepte până lăsăm bagajele și să ne ducă la Intercontinental.

Acest resort se află în regiunea Jimbaran, la aproximativ 8 km de Kuta și este în top 5 hoteluri din acea regiune.

Nu am reușit să facem rezervare înainte, dar am avut norocul să ne primească fără. Adevărul este că nici nu era foarte aglomerat hotelul. Mai mult ca sigur ca în sezon nu primesc outsideri fără o rezervare în avans.

Intrarea a costat 484.000 rupia (36.50$)/2 persoane și include accesul la piscinele principale, șezlonguri, prosoape și un locker. Locker-ul este localizat în vestiar la femei sau la bărbați, fiind destul de incomod.

Resortul este foarte frumos, am stat să ne relaxăm toată ziua la piscină și la malul mării într-un decor de vis.

Am luat prânzul la resort. Prețurile sunt destul de piperate, dar mâncarea a fost bună.

O pizza a costat 160.000 rupia (12$), iar pastele 180.000 rupia (13.50$). În total am plătit 524.000 rupia (39.50$) pe două persoane cu băuturi și taxe incluse.

Taxiul de la Intercontinental până la The Radiant a costat 60.000 rupia (4.50$).

2. Green Bowl Beach este o plajă nu foarte populată de turiști, datorită locației și faptului că nu poate fi accesată decât între orele 12-15 când fluxul este mic. Drumul ce duce spre plajă este format din peste 300 de trepte pe care obosești să le urci la întoarcere. În plus, este o zonă populată de multe maimuțe sălbatice care sunt destul de agresive din câte am văzut. Din păcate noi nu am reușit să o accesăm din cauza fluxului, dar am făcut câteva poze.

Această plajă este populară în râdul surferilor. Este localizată în Ungasan, la aproximativ 17 km de Kuta.

Accesul la această plajă a costat 20.000 rupia (1.50$).

3. Melasti Beach a fost una din plajele preferate din Bali. Apa este limpede și turcoaz, iar nisipul fin si alb. Este localizată tot în Ungasan, nu foarte departe de Green Bowl. Nu s-a perceput nici o taxă de intrare.

4. GWK (Garuda Wisnu Kencana) este un parc cultural localizat în regiunea Ungasan, la sud de Kuta, dedicat zeului Vishnu și companionului său, Garuda (o pasăre mitologică).

Atracția principală a parcului este statuia de 23 m înălțime a zeului Vishnu.

Parcul dispune de un cinema, un amfiteatru mare unde se țin show-uri de dans cu specific balinez și diferite statui.

Parcul este încă în construcție, cea mai mare statuie de aici va fi mai înaltă decât statuia libertății din New York.

Preț: 100.000 rupia (7.50$)/persoană. Orar: zilnic între orele 08:00 – 22:00.

5. Nyang Nyang Beach. Ne-am oprit la plaja Nyang Nyan preț de câteva minute în drum spre templul Uluwatu, cât să facem poze de sus.

Din câte am văzut acest loc merită vizitat și pentru plajă.

6. Uluwatu temple este un loc foarte popular în rândul turiștilor, un loc iconic cunoscut pentru cadrul perfect de la apus. Am ajuns aici în jurul orei 16:30, astfel încât am reușit să prindem bilete la faimosul show Kekak fire dance ce are loc de la ora 18:00. Prețul biletului la show a fost de 100.000 rupia (7.50$)/persoană. Biletele sunt limitate, în limita locurilor disponibile din amfiteatru.

Intrarea la templul Uluwatu a costat 60.000 rupia (4.50$)/persoană.

În Bali sunt multe show-uri de dans, dar se spune că acesta este special și nu trebuie ratat. Protagoniștii sunt localnici din zona respectivă. Este faimos pentru că nu se folosesc instrumente muzicale. Oamenii acompaniază dansul din voce.

7. Sundara Beach Club at Four Seasons

Intrarea la Sundara beach club a constat în consumație obligatorie în valoare de 980.000 rupia (74$) pe două persoane la restaurantul clubului. Include două șezlonguri, prosoape, apă cu gheață la discreție, fructe și iaurt.

Masa se poate servi și lângă piscină sau șezlonguri. Servirea a fost ireproșabilă, iar personalul foarte bine pregătit și prietenos.

Infinity pool-ul beach clubului este superb, cu o lungime de 57 m situat chiar pe plajă. Orar: 09:00 – 1:00.

8. Waterbom aquapark este pe locul 1 în Asia și în top 5 în lume.

Localizat în Kuta, Waterbom are foarte multe tobogane pe gustul tururor. De la iubitorii de adrenalină până la copii, cu toții vor găsi ceva pe placul lor în acest aquapark.

Prețuri: dulap pentru valori: 25.000 rupia (1.90$), capuccino dublu: 48.000 rupia (3.60$), gogoașă: 13.000 rupia (1$).

Sunt foarte multe opțiuni pentru mâncare, noi am ales restauratul tailandez-italian. Prețuri: suc de mango – 30.000 rupia (2.3$), paste – 90.0000 rupia (6.80$), noodles cu creveți – 85.000 rupia (6.40$). Mâncarea a fost foarte bună.

Preț intarare: 520.000 rupia (39$)/ persoană. Noi am luat biletele prin șoferul nostru Wayne și a costat 500.000 rupia/persoană.

Orar: 09:00-18:00.

Restaurante pe care le-am încercat și le recomandăm:

1. Warung Pulau Kelapa a fost restaurantul meu preferat din Bali. Ne-a plăcut foarte mult atmosfera, locația și bineînțeles mâncarea delicioasă. La acest restaurant am fost de trei ori. Mâncarea mea preferată a fost Sate Ayam Bumbu Madura, un satay cu pui și sos de alune combinat cu diferite condimente indoneziene. Delicios!

Restaurantul este localizat în Ubud la 10 minute de mers pe jos de Royal Villa Jepun.

Preț: Sate Ayam Bumbu Madura – 50.000 rupia (3.8$), Capuccino – 35.000 rupia (2.65$). O masă pe două persoane costă în jur de 260.000 rupia (20$) cu băuturi incluse.

2. Bebek Tepi Sawah -Ubud

Recomandăm acest restaurant pentru rața crispy, una din mâncarurile specifice din Bali.

Pe lângă mâncarea delicioasă, câmpurile de orez îți vor încânta privirea într-un cadru relaxat și liniștit.

Preț prânz pe două persoane: 350.000 rupia (26.5$).

3. Rondji este situat în aceeași curte cu Blanco Museum, atracție cunoscută în Ubud. Am servit burger cu vită, satay de pui și un desert cu lemongrass.

Masa pe două persoane a costat 250.000 rupia (19$) cu băuturi incluse.

4. Karsa caffe se află la capătul plimbării pe traseul Campuhan Ridge Walk în Ubud.

Priveliștea spre lanurile de orez, atmosfera și cadrul perfect al restaurantului merită să faceti plimbarea până aici.

Tot aici veți găsi și popularul Karsa Spa.

Prețuri: 2 mango juice și 2 capuccino – 115.000 rupia (8.70$).

5. Ganesha seafood dinner. Regiunea Jimbaran este cunoscută pentru restaurantele situate direct pe plajă care servesc pește și fructe de mare proaspete într-un cadru romantic la lumina lumânărilor.

Prețul unei cine pentru două persoane: 450.000 rupia (34$) cu băuturi incluse.

Bine de știut/recomandări:

  • La prețurile din majoritatea restaurantelor se adaugă taxe.
  • Când vă planificați excusia în Bali, încercați să nu săriți peste zona centrală – Ubud – zona de junglă. Este cea mai frumoasă zonă a insulei. Mulți turiști aleg un resort sau un hotel la ocean fără să vadă cu adevarăt frumusețile insulei.
  • Mâncarea este foarte bună în Bali. Încercați tradiționalul bebek duck (crispy duck), nasi goreng sau satay.
  • Merită să aveți în vedere contractarea unui șofer pentru vizita la obiective. Atracțiile sunt destul de împrăștiate, iar transportul public nu este pus la punct. În cazul în care nu aveți experiență în conducerea unui scuter este cea mai bună variantă. Sunt foarte mulți localnici care din asta trăiesc.
  • Nu este necesară viză de intrare pe insulă.
  • Moneda națională este rupia. Schimbul din euro sau dolari se face la casele de schimb valutar autorizate. Înainte de a schimba banii verificați cursul valutar și evitați cele cu comision.

Video:

 

    One Response

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *