Am vizitat China în timpul participării la școala de vară organizată de Southwestern University of Finance and Economics din Chengdu. Pentru că ne-am dorit să ajungem la marele zid chinezesc am luat biletul de avion astfel încât să stăm și în Beijing câteva zile. Am luat avionul din Budapesta, pe ruta Budapesta – Beijing – Chengdu – Budapesta și a costat 800 euro/persoană.
Beijing este capitala Chinei, cu o populație de aproximativ 21.7 milioane de oameni, ceea ce il clasează pe locul trei cel mai populat oraș din lume. Este un oraș ce combină stilul arhitectural modern cu cel tradițional.
Marele zid chinezesc este o atracție turistică foarte populară și face parte din bucket list-ul multor persoane. În cazul în care petreceți câteva zile în Beijing, iată ce puteți vizita pe lângă marele zid chinezesc (itinerar pentru 2-3 zile).
1. Templul Lama (Yonghegong Tibetan Buddhist Lama Temple) este localizat în districtul Dongcheng și este un templu tibetan buddhist al școlii Gelug. Arhitectura templului este foarte frumoasă, o combinație între stilul tibetan și cel chinezesc. Construcția este formată din cinci încăperi impresionante prevăzute cu cinci curți interioare.
Se poate ajunge aici cu liniile de metrou 2 și 5 precum și cu numeroase autobuze.
Preț: 25 CNY (3.33 euro). Orar: Zilnic între orele 09:00 – 17:00.
2. Templul Cerului (Temple of Heaven) este un complex religios situat în partea sud-estică a Beijingului central.
A fost construit între anii 1406-1420 în timpul împăratului Yongle. Acesta a fost extins și redenumit ca Templul Cerului în timpul domniei împăratului Jiajing în secolul 16.
O renovare amplă a urmat în secolul 18 în timpul domniei împăratului Qianlong.
Templul face parte din patrimoniul Unesco din anul 1998.
Preț: 30/35 CNY (între 4-5 euro), depinde de perioadă.
Orar: Aprilie – Octombrie – parcul este deschis între orele 06:30 – 22:00, iar obiectivele între 08:00 – 17:30. În perioada Noiembrie – Martie, parcul este deschis între orele 06:30 – 20:00, iar obiectivele între 08:00 – 17:00.
3. Orașul interzis (Forbidden City) este situat în centrul Beijingului și a servit ca palat imperial din timpul dinastiei Ming până la sfârșitul dinastiei Qing (1420-1912). Accesul în palat era strict interzis, de aici și numele pe care îl poartă.
Construcția acestuia a durat 14 ani și are în total 980 de clădiri. Face parte din patrimoniul Unesco din anul 1987 și este listat ca cea mai mare structură lemnoasă medievală din lume.
Începând cu anul 1925 orașul interzis a fost transformat într-un muzeu și găzduiește un adevărat tezaur național.
Preț: Aprilie – Octombrie: 60 CNY (8 euro), Noiembrie – Martie: 40 CNY (5.32 euro).
Orar: Aprilie – Octombrie: zilnic între orele 8:30 – 17:00, ultima intrare 16:10. În perioada Noiembrie – Martie: zilnic între orele 8:30 – 16:30, ultima intrare la 15:40.
Atenție! Orașul interzis limitează numărul vizitatorilor la 80.000 de persoane pe zi. Este recomandat să faceți rezervare online. Va trebui să completați datele din pașaport în timpul rezervării.
4. Piața Tiananmen (Tiananmen Square) este situată în apropierea orașului interzis și face parte din top 10 cele mai mari piețe din lume (440.500 metri pătrați, 880X500 m). Are o importanță culturală deosebită și a fost locul multor evenimente importante din istoria Chinei.
Piața este vegheată de portretul uriaș a lui Mao Zedong, fondator al Republicii Populare Chineze, a cărui președinte a fost între anii 1949 – 1976.
5. Palatul de vară (Summer Palace) este un complex mare de lacuri, grădini și palate. Dominat în principal de Longevity Hill și Lacul Kunming, acoperă o suprafață de 2,9 kilometri pătrați, dintre care trei sferturi este apă.
Este un loc de o frumusețe debordantă, perfectă pentru o plimbare relaxantă. A fost unul din locurile mele preferate în Beijing.
Face parte din patrimoniul Unesco din anul 1998. Pentru preț și orar consultați tabelul de mai jos.
6. Stadionul național (Bird’s Nest) este cunoscut pentru arhitectura interesantă și deosebită ce seamană cu un cuib de păsări. Seara este foarte frumos luminat, de aceea recomandăm să fie vizitat la final de zi, după lăsarea întunericului.
Acesta a fost construit special pentru jocurile olimpice din anul 2008 și va găzdui jocurile olimpice din iarna anului 2020.
7. Mormintele dinastiei Ming (Ming Tombs) se află la 50 km nord-vest de Beijing. Vizita acestui obiectiv se poate combina cu marele zid chinezesc, deoarece se află în apropiere.
Mausoleul găzduiește mormintele a 13 împărați ai dinastiei Ming. Doar patru din cele 13 morminte pot fi vizitate.
8. Marele zid chinezesc Badaling (Badaling Great Wall). Secțiunea Badaling este partea cea mai vizitată a marelui zid chinezesc și are aproximativ 80 km. Porțiunea aceasta a zidului a fost restaurată, iar începând cu anul 1957 a fost deschisă publicului. Cel mai înalt punct al zidului are 1015 m.
Acesta a fost construit în timpul dinastiei Ming și a ocupat o poziție strategică importantă în protejarea porțiunii Juyongguan (parte a zidului chinezesc) și de asemenea a orașului Beijing.
Având o vechime de peste 2300 de ani, aproape 1/3 din zidul chinezesc a dispărut fără urmă.
Pentru vizitare am optat pentru achiziționarea unei excursii de o zi de la o agenție de turism aflată în incinta hotelului la care am fost cazați. Excursia a constat în vizitarea marelui zid, mormintelor Ming, unei fabrici de jad și un masaj la picioare.
Recomandăm totuși să mergeți pe cont propriu dacă timpul vă permite, prin intermediul transportului public, Badaling expressway ce leagă Badaling de centrul Beijingului (linia 2, Beijing North Railway Station).
Traseu vizitare obiective:
Bine de știut/recomandări:
- Transportul în comun este foarte ieftin în China. Nu ezitați să folosiți metroul pentru distanțe mari sau chiar taxiul (este mai ieftin ca în România). Șoferii de taxi în general nu știu limba engleză, a trebuit să le aratăm poze cu locurile unde am vrut să ajungem.
- Mâncarea este de asemenea foarte ieftină, merită să luați mai multe feluri de mâncare și să o împărțiți. În multe restaurante veți întâlni mese rotunde care se rotesc, tocmai ca toată lumea de la masă să poată gusta mai multe feluri de mâncare. Sharing is caring! Încercați mâncarea lor tradițională. Nouă ne-a plăcut foarte mult rața (peking duck) și kung pao chicken.
- Este necesară viză pentru China, pentru care trebuie mers personal la Ambasada Chinei în București, Șos. Nordului nr. 2, sector 1, aproape de parcul Herăstrău.
- Dacă timpul vă permite, recomandăm să vizitați și parcul Beihai.
- Cea mai bună perioadă de vizitare a Beijingului este luna mai sau octombrie.
- Acte necesare obținere viză:
- Pașaport: Valabil mai mult de 6 luni de zile, cu pagini libere pentru lipirea vizei și o copie xerox după pașaport.
- Formularul de viză și o fotografie tip pașaport recentă pe fond alb care să fie lipită pe formular
- Rezervarea biletului de avion și rezervarea la hotel pentru întreaga durată a șederii
- Taxa de viză: o intrare – 240 lei, două intrări – 360 lei, taxă urgență – 90 lei.