fbpx
Europe Romania Travelling Weekend break

Casa Valea Vinului, Maramureș – Weekend escape

Când mă gândesc la Maramureș îmi amintesc cu drag de vacanțele de vară în care bunica mă striga seara de pe prispa casei să vin să beau din laptele de vacă proaspăt muls. Îmi amintesc de zilele în care singura mea grijă era să mă asigur că toate cele trei pisici au ajuns acasă după ce au hoinărit toată ziua pe uliță, găinile au fost închise înainte de culcare, iar câinii au fost hrăniți.

Mă bucur să spun că mă număr printre norocoșii care au avut bunici la țară. Că m-am bucurat de copilărie înconjurată de animale și natură, că am băut lapte proaspăt și am mâncat placintă cu gem de afine sau mămăligă cu brânză și smântână.

Am fost încântată când Radu ne-a invitat să petrecem weekend-ul la căsuța lui situată pe un deal în Valea Vinului, în Vișeu de Sus, Maramureș.

Casa Valea Vinului este o casă tradițională maramureșeană situată într-un cadru idilic, cu o vedere superbă asupra văii. Este un loc de vis, fiind perfect pentru relaxare și reîncărcarea bateriilor după o săptămână agitată în oraș.

Căsuța din lemn a fost amplasată inițial pe Valea Izei și are aproximativ 120 de ani. A fost demontată bârnă cu bârnă, transportată 30 km până la actuala locație și reconstruită păstrând structura și elementele tradiționale ale acesteia. Se încadreaza atât de perfect în peisaj încat nu ai zice că nu a făcut parte din cadru în forma sa originală.

Dormitorul este împreună cu living-ul și este foarte mare și spațios. Cu toate că este o casă tradițională, aceasta are confortul de acasă datorită patului king size, televizorului modern (cu Netflix 😄) și conexiunii la internet.

Bucătăria este utilată cu toate cele necesare: cuptor cu microunde, prăjitor, plită și o mașină de spălat haine. Micul dejun a fost delicios, un platou cu brânzeturi, slănină, lapte și unt de casă. Am retrăit gustul copilăriei!

Baia este situată între bucătărie și living și are un design drăguț.

Datorită aerului de munte și liniștii depline am avut cel mai odihnitor somn din ultimele luni. Atât de odihnitor încât puteam să sar liniștită peste cafeaua de dimineață, asta dacă peisajul pitoresc nu m-ar fi îmbiat să savurez o cafea pe terasă.

Am făcut o drumeție pe dealurile din apropiere, destinația fiind Obcina, cu vedere panoramică asupra munților Maramureșului (Vf. Farcău și Mihăilescu) pe partea cu Poienile de sub Munte, Țibleș pe partea de vest și Rodnei în partea de sud.

Am întâlnit în drumul nostru oameni care încă păstrează tradițiile, care muncesc de dimineața până seara la pământ și au grijă de animale. Oameni care încă nu au electricitate, dar sunt fericiți cu puținul pe care îl au.

Am pornit spre Obcină dimineața la 9. Diminețile de toamnă în Maramureș sunt pur și simplu magice.

Cel mai mult m-a frapat ospitalitatea acestor oameni care știu să împartă fără să aștepte nimic în schimb și o fac cu mare drag.

În drum spre Obcină, am facut un popas la doamna Ana care s-a stabilit de ceva vreme împreună cu soțul ei în capătul Văii Vinului. Ne-a servit cu un vin de coacăze 🍷delicios și ne-a arătat bisericuța ce poartă hramul Sf. Ilie construită de părinții dumneaei în apropierea casei.

Iasu, un ciobănesc de asia centrală superb
Curtea doamnei Ana

Drumul către Obcină are în jur de 10 km (20 km dus-întors de la Casa Valea Vinului), iar pâna la bisericuță sunt aproximativ 7-8 km. Durată traseu Obcină tur-retur: aproximativ 7 ore cu tot cu opriri.

În zonă sunt multe izvoare denumite borcut. Cel cu apă sărată a fost chiar interesant la gust, situat lângă vechea școală de pe Valea Vinului, la o plimbare de aproximativ 3 km. Pentru cei care nu vor sa parcurgă această distanță, există un izvor la doar câteva minute de Casa Valea Vinului.

Borcut în apropiere de Casa Valea Vinului

În ziua plecării am trecut pe la Creasta Cocoșului și localitatea Breb. Cât de frumoasă este această zonă a Maramureșului!

Creasta Cocoșului
Breb

La întoarcere spre casă am profitat de faptul că în Baia Mare era în plină desfășurare evenimentul “Maramureș balloon fiesta”, în care 100 de baloane cu aer cald au colorat cerul. Am oprit la preț de câteva poze și un prosecco.

În încheiere vă lăsăm cu imaginea unei cazări cu multe stele, desprinsă parcă din povești.

Vin de coacăze
Lapte proaspăt de casă și prăjitură cu mere
Mărul din fața casei

Bine de știut/recomandări:

  • cazarea va fi disponibilă începând cu primăvara anului 2019. Pentru rezervări și detalii puteți să sunați la numărul de telefon 0743 925 879 – Radu.
  • Proiectul este în plină dezvoltare. Radu plănuiește și alte cazări cât de curând. Abia așteptăm!
  • Recomandăm acest loc persoanelor dornice de relaxare, situat în mijlocul naturii cu tot confortul de acasă.
  • Maramureș este un ținut frumos care cu siguranță merită vizitat și descoperit. Mai jos găsiți un link cu atracțiile turistice vizitate. https://cherryontheworld.com/maramures-plai-cu-flori/

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *