fbpx
Africa Beach Culture Popular Destinations Travelling

Egipt – Hurghada, stațiunea de la Marea Roșie

Am ales să călătorim în Egipt în vacanța dintre Crăciun și Revelion, când temperaturile nu depășesc 21-23 de grade în timpul zilei, fiind vremea perfectă pentru vizitat.

Dacă ești genul căruia nu îi place să viziteze și preferi să stai la mare și plajă, poate e mai bine să alegi o altă perioadă. Pentru plajă perioada aceasta este cât de cât ok, temperatura apei fiind între 21-23 de grade. Din cauza vântului rece care suflă aproape pe toată perioada iernii pare că este mai frig decât în realitate.

Hurghada este o stațiune populară în Egipt, noi am ales-o pentru că de aici se pot face multe excursii la principalele obiective turistice.

Am optat să achiziționăm excursia de la o agenție de turism datorită problemelor de securitate din această țară. ETI Travel a fost agenția tour-operatoare pentru Egipt. Înainte cu câteva zile de plecare, la primirea biletelor de avion am constatat că zborurile au fost schimbate. Problema majoră a fost zborul retur, care s-a reprogramat pentru ora 4:00 dimineața în loc de ora 15:30. Explicația lor a fost că, compania aeriană a schimbat orarul de zbor, fiind un zbor de linie. După verificările noastre acesta era un zbor charter (nu existau la data respectivă zboruri de linie Budapesta-Hurghada cu Air Cairo). Credem că acest amănunt a fost ascuns intenționat pentru a nu pierde clientelă.

Transferul spre aeroport a fost organizat la ora 00:30 în noaptea de Revelion. Ca o soluție de compromis, am decis să plecăm de la hotel la ora 2:00 cu taxiul deși aveam transfer asigurat, astfel încât am reușit să prindem artificiile pe plajă și petrecerea. Ceilalți turiști nu au fost atât de inspirați.

Ne-am cazat la hotelul Grand Resort Hurghada, situat la doar 10 minute de mers cu mașina de aeroport. Biletele le-am achiziționat de la o agenție de turism din Oradea și au costat 680 eur/persoană avion, transfer aeroport-hotel și cazare în regim all inclusive la resort de 5 stele. În Egipt cazările de 5 stele nu sunt la nivelul celor din Europa și nici regimul all inclusive nu e ca în Turcia. Știam asta, și atât timp cât nu pleci de acasă cu mari așteptări nu vei fi dezamăgit. Din cauza sărbătorilor, în această perioadă prețurile la pachetele turistice sunt mai mari ca de obicei, justificarea fiind masa de Revelion, cost ce s-a regăsit în prețul pachetului turistic. Am zburat din Budapesta cu compania aeriană Air Cairo.

Grand Resort Hurghada

Grand Resort Hurghada este un hotel mediu, cu multe piscine exterioare, doar una fiind încălzită în perioada iernii. Hotelul nu are acces direct la plajă, aceasta aparținând de Grand Hotel, localizat vis-a-vis și este la o distanță de aproximatv 150 m de Grand Resort. Plaja hotelului este mare si curată, cu o mulțime de șezlonguri. Fiind plecați în excursii aproape zilnic, de plajă ne-am bucurat doar două zile.

Plaja de la hotel

Dacă alegi Egiptul ca și destinație de vacantă, mai jos găsești o listă cu activități și de asemenea obiective ce poți vizita pe lângă faimoasele piramide. Toate excursiile le-am achiziționat prin agentia ETI Travel, direct de la hotelul la care am fost cazați.

1. Insula Mahmya. Numită de localnici „Maldivele Egiptului ”, insula Mahmya este de o frumusețe deosebită. Apa limpede și turcoaz precum și nisipul alb concurează cu plajele faimoase din Maldive. Ne-a plăcut mult aici, am petrecut o zi relaxantă, de vis. Plaja este amenajată cu șezlonguri, măsuțe, un bar cu muzică chill out ce creează o atmosferă zen, wc și un restaurant unde se poate servi prânzul. Prețul excursiei pe insulă a fost de 70$/persoană și a inclus transferul, masa de prânz și o sesiune de snorkeling cu echipament aferent.

Insula Mahmya

Elefănțelul Cherry ne însoțește peste tot smile emoticon

Un Crăciun pe gustul nostru smile emoticon

2. Luxor și Valea Regilor cu croazieră pe Nil. Costul excursiei a fost 85$/persoană și a inclus transfer cu autocarul, intrările la templul Karnak din Luxor, Valea Regilor și croaziera pe Nil cu prânz inclus. Drumul cu autocarul a fost de 6 ore până la prima destinație, Luxor. Am pornit în jurul orelor 4:45-5:00 dimineața.

Primul obiectiv vizitat a fost complexul de temple Karnak, situat în zona Thebei, fosta capitală a Egiptului antic. Complexul de temple a fost construit în jurul anului 2000 Î.H., pe vremea faraonului Ramses al II-lea și se întinde pe o suprafață foarte mare. Pilonii masivi și obeliscurile înalte impresionează prin grandoare. Marea sală Hipostilă are 134 de coloane și este cea mai mare încăpere a unei clădiri religioase din lume.

După ce am petrecut aici în jur de o oră jumate, ne-am îndreptat spre vaporul cu care urma să facem croaziera pe Nil.

Capuccino savurat pe Nil

Imediat dupa prânz ne-am îndreptat spre Valea Regilor, unde am vizitat mormintele cele mai populare, inclusiv pe cel al faraonului Tutankhamon, descoperit după 1922. Intrarea la mormântul lui Tutankhamon se plătea separat, prețul fiind de 100 lire egiptene. În Valea Regilor, timp de 500 de ani au fost construite morminte pentru faraoni și familiile lor precum și pentru nobilii acelor vremuri. Până acum, s-au descoperit în jur de 63 de morminte. Toate au fost jefuite, mai putin mormântul lui Tutankhamon, descoperit relativ recent.

Conform unor zvnonuri, Valea Regilor s-ar putea închide vizitatorilor datorită nivelurilor de umiditate și mucegai care sunt în creștere datorită respirației vizitatorilor.

În Valea Regilor fotografierea și filmarea sunt înterzise.

La finalul excursiei am fost să vedem Coloșii lui Memnon, două statui masive din piatră ce îl reprezintă pe faraonul Amenhotep al III-lea. Statuile au o înălțime de 18 m și cântăresc 720 de tone fiecare.

Coloșii lui Memnon

3. Safari în deșert. Costul excursiei a fost de 40$/persoană și a inclus transfer cu mașina de teren de la hotel la locația de unde am luat quadurile, eșarfă, safari, vizita la beduini, plimbare cu cămila și prânz.

Am pornit în jurul orei 10:00 de la hotel spre locația de închiriere a quadurilor. În grup organizat, am făcut o plimbare de aproximativ 40 de minute prin deșert. După plimbare am luat o gustare și ne-am îndreptat spre satul beduinilor.

În drum spre beduini am văzut efectul de Fata Morgana, o iluzie optică în care ai impresia că vezi apă în deșert, dar se îndepărtează de fiecare dată când te apropii.

Beduinii sunt triburi de arabi nomazi care locuiesc în deșert. Principala lor preocupare este căutarea surselor de apă, creșterea turmelor de cămile, oi și capre. Plimbarea cu cămila a fost inclusă în prețul excursiei.

Prânzul a fost prepart de șoferii mașinilor de teren și l-am servit în cortul beduinilor, iar apoi am fost martorii unui apus superb în Sahara.

4. Scufundări.

Marea Roșie este foarte populară printre iubitorii de diving. Costul excuriei a fost 45$ și a inclus transport, prânz și două scufundări cu echipament aferent. Pornirea a fost programată la ora 8:00 dimineața. Ne-am scufundat la recifurile Ras Abdullah și Ras Disha, fiecare scufundare a durat aproximativ 40 de minute. Echipamentele au fost ok, dar ca și notă negativă, totul a fost un pic pe grabă.

5. Shopping

Peste tot în stațiunile turistice și în locurile aglomerate întâlnim magazine cu suveniruri, parfumerii, magazine unde se vând statui din alabastru, magazine de haine, etc. Nu uitați să negociați! Egiptenii cer dublu față de valoarea reală a mărfii.

Excursie de shopping se organiza de la hotel, la prețul de 5$ ce includea și turul orașului Hurghada.

Noi am ales să cumpărăm doar parfum și un scarabeu din alabastru ca și suvenir. Scarabeul era un gândac sacru în Egiptul Antic, un simbol al zeului Khepri și este asociat cu zeul soarelui. Se spune că poartă noroc.

6. Cairo – piramidele din Giza, Sfinxul și Muzeul Egiptean.

Excursia la piramide a costat 90$ și a fost una din cele mai frumoase și obositoare excursii. Am pornit la ora 2:00 dimineața și am ajuns înapoi la ora 22:00 seara. Prețul include intrarea la Muzeul Egiptean din Cairo, prânzul, vizita la piramide, vizita la Sfinx și vizita la o parfumerie.

Prima oprire a fost la Muzeul Egiptean din Cairo. Muzeul găzduiește peste 120.000 de exponate din Egiptul antic.

Cea mai interesantă parte a fost camera mumiilor, unde intrarea se plătește separat, fiind de 100 lire egiptene. Este impresionant să vezi cum au fost conservate dea lungul anilor mumiile faraonilor. Mumificarea avea semnificație religioasă, vechii egipteni credeau în viața după moarte, de aceea după moartea lor se începea mumificarea cadravrelor.

Procesul de mumificare includea mai multe etape: prima etapă era spălarea și purificarea religioasă a cadavrului. În a doua etapă trebuiau îndepartate organele interne cu excepția inimii. În partea stânga a copului se făcea o mică incizie de circa 10 cm prin care erau scoase intestinele, stomacul, ficatul și plămânii. După aceea aceste organe erau înfășurate individual în fâșii lungi de pânză, după care erau puse în patru vase. Fiecare dintre cele 4 vase reprezentând pe câte unul dintre cei 4 fii ai lui Horus.

Acestea erau aranjate dupa cum urmează: în vasul Qebehsenuef, vasul cu cap de șoim, erau așezate intestinele; în vasul Duamutef, vasul cu cap de șacal, era așezat stomacul; în vasul Hapy, vasul cu cap de babuin erau așezati plămânii, iar in vasul Imsety, vasul cu cap de om era așezat ficatul. Abia apoi trupul era îmbălsămat și ulterior înfășurat cu benzi textile lungi de câțiva metri.  În camera mumiilor este interzisă fotografierea sau filmarea.

Pe lângă camera mumiilor, interesantă a fost și camera dedicată lui Tutankhamon unde se află masca de aur a acestuia. Masca lui Tutankhamon are aproximativ 41 karate de aur.

Dupa vizita la muzeul egiptean ne-am îndreptat spre restaurantul unde urma să luăm prânzul, aflat în apropierea piramidelor.

Cele trei piramide iconice de pe platoul Giza nu au nevoie de prezentare. Cu toții am auzit de ele (Kheops,  Kefren si Mikelinos) și știm că piramida lui Kheops face parte din cele 7 minuni ale lumii antice. În antichitate piramida Kheops avea o înălțime de 146.5 m, iar acum datorită cutremurelor și eroziunii a ajuns la 139 m. Aceasta a fost cea mai înaltă structură construită de om pentru mai mult de 3800 de ani.

Misterul construirii piramidelor dăinuie și în ziua de azi. Speculații precum că extratereștrii au ajutat la construirea lor sau că vechii egipteni au folosit tehnologii nemaiîntâlnite fac subiectul multor documentare pe această temă.

După piramide am vizitat Marele Sfinx de la Giza, o statuie gigant cu corp de leu și cap de om.

Timpul la unele obiective a fost destul de scurt, insuficient pentru a le savura la adevărata lor valoare.

Știați că întreținerea pentru un apartament în Cairo ce include apă, electricitate, gaz costă doar 5$? (după spusele ghidului)

Bine de știut/recomandări:

  • Viza se obține pe aeroport și costă 25$/persoană.
  • Moneda națională este lira egipteană. Dolarii sau euro se pot schimba în lire egiptene la bancomatele unor bănci. În locurile în care prețurile sunt afișate în lire egiptene, este mult mai economic să plătești în moneda lor. În multe locuri egiptenii socotesc euro la aceeași valoare cu dolarul.
  • Fiind o țară săracă peste tot oamenii așteaptă bacșiș: de la personalul aeroportului și hotelului, la șoferii de autocar, peste tot se cere bacșiș. E bine să aveți de acasă mărunți.
  • Daca optați pentru excursii, nu uitați să anunțați la recepția hotelului că a doua zi plecați în excursie. Asta, pentru a putea beneficia de pachet pentru mic dejun și cină târzie. Vi se oferă un card la recepție, pe baza căruia puteți lua pachetul de mic dejun și să aveți acces în restaurant la cină după ora închiderii. Posibil că nu toate hotelurile funcționează la fel, dar e bine să întrebați la recepție cum se procedează dacă plecați în excursie. Ghizii de la agenția ETI TRAVEL au uitat să menționeze acest mic detaliu și am rămas fără mic dejun.

Video:

    12 Responses

  1. Buna! Super util review-ul! Am o intrebare: cat a durat excursia cu croaziera pe Nil? Pe unde am mai citit, ziceau de 3-4 zile. Ar fi super daca se poate face intr-o zi, chiar daca e un pic pe graba.

  2. Buna.Ati cumparat parfumuri ? La ce pret sunt si la ce cantitate ? Sunt produse in Egypt sau importate ? Sunt persistente ? Multumesc !

  3. Buna! Excursia la Cairo ati reusit sa o faceti intr-o singura zi?! Cu tot cu vizitele de acolo?! Din cate am observat pe harta sunt cam 500km din Hurghada la Cairo.. Dorim sa mergem anul acesta in iulie intr-o vacanta la Hurghada sau Sharm si nu as vrea sa plec din Egipt fara a vizita Cairo si obiectivele turistice de acolo! Multumesc!

    1. Buna Elena,

      Da, excursia la Cairo se face intr-o singura zi. Doar trebuie sa aveti in vedere ca pornirea este undeva pe la ora 1-2 noaptea deoarece dupa cum ai mentionat si tu, drumul este destul de lung. Ca si pont, din Hurghada este mai aproape decat din Sharm. Intrebati de acesta excursie la receptia hotelului.

  4. Buna Elena,
    Mergem si noi in Hurghada la inceputul lunii septembrie si as vrea sa te intreb daca este mai bine sa avem la noi euro sau dolari .Citeam pe net ca cei de acolo se uita urat daca le dai ca bacsis monede, ai intalnit cazuri de acest gen ? Sunt ca si turcii , in sensul ca asteapta bacsis pentru orice mic serviciu oferit ?
    Iti multumesc pt amabilitate si precizari.

    1. Scuzeee, revin cu scuzele de rigoare pt greseala mea de a te fi numit Elena.Am incercat sa imi rectific greseala dar, din pacate nu s-a putut . Regret, si te rog sa imi accepti scuzele !

    2. Buna Adriana,

      Dolarii sau euro se pot schimba în lire egiptene la bancomatele unor bănci. În locurile în care prețurile sunt afișate în lire egiptene, este mult mai economic să plătești în moneda lor. În multe locuri egiptenii socotesc euro la aceeași valoare cu dolarul, recomandarea mea este sa aveti dolari la voi. Atentie insa sa aveti si euro pentru viza, deoarece viza nu se poate plati in dolari. Cand am fost noi a costat 28 euro/persoana.
      Egiptenii asteapta bacsis pentru orice din pacate, uneori sunt mai rau ca turcii in aceasta privinta.
      In legatura cu monedele, eu am dat si monede ca bacsis uneori. Nu am avut cazuri in care sa se uite urat.
      Distractie placuta in Egipt si o vacanta cat mai frumoasa va doresc!

  5. Buna , Renata !
    Multumesc frumos pt precizari si sfaturi.
    Asteptam noi povesti , pt ca sunt tare frumos expuse si foarte utile !

  6. Viza in aeroport costa 25 dolari daca platesti la ghiseele lor.

    1. Buna Ela! Multumim pentru update! Am modificat si in articol pentru a fi la zi cu modificarile actuale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *