fbpx
Asia Beach Exotic Destinations Sabbatical Travelling

Filipine – itinerar, atracții și buget de călătorie

Filipine – itinerar, atracții și buget de călătorie

A cincea țară a călătoriei noastre sabatice din Asia de sud-est a fost Filipine, unde am avut nevoie de puțin mai multă planificare decât în celelalte țări deoarece citisem că biletele de avion inter-insule se pot scumpi destul de mult, de aceea este nevoie de o rezervare din timp. Primele bilete de avion au fost cele achiziționate pe ruta Hong Kong – Cebu la prețul de 132 USD/persoană. În cazul în care doriți să citiți despre călătoria noastră în Hong Kong, accesați link-ul Hong Kong & Macau – atracții și buget de călătorie.

Am stat în total o lună în această țară. Despre intinerarul călătoriei noastre în Filipine precum și despre buget puteți citi mai jos.

🍒Cebu City – 3 nopți🍒

În Cebu City nu am zăbovit prea mult, deoarece eram nerăbdători să ajungem la următoarea destinație, pentru a descoperi faimoasele cascade din Filipine. Am făcut mici plimbări prin oraș, care ni s-a părut destul de murdar pe alocuri și am vizitat Tower Cubu Skydeck, unde am încercat pentru prima dată Edge Coasterul. A fost cea mai nasoală senzație din viața mea, mai ales că nu sunt fan adrenalină. Deși priveliștea asupra orașului era una impresionantă trebuie să recunosc că nu m-am bucurat de ea de emoții. Așadar nu recomand această activitate persoanelor cu frică de înălțime.

Pe lângă Cubu Skydeck am trecut și pe la fortul San Pedro. 

🍒Moalboal – 9 nopți🍒

După Cebu City ne-am îndreptat spe Moalboal cu ajutorul unui autobuz local ce avea ca direcție Alcantara. Moalboal a fost baza noastră principală pentru explorarea insulei. Ne-am cazat la un Airbnb la prețul de 14 USD/noapte cu mic dejun inclus, de unde am închiriat și scuterul cu care am explorat insula. Proprietarul airbnb-ului ne-a așteptat cu mașina în stația de unde ne-a lăsat autobuzul.

Cebu este una din cele mai populare insule din Filipine, cunoscută pentru numeroasele activități care se pot face aici, de la înotul cu rechinii balenă, scufundări, drumeții sau island hopping. Un lucru pe care poate nu îl știați este faptul că Cebu este paradisul cascadelor. Insula este casă pentru mai mult de 100 de cascade, care mai de care mai frumoase. Pe durata vizitei noastre aici, am vizitat 5 cascade, de care ne-am îndrăgostit iremediabil.

Moalboal este un orășel în plină dezvoltare, cu câteva unități de cazare și restaurante. Fiind la câteva ore depărtare de principalele atracții turistice, închirierea unui scuter este recomandată. Ceea ce trebuie să știți înainte de a vizita cascadele, este că pe lângă taxa de intrare (care este o sumă modică), la unele cascade este recomandat sau chiar obligatoriu să vă luați un ghid local. Terenul alunecos sau anevoios poate fi periculos, motiv pentru care luarea unui ghid este esențial. În plus, în acest fel veți susține și comunitatea locală.

Mai jos găsiți câteva fotografii cu cascadele noastre preferate în Cebu. Pentru a citi mai multe despre aceste cascade minunate accesați linkul 5 cascade uluitoare în Cebu – Filipine.

cascada Cebu

 

🍒Puerto Princesa – 2 nopți🍒

O vacanță în Filipine nu este completă fără o vizită pe insula Palawan. Plajele cu nisip alb, apa de o culoare năucitoare și peisajele idilice fac ca Palawan să fie o destinație ideală de vacanță. Noi am ales să vizităm trei locații ale insulei Palawan și anume Port Barton, El Nido și Coron.

Ca să ajungem de pe Cebu pe Palawan am luat avionul, cu destinația Puerto Princesa. Deși sunt plaje frumoase de vizitat și în Puerto Princesa, am hotărât să nu pierdem mult timp pe aici, folosind această locație ca și tranzitorie în următoare locație, Port Barton. 

🍒Port Barton – 3 nopți🍒

Din Puerto Princesa am luat microbuzul pentru a ajunge în Port Barton, un drum de aproximativ 5 ore. Biletele le-am achiziționat online cu ajutorul aplicației Klook și au costat în jur de 16 USD. Port Barton este un mic sat pescăresc cu mult farmec și un vibe relaxant. Am stat în total 3 nopți aici la prețul de 15 USD/noapte camera dublă fără mic dejun. Am ales să explorăm plajele din apropiere rezervând o excursie de o zi cu barca (island hopping) care a costat în jur de 47 USD/2 persoane. Am pornit de dimineață cu încă aproximativ 12 persoane la bord vizitând mai multe plaje din apropiere ce ne-au tăiat respirația. Deși multă lume sare peste această destinație, alegând să viziteze doar El Nido și Coron, noi recomandăm să nu o faceți. Prețurile sunt mult mai accesibile decât în turisticul El Nido și sinceri să fim, nouă ne-a plăcut mai mult autenticititatea locului.

🍒El Nido – 5 nopți🍒

Pentru că am vizitat Filipine în sezonul ploios (iunie), acest lucru l-am resimțit grozav în El Nido. A plouat aproape pe toată perioada cât am stat acolo. În Port Barton am reușit să ne bucurăm de câteva zile cu soare, pe când în El Nido a plouat în reprize, cu mici pauze în care ne-am bucurat de soare.

Din Port Barton spre El Nido am luat din nou microbuzul, la prețul de 24 USD/2 persoane și am făcut tot în jur de 4-5 ore pâna la destinație. Am auzit că El Nido este o zonă foarte turistică, așadar am decis să ne căutăm cazare într-un loc mai retras, departe de mulțime. Așadar am ales să ne cazăm la Bucana Beachfront Guesthouse, pentru 5 nopți, la prețul de 14 USD camera dublă cu mic dejun inclus. Ne-a trebuit ceva timp să ajungem aici, deoarece acest mic sat pescăresc nu este accesibil cu mașina sau motocicleta decât până la un punct. De acolo trebuie să traversezi un pod suspendat pentru a intra în sat. A meritat din plin! Din stația în care ne-a lăsat microbuzul am călătorit mai departe cu un jeepney local la prețul de 4 USD/2 persoane, care ne-a lăsat în apropiere de Bucana, satul în care urma să ne cazăm. De acolo am luat-o pe jos, prin noroi (trăiască sezonul ploios) până la cazare.

Din cauza sezonului ploios nu am reușit să vizităm tot ce ne-am propus în El Nido, dar măcar aveam oceanul în fața casei, cu o plajă retrasă și complet goală, doar pentru noi. Unde să mai punem că mâncarea de aici a fost cea mai bună care am gustat-o în Filipine! Nici nu ne puteam dori mai mult!

Și pentru că o vizită în El Nido nu este completă fără popularul island hopping am hotărât să luăm și aici o tură cu barca. A plouat aproape pe tot parcursul zilei, la finalul acesteia m-am ales și cu o răceală în toată regula. Menționam mai sus că El Nido este mai scump decât Port Barton, motiv pentru care am scos din buzunare 63 USD/2 persoane pentru tura cu barca (am optat pentru tura A).

🍒Coron – 6 nopți🍒

Dintre cele trei destinații vizitate din Palawan, Coron a fost preferata mea. Aici am văzut cele mai frumoase plaje și cele mai cristaline ape, de culoarea smaraldului sau turcoaz. Pentru a ajunge pe Coron am luat feribotul din El Nido, la prețul de 69 USD/2 persoane. În Coron am stat 6 nopți la prețul de 21 USD/camera dublă fără mic dejun. Bătrânica drăguță de la cazare ne-a ajutat să rezervăm 2 ture cu barca unui pescar pe care îl sția, astfel am reușit să economisim niște bănuți și în plus am avut parte de o experiență privată cu opriri pe insulele pe care ni le-am dorit noi și am stat cât am considerat noi că este necesar, față de excursiile organizate cu mai multe persoane. Deoarece island hopping-ul în Coron este cel mai frumos din Palawan, am hotărât să rezervăm în total două ture. Mai jos vă las câteva fotografii din excursiile cu barca.

Mai multe informații și fotografii din Palawan găsiți în articolul Palawan – paradisul minunat din Filipine.

💰Buget de călătorie💰

În Filipine am cheltuit în total 2244$, două persoane, pe parcursul a 29 de zile, fără biletele de avion de intrare în țară. Media zilnică fiind de 74$ pe cuplu.

Pentru evidența cheltuielilor am folosit aplicația Travel Spend. Aplicația este gratuită, dar  noi am preferat să plătim 42 de lei/an pentru a beneficia de toate facilitățile aplicației.

Mai jos găsiți un grafic cu cheltuielile:

Cazare – 518.60$

Atracții turistice/activități – 496.49$

Restaurante – 375.79$

Zboruri inter-insule – 268.34$

Transport – 258.96$

Altele (supermarket, băuturi, shopping, cartelă telefon, etc.): 326.42$

Mijloacele de transport pe care le-am folosit în țară:

✈️ avion – 3 (2557 km)

🚌 autobuz – 2 (170 km)

🚐 microbuz – 5 (370 km) 

🛳 ferrybot – 1 (128 km)

🛵 scuter – 2 (490 km)

🚤 barcă – 6 (168 km)

🛶 kayak – 1 (6 km)

🚖 taxi – 4 (36 km)

🚲 tricicletă – 7 (32 km)

🛻 Jeepney – 1 (24 km)

Bine de știut/recomandări:

  • Cumpărați biletele de avion inter-insule din timp deoarece se pot scumpi destul de mult pe ultima sută de metri.
  • Deoarece nu foarte multă lume vorbește engleza este recomandat să aveți descărcată o aplicație de tradus, cum ar fi Google Translatesau Papago. Am întâmpinat această problemă în toate colțurile țării.
  • Luați cu voi cremă cu factor de protecție 50+. Soarele este foarte puternic, riscați să vă expuneți pielea la arsuri.
  • Nu vă fie teama să încercați mâncarea locală, în special preparatele cu pește.

    One Response

  1. Buna ziua,
    Sant dorin lazar, locuiesc in tg.mures si dupa ce v-am citit cateva articole (pt care va felicit !), am vrut sa va rog sa-mi “creionați” un sejur filipine + indonezia (12-14 zile), asa cum l-ati face dvs.
    Perioada sejurului : 20 ian – 5 febr 2025 (cu zbor din dubai)
    Calatoresc singur, am vizitat cam 20 de tari din asia, iubesc scuterele, sant interesat de zonele mai putin comerciale si aglomerate, iubesc cazarile curate, nu luxoase !
    Va multumesc, anticipat !

    dorin lazar
    +40740319340

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *