fbpx
City breaks Culture Europe Travelling

Grecia – Meteora, Delphi și Atena

Am vizitat Grecia în perioada sărbătorilor de iarnă, între Crăciun și Revelion, unde am petrecut 5 nopți. O noapte în Kalambaka, o noapte în Delphi și trei în Atena.

Traseul nostru a fost următorul: Oradea – Skopje – Canionul Matka – Meteora – Delphi – Atena – Ohrid – Belgrad – Oradea.

Dupa ce am părăsit Macedonia ne-am îndreptat spre prima locație din Grecia, Kalambaka.

În Kalambaka am ajuns seara când deja se întunecase. Ne-am cazat la Hotel Tsikeli, cu 49 euro/camera dublă cu mic dejun inclus.

Kalambaka este un orășel situat în apropiere de complexul Meteora, care este unul dintre cele mai mari complexe de mănăstiri ortodoxe din Grecia, fiind al doilea după Muntele Athos.

Este format din șase mănăstiri funcționale, construite pe piloni din piatră naturală, la marginea de nord-vest a Câmpiei Tesaliei.

Meteora face parte din lista patrimoniului Unesco din anul 1988.

Am fost fascinați de imaginea mănăstirilor impozante, cocoțate pe stâncile din piatră naturală. Traseul de vizitare a durat aproximativ 3-4 ore, timp în care am admirat fiecare mănăstire în parte și ne-am minunat de localizarea lor în cele mai neimaginabile locuri.

Deși era iarnă, am avut noroc de vreme bună și soare. Clima este plăcută în Grecia pe perioada iernii.

Pentru prânz am optat să mergem la restaurantul Meteoron, unde mâncarea a fost bună, iar panorama superbă.

După Meteora ne-am îndreptat spre Delphi, considerat de vechii greci ca fiind centrul Universului.

În mitologia greacă, Delphi era casă a Oraculului delfic, dedicat zeului Apollo și locuit de nimfa Cassotis, venerată în întreaga lume antică.

Situl arheologic a fost înscris în anul 1987 pe lista patrimoniului cultural Unesco.

Ne-am cazat la hotelul Pan cu 50 euro/camera dublă, un hotel destul de vechi, dar cu o locație foarte bună. Este situat la aproximativ 5 minute de mers cu mașina de situl arheologic. Micul dejun a fost foarte bun, iar vederea pe măsură. Chiar și acum îmi aduc aminte de iaurtul grecesc de la micul dejun combinat cu dulceață. Mmm, curcubeu pe cerul gurii 🌈😀.

După micul dejun ne-am oprit la Astra Cafe pentru o cafea cu vedere superbă, iar apoi ne-am îndreptat spre situl arheologic, unde am petrecut în jur de două ore.

În drum spre Atena am trecut pe lângă un orășel unde am observat că sunt foarte multe mașini oprite. Curioși din fire, am hotărât să ne oprim și noi aici la preț de o cafea. Am aflat că orășelul se numea Arachova și nu degeaba erau oprite așa multe mașini acolo. Arachova e un oraș cochet cu mult farmec. Ne-a plăcut mult!

Ultima oprire în Grecia a fost în Atena, unde am petrecut și seara de revelion. Știați că Atena este cea mai veche capitală europeană? Originile acesteia datează de aproximativ 3400 de ani, fiind unul dintre cele mai vechi orașe din lume.

Ne-am cazat la Hotelul Athens Center Square, la prețul de 213 euro/camera dublă pe 3 nopți cu mic dejun inclus.

Hotelul este situat la 500 metri de cartierul Plaka și Piața Monastiraki și destul de aproape de toate siturile arheologice importante. Am parcat mașina într-un garaj din apropierea hotelului și am vizitat Atena pe jos.

Camerele hotelului sunt moderne, micul dejun bun, iar localizarea excelentă. În apropiere se găsește o piață cu fructe și legume proaspete, de asemenea o mulțime de restaurante și localuri.

Terasa deschisă de pe acoperiș a fost locul perfect pentru a urmări focurile de artificii din seara de revelion, cu vedere directă spre Acropole.

Printre obiectivele turistice vizitate amintim:

Acropolele și Parthenonul. Acropola este cel mai popular obiectiv turistic din Atena. A adăpostit încă din cele mai vechi timpuri, principalele edificii de cult ale Atenei. Distrusă în întregime în timpul războaielor cu perșii, aceasta a fost reconstruită în secolul al V-lea î.H., în perioada lui Pericle. Akro poli înseamnă “orașul de sus” și multe orașe grecești au o acropolă. Atena o are pe cea mai celebră, încununată de clădirea Parthenonului. Parthenonul a fost construit în onoarea zeiței Atena, de unde și numele orașului.

Preț: 5 euro/persoană. Orar: iarna 08:30 – 15:00, vara 08:30 – 19:30.   

Muzeul Acropole este un important obiectiv turistic din Atena. Deschis în iunie 2009, inaugurarea acestuia a fost amânată de câteva ori, din cauza faptului că, fiind aflat în centrul Atenei, în timpul săpăturilor pentru fundatie au fost făcute noi descoperiri arheologice. Muzeul se află pe locul unei așezări preistorice, aceste noi descoperiri fiind lăsate la fel cum au fost descoperite, fiind vizibile datorită unor podele de sticlă.

Preț: 5 euro/persoană.

Orar de vară (1 aprilie – 31 octombrie): Luni: 08:00 – 16:00, Marți – Joi: 08:00 – 20:00, Vineri: 08:00 – 22:00, Sâmbătă, Duminică: 08:00 – 20:00. Orar de iarnă (1 noiembrie – 31 martie): Luni – Joi: 09:00 – 17:00, Vineri: 09:00 – 22:00, Sâmbătă, Duminică: 09:00 – 20:00.

Olympieion, cunoscut ca templul Olimpianului Zeus, a fost dedicat acestuia și construit la începutul secolului al VI-lea î.Hr.

Agora Antică este situată în partea de nord-est a Acropolei, între cartierele Thission și Monastiraki și reprezintă una din cele mai importante locuri ale vechii societăți grecești. Printre cele mai importante monumentele ale Agorei se enumeră: Templul lui Hefaistos, Altarul celor doisprezee zei, Biserica Sfinților Apostoli, Porticul lui Attalus, Templul lui Apollo Patroos, Templul Afroditei Urania, etc. 

Templul lui Hefaistos este cel mai bine conservat templu antic grec. Este construit în ordinul doric peripteral, situat la partea de nord-vest a Agorei. Din secolul al VII-lea până în 1834, a servit ca biserică ortodoxă greacă. 

Panathenaic Stadium, tradus ca stadionul din marmură, este singurul stadion din lume construit în întregime din marmură. Din cauza marmurei, temperatura pe timp de vară este destul de mare, recomandăm să vizitați stadionul la primele ore ale dimineții.

Primele jocuri olimpice moderne au avut loc în Atena în anul 1896.

Preț: 5 euro/persoană. Orar: Martie – Octombrie: 08:00 – 19:00, Noiembrie – Februarie: 09:00 – 17:00.

Lycabettus. Altitudinea maximă a orașului Atena este atinsă pe dealul Lycabettus, la 277 metri. Am ales să urcăm pe deal cu funicularul, a cărui stație de plecare se află pe strada Aristippou, din cartierul Kolonaki. O altă opțiune ar fi să urcați pe jos prin pădurea de pini, dar este o urcare destul de obositoare. Odată ajunși în vârf, vă puteți bucura de panorama asupra orașului și Acropolelui.

În drum spre Lycabettus

Vedere spre oraș

Vedere spre Acropole

Hellenic Motor Museum, un muzeu cu mașini de epocă ce găzduiește în jur de 111 mașini funcționale. Cu toate că nu sunt pasionată de mașini, mi-a plăcut aici și a meritat să îl vizităm deși locația este un pic mai îndepărtată față de celelalte obiective turistice.

Preț: 8 euro/persoană. Orar: Luni – Vineri: 10:00 – 14:00, Sâmbătă – Duminică: 11:00 – 18:00.

Atena este un oraș vibrant, cu multe localuri și restaurante drăguțe. Nouă ne-au plăcut și recomandăm:

Alleria, un restaurant pe gustul nostru, atât din punct de vedere al design-ului cât și al mâncării. Fiind un restaurant de fine dining prețurile au fost destul de piperate, dar nu ne-a părut rău de nici un cent. A fost o adevărată experiență culinară! O masă pentru două persoane cu băuturi incluse a fost în jur de 100 euro/2 persoane.

Oineas este un restaurant primitor, cu un design interesant și mâncare excelentă la prețuri bune.

Avocado, un restaurant vegetarian ce ne-a încântat papilele gustative.

Traseu vizitare obiective turistice:

Bine de știut/recomandări: 

  • Atena are multe restaurante bune, recomandăm să încercați cât mai multe și neaparat să faceți rezervări altfel riscați să rămâneți fără locuri.
  • Moneda este euro.
  • Majoritatea grecilor vorbesc bine limba engleză.
  • Atena este o capitală accesibilă ca și costuri.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *