fbpx
Asia Sabbatical Travel Videos Travelling

Ha Giang Loop – Vietnam, aventură cu motocicleta

girl on a motorbike admiring a beautiful mountain landscape on Ha Giang Loop

După Ha Long Bay ne-am întors pentru 1 noapte în Hanoi pentru a ne pregăti pentru aventura din Ha Giang Motorcycle Loop, un traseu de 450 km în munții din nordul Vietnamului, aproape de graniță cu China. Tura efectivă, fără ocolișuri este în jur de 390 km. 

Ne-am dat seama că trecuse mai mult de 1 săptămână și noi suntem tot în zona Hanoiului. Ne era clar că viza valabilă pentru 30 de zile nu este suficientă pentru a vedea tot ce ne-am propus. Am avut noroc cu Thomas, managerul hotelului din Hanoi care ne-a ajutat să prelungim viza cu încă 30 de zile la prețul de 65$/persoană. Nu a fost nevoie să ne deplasăm personal la biroul de imigrări, Thomas a rezolvat totul pentru noi.

Drumul din Hanoi spre Ha Giang a fost unul obositor și inconfortabil. Am călătorit pentru prima dată cu faimosul sleeping bus pe 2 nivele. Am avut locuri la al doilea nivel, fără spațiu pentru a sta în poziție așezată. Practic, timp de 7 ore, am stat doar pe spate, într-o poziție ușor incomodă. Prețul unei călătorii cu sleeping bus-ul a fost de 24$/2 persoane.

sleeping bus vietnam

Am ajuns în Ha Giang când se întunecase, motiv pentru care am luat un taxi până la cazare la prețul de 1.7$. Ne-am cazat la Ngan Ha Homestay la prețul de 7.5$/noapte camera dublă cu mic dejun inclus și baie comună la două camere. Prânzul și cina am luat-o la restaurantul Blue Sky, unde am servit probabil cele mai gustoase mâncăruri din Vietnam. Unde mai pui că o masă pentru 2 persoane a costat aproximativ 7$!

Ha Giang Loop este un traseu care a devenit din în ce mai popular în rândul turiștilor iubitori de adrenalină și peisaje amețitoare. Este un traseu destul de greu datorită faptului că sunt multe curbe, porțiuni de drum în lucru, pietre, pante periculoase și o distanță destul de lungă de parcurs, aproximativ 450 km.

La început am fost destul de reticentă la ideea de a conduce pe acest drum, mai ales după ce am citit multe articole legate de accidente și chiar decese. Majoritatea se datorau vitezei excesive și lipsei de experiență în a conduce o motocicletă.

Nu mi-am făcut probleme în privința vitezei excesive, Paul săracul chiar s-a plâns că am condus cu viteza melcului, ci mai degrabă în privința lipsei de experiență. Mi-am luat carnetul pentru categoria A înainte cu 8 luni de această tură și am fost maxim de două ori cu motocicleta.

În cazul în care nu dorești să conduci pe Ha Giang Loop, dar totuși vrei să bifezi această experiență, ai două opțiuni.

1. Mergi pe o motocicletă cu partenerul, ceea ce nu recomand pentru că este un chin pentru amândoi.

2. Angajezi un șofer experimentat care să te ducă. Aici implicit vor fi costuri mai mari, dar te vei simți în siguranță.

Persoanele care au stat în spate pe o motocicletă o perioadă mai lungă de drum, știu cât de incomod poate să fie. Mie una nu imi place deloc, mai ales că după un timp îți amorțesc picioarele, genunchii, fundul.

Așadar m-am lăsat convinsă să conduc și eu o motocicletă pe Ha Giang Loop, cu toate că muream de frică. 😱 Privind înapoi, a fost cea mai tare experiență din viața mea. A fost pentru prima oară când am condus o motocicletă semi-automată, comenzile fiind un pic diferite față de cea manuală, dar a meritat din plin.

Am închiriat motocicletele de la cazarea din Ha Giang, la prețul de 11$/zi pe motocicletă cu asigurare inclusă și echipament (cască, protecții pentru genunchi și coate). Un plin de benzină a costat aproximativ 3$. Ne-am lăsat bagajele mari la hotelul din Ha Giang, luând cu noi rucsacele mici, strictul necesar pentru 5 zile.

Mai jos voi detalia tura pe care am făcut-o pe zile, precum și numărul de km parcurși în fiecare zi. Unii aleg să facă tura în 3-4 zile, dar considerăm că este prea pe repede înainte și nu ajungi să te bucuri suficient de peisajele de pe drum. 5 zile pentru noi a fost perfect! Nu ne-am grăbit, ne-am oprit de câte ori am dorit să facem poze sau să savurăm o cafea delicioasă.

Ziua 1. Ha Giang – Quan Ba – 68 km

Ziua 1 a început cu ploaie și vreme urată. Ne-am echipat cu pelerine de ploaie și multă răbdare. Am avut chiar și un incident, care s-a soldat doar cu o sperietură ca norocul, nimic grav.

Cum s-a întamplat? La prima pantă mai inclinată, am vrut să schimb viteza din a 2-a în a 1-a. La motocicleta manuală, schimbarea treptei în una inferioară se face apăsând cu piciorul pe schimbător în jos. La motocicleta semi-automată, în acest mod schimbi viteza într-una superioară. Așadar în loc să schimb în a 1-a, am schimbat în a 3-a, ceea ce pe o pantă atât de mare a dus la oprirea motorului și la o bucată Renata picată pe drum.😅 Ca norocul un localnic m-a văzut și m-a ajutat cu ridicarea motocicletei. Între timp a apărut și Paul, îngrijorat că nu mă vede în oglinda retrovizorie de ceva timp. Pentru că nu am avut viteză, am scăpat fără nici o zgârietură. De la această pățanie am fost super atentă la cum schimb vitezele.

Ne-am oprit pentru o gustare și cafea la localul Heaven Gate Coffee, ce are o vedere superbă asupra punctului de belvedere ce poartă denumirea de Poarta Raiului (Haven‘s Gate sau Quan Ba Pass). Am petrecut o perioadă mai îndelungată aici deoarece trebuia să ne căutăm cazare pentru la noapte. Patronul localului a văzut ce facem și ne-a recomandat ca și cazare casa familiei lui. O cazare modestă, dar curată și cu o vedere superbă asupra munților din împrejur. Ne-a plăcut și faptul că avea un lac în fața casei, accentuând și mai mult frumusețea locului.

Cazarea este localizată un pic departe de orașul Quan Ba, dar considerăm că a meritat să facem km extra pentru priveliștea frumoasă și ospitalitatea gazdelor. Fiind departe de oraș, am optat pentru cină și mic dejun la cazare. Cina a costat 8.5$/2 persoane, iar micul dejun 3.5$/2 persoane. Am mâncat alături de familia gazdei, împreună cu alți oaspeți ce s-au cazat pentru seara respectivă. Am gustat pentru prima oară rachiu din orez și ne-am bucurat de mâncarea delicioasă făcută în casă. Găsiți cazarea sub numele de Toong Homestay. A costat 7$/noapte camera dublă cu baie comună și plasă de țânțari.

Experiența pe care o ai stând la oameni acasă (homestay, guesthouse) este foarte diferită față de experiența la hotel. Ajungi să cunoști cu adevărat cultura țării în care te afli, să încerci mâncăruri tradiționale și să trăiești lucrurile un pic diferit, mai autentic. Familia la care am stat nu prea vorbeau engleza, dar ne-am descurcat cu aplicația Google Translate.

Ziua 2. Quan Ba – Yen Minh – 72 km

Ziua a 2-a a fost înorată, dar am avut noroc să nu plouă. Peisajele au fost superbe pe tot parcursul drumului, aproape la fel de frumoase ca în prima zi. Ne-am cazat la hotelul Khach San Kien Thao din Yen Minh, la pretul de 15$/noapte, camera dublă fără mic dejun cu baie în cameră și televizor.

Am făcut opriri pentru fotografie la punctele de belvedere Lao Va Chai, Fairy Mountain și Dai Quan Sat Yen Minh. Sunt multe puncte de belvedere pe Ha Giang Loop, noi vom menționa doar cele care ne-au plăcut și pe care le recomandăm.

Ziua 3. Yen Minh – Dong Va – 96 km

Ziua a treia a fost plină cu soare și vreme bună. Parcă altfel am pornit și noi la drum. Vremea bună a ajutat în special moralului meu, deoarece mă încarc cu energie pozitivă de la soare și îmi dă o stare de bine. 

Traseul nu a fost unul ușor, deoarece corpul resimțea deja cele 2 zile de condus. Mă dureau genunchii și spatele, dar am încercat să ignor acest lucru cât s-a putut.

Am făcut opriri la punctele de belvedere Doc Tham Ma, Doc Chin Khoanh, Su Su Coffee Shop – o cafenea cu priveliște pitorească și la Lung Cu Flag Point. Cel din urmă este localizat la apropiere de granița cu China, de unde aveți acces la o vedere panoramică asupra tărâmului chinezesc. Preț intrare: 2.5$/2 persoane.

Su Su Coffee Shop

Lung Cu Flag Point

Ne-am cazat la hotelul Hoang Ngoc din Dong Va, la prețul de 14$/noapte camera dublă cu mic dejun, baie în cameră și televizor. Un raport foarte bun calitate-preț!

Ziua 4. Dong Va – Du Gia – 105 km

Ziua a 4-a a început cu un eveniment nefericit care mi-a dat peste cap toată ziua. La scurt timp după ce am servit micul dejun ne-am îndreptat spre subsolul hotelului, unde aveam parcate motocicletele.  Deoarece panta era destul de înclinată am accelerat din plin ca să fiu sigură că o voi urca. Din nefericire pentru mine, din cauza vitezei și datorită faptului că nu am putut opri, am căzut pe marginea carosabilului, lovindu-mă destul de tare pe coapsă și la cap.

Am tras o sperietură destul de mare și am fost dezamăgită, prima reacție a mea fiind să renunț la tură. Am auzit de multe accidente fatale datorită vitezei pe Ha Giang, așadar creierul meu a intrat în panică. Să mă opresc aici nu era o opțiune deoarece trebuia să ducem ambele motociclete înapoi! Așadar am purces la drum încet, încet. Eram atât de speriată de la căzătură încât am condus cu viteza melcului.🐌 Ca norocul, Paul a avut răbdare să stea în spatele meu, păstrând acceași viteză cu mine. Știindu-l în spate, mi-a dat curaj să continui drumul! Am făcut opriri la punctele de belvedere de la Ma Pi Leng Viewpoint, Cung Duong Chu M și Nham La. La primul găsiți și o cafenea drăguță unde puteți servi și băuturi răcoritoare pe lângă cafea. 

Ca să ajungi la Ma Pi Leng Pass viewpoint, ai două opțiuni. Cu motocicleta – pentru cei curajoși, deoarece drumul este foarte îngust și prăpastia destul de mare, sau pe jos – o modalitate mai safe pentru care am optat eu, (nu și Paul 😱).

Ne-am cazat la GG DuGia Homestay în Du Gia, la prețul de 5$/noapte camera dublă fără mic dejun, cu baie comună. Cina a costat 8.5$/2 persoane, iar mic dejun 5$/2 persoane. Cina la GG Du Gia a fost pe același stil ca la Toong Homestay. Familia a gătit pentru toți oaspeții cazați în acea seară și am mâncat cu toții împreună. Bineînțeles că nici de această dată nu a lipsit rachiul din orez. 

girl on a motorbike at the sunset ha giang

Ziua 5. Du Gia – Ha Giang – 109 km

În ziua a 5-a, am pornit înapoi spre Ha Giang, fiind ultima zi a turei din buclă. În mod normal, trebuia să mergem pe drumurile DT117 și QL34, dar localnicii ne-au recomandat să facem un ocoliș pe drumul DT181 din cauza că drumurile anterior menționate erau foarte proaste. În ziua în care am plecat din Du Gia era zi de piață. Abia am reușit să ne strecurăm printre puhoiul de oameni care nu prea doreau să se dea la o parte.

Am întâlnit multe porțiuni de drum foarte proaste în care am avut impresia că voi rămâne acolo cu motocicletă cu tot, cu pietre mari și gropi uriașe sau poduri din lemn pe care îmi era frică să trec și pe jos.

wooden bridge ha giang vietnam

Drumul ne-a purtat din nou spre localul Heavan Gate Coffee, unde am făcut o scurtă oprire pentru a admira peisajul, de data aceasta pe vreme însorită și nelipsita cafea. De la Heavan Gate ne-am continuat parțial drumul din ziua 1 spre Ha Giang. Ajunși aici, am făcut un binemeritat masaj de relaxare pentru decontractarea musculaturii, a cărui preț a fost puțin sub 9$.

sipping coffee on a terrace with a beautiful view in Vietnam

Marea parte a buclei se desfăsoară pe drumul QL4C urmat de DT182, DT176 și de la Heavan Gate din nou QL4C până în Ha Giang. Harta traseului Ha Giang Loop:

Video-ul îl puteți viziona mai jos:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *