fbpx
an sabatic Asia Travelling

Impresii după călătoria sabatică de 8 luni în Asia

În urmă cu 8 luni am pornit la drum cu mari emoții și mult entuziasm în călătoria noastră sabatică în Asia de sud – est.

Nu era pentru prima oară când vizităm Asia, în mare aveam o vagă idee la ce să ne așteptăm, dar era prima oară când plecam pentru o perioadă mai mare de 3 săptămâni legate. Era prima oară când lăsam totul în urmă pentru a urma un vis, acela de a călători și a acumula experiențe noi, prima oară când am ieșit cu adevărat din zona de comfort.

Despre cum ne-a venit ideea să lăsăm totul și să plecăm într-o călătorie de 8 luni în Asia de sud -est am povestit mai pe larg în articolul Călătoriile, educație și dezvoltare personală.

Inițial, planul nostru a fost creionat pentru 6-8 luni, bugetând aproximativ 2000$/lună pentru amândoi. Știam că pot să apară situații neprevăzute, în unele luni vom cheltui mai puțin, în altele mai mult decât ne așteptăm. În cele din urmă am ajuns la o medie de 2100$/lună pentru amândoi cu biletele de avion incluse.

Pentru evidența cheltuielilor am folosit aplicația Travel Spend. Aplicația este gratuită, dar noi am preferat să plătim 42 de lei/an pentru a beneficia de toate facilitățile aplicației. A fost foarte utilă! Pentru a citi mai multe despre aplicațiile pe care le folosim atunci când călătorim accesați articolul Top 15 aplicații folosite atunci când călătorim.

Ne-am setat un target, să încercăm să stăm minim 6 luni pentru a reuși să vizităm tot ce ne-am propus. Dacă e să fie mai multe, cu atât mai bine. Am fost conștienți de la început că planul de acasă se poate schimba pe parcus, în funcție de preferințe, în unele țări să ne placă mai mult, în altele mai puțin sau să găsim o ofertă de nerefuzat la biletele de avion.

Așadar ne-am făcut o listă cu țările pe care dorim să le vizităm și am început să ne documentăm despre fiecare țară în parte: când e cea mai bună perioadă să vizităm țara respectivă, condițiile de obținere a vizei plus costurile aferente, dacă avem nevoie de vaccinuri, etc. Țările de pe lista noastră inițială au fost: Sri Lanka, Myanmar, Vietnam, Filipine, Indonezia, Tailanda și Japonia.

Pentru a afla mai multe despre condițiile de călătorie am folosit site-ul MAE, iar pentru consultanță vaccinuri am fost la centrul de vaccinare din Timișoara. Din păcate atunci nu aveam centru de vaccinare în Oradea, motiv pentru care am fost nevoiți să facem mai multe drumuri la Timișoara. În timpul călătoriei noastre în Filipine am aflat cu bucurie că s-a deschis un centru și la Oradea. Paul a dat un interviu pe tema asta la PRO TV. Dacă sunteți curioși, puteti urmări reportajul aici.

Cum am reușit să econosim bani pentru călătoria sabatică?

În primul rând ne-am propus să facem din călătorii o prioritate, lucru care nu este foarte greu atunci când îți place să călătorești! 😅

Am deschis un cont de economii în care am transferat o sumă de bani din salariu în fiecare lună în ziua în care l-am primit. Asta ca să ne asigurăm că nu cheltuim banii pe altceva. Tentațiile sunt mari când mergem la cumpărături și de multe ori ne trezim că achiziționăm lucruri de care nu avem cu adevărat nevoie.

Am vândut si am donat tot ce nu am avut nevoie din casă. Am fost uimiți să vedem câte lucruri nefolositoare am acumulat de-a lungul timpului. De exemplu ondulatorul de păr pe care l-am folosit o singură dată.

Am încercat să reducem ieșirile în oraș și luatul mesei la restaurante. Gătitul acasă nu doar că este sănătos pentru că știi ce mănânci, dar poți economisi și ceva bănuți pe care să îi pui deoparte în contul pentru călătorii.

Am vândut mașinile reducând astfel costurile cu asigurarea, impozitul și ne-am închiriat apartamentul proaspăt renovat în care ne mutasem de un 1 an de zile. Astfel, am reușit să ne acoperim rata și să mai și rămânem cu niște bani de cheltuială.

Este foarte important și momentul achiziționării biletelor de avion. În cazul în care știți deja următoare destinație puteți urmări din timp promoțiile spre destinația respectivă sau vă puteți seta alerte de preț cu ajutorul momondo. Spre destinații mai îndepărtate biletul de avion este cel mai costisitor. Economisind la achiziționarea biletului de avion vă râmân mai mulți bani pentru vizitare, experiențe și cazare.

Știam că prima țară a călătoriei noastre va fi Sri Lanka, așadar am început să urmarim bieletele de avion spre acea destinație din timp. A fost straniu momentul în care am cumpărat biletele doar dus. 😊

Pe parcursul celor 8 luni am vizitat 7 țări, lista schimbându-se un pic față de planul inițial:

Sri Lanka – 29 zile. Pentru a citi mai multe despre călătoria noastră în Sri Lanka accesați articolul Sri Lanka – itinerar, atracții și buget de călătorie.Nine Arch Bridge EllaMyanmar – 16 zile. Pentru a citi mai multe despre călătoria noastră în Myanmar accesați articolul Myanmar – itinerar, atracții și buget de călătorie.

Vietnam – 60 zile

China (Hong Kong) – 6 zile

Filipine – 29 zile

Malaezia – 43 zile

Indonezia – 59 zile

Am renunțat la Tailanda și Japonia, dar în schimb am stat cu câte 1 lună în plus în Vietnam și Indonezia. Am introdus Hong Kong pe listă, care nu era inițial. Acum avem un motiv în plus să ne întoarcem cândva în Asia pentru a vizita țările pe care nu am apucat să le vedem în călătoria sabatică.

Reflectând asupra celor 8 luni de zile, deseori ne punem întrebarea cum de au trecut atât de repede? Probabil că lucrurile frumoase trec prea repede, altfel nu ne explicăm cum. 🤷‍♀️

Am trăit din plin fiecare moment, fiecare experiență, ne-am bucurat de fiecare prieten făcut pe drum, de mâncărurile noi pe care le-am gustat și de locurile frumoase pe care le-am vizitat.

Am avut parte și de momente mai puțin frumoase, cu vizite la spital (nimic grav), cazări dubioase, dor de casă, familie și prieteni sau certuri minore.

Per ansamblu a fost o experiență grozavă! Nu regretăm că am facut acest pas și ne-am aventurat în necunoscut.

Ne-a plăcut fiecare țară în parte, fiind diferite între ele, fiecare cu specificul și frumusetea ei. Totuși, dacă ar fi să facem un top 3 al preferințelor atunci ar arăta așa:

  1. Indonezia 

  2. Vietnam 

  3. Sri Lanka

De asemenea, în fiecare țară ne-a plăcut ceva anume mai mult în comparație cu celelalte:

* cea mai bună cafea – Vietnam

* cele mai frumoase peisaje – Vietnam

* cele mai ieftine cazări – Vietnam

* cea mai buna mâncare – Vietnam

* cea mai bună bere – Vietnam

* cea mai bună destinație pentru shopping – Malaezia

* cea mai ieftină mâncare la restaurant – Malaezia

* ne-am simțit ca acasă – Malaezia

* cei mai prietenoși oameni – Malaezia

* cele mai impresionante temple – Myanmar

* cei mai puțini turiști – Myanmar

* cele mai frumoase cafenele și restaurante – Indonezia

* cel mai fain vibe – Indonezia

* cele mai frumoase cazări – Indonezia

* cea mai spirituală țară – Indonezia

* cele mai frumoase câmpuri de orez – Indonezia

* cea mai variată (junglă, munți, vulcani, cascade, temple, atracții turistice) – Indonezia

* cea mai frumoasa destinație pentru plajă – Filipine

* island hopping – Filipine

* cel mai bun masaj – Filipine, Indonezia

* cele mai frumoase cascade – Filipine, Indonezia

* clădiri impresionante – China (Hong Kong)

* cele mai frumoase plantații de ceai – Sri Lanka

* cei mai mulți elefanți în libertate, în mediul lor natural – Sri Lanka

* cel mai ieftin transport în comun – Sri Lanka   

Per ansamblu a fost o experiență foarte frumoasă pe care nu o vom uita niciodată! Pentru că încă nu suntem pregătiți să renunțăm la călătorit am hotărât să mai prelungim un pic magia … în Australia! 🦘

Video-ul celor 8 luni petrecute în Asia îl puteți viziona mai jos:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *