fbpx
City breaks Culture Popular Destinations Travelling

Istanbul – orașul vibrant așezat pe 2 continente

vibrantul Istanbul

City break Istanbul

Nu ne-am dat seama cât de dor ne-a fost de Istanbul până în momentul în care am ajuns aici. ❤ Am fost pentru prima oară aici acum 7 ani, în anul 2014 și am fost foarte entuziasmați să explorăm orașul la pas din nou. Mai ales că nu am mai călătorit în afara țării de un an și jumătate din cauza pandemiei. Am așteptat ca niște copii nerăbdători această vacanță și am savurat-o din plin.
Zborul spre Istanbul l-am achiziționat de pe site-ul companiei aeriene Turkish Airlines, la prețul de 130 euro/persoană. A fost un pic mai scump deorece nu ne-am luat zbor retur, datorită itinerariului pe care l-am stabilit pentru Turcia. Am zburat spre Istanbul din Cluj și ne-am întors din Antalya pe Budapesta deoarece am dorit să includem pe listă Cappadocia și Kas. Pentru că amândoi suntem vaccinați nu am avut nevoie de efectuarea unui test PCR sau antigen. Am completat doar formularul obligatoriu de intrare de pe site-ul guvernului pe care îl găsiți aici și nu am avut nici o problemă. Dovada vaccinării ne-au cerut-o o singură dată, la check-in pe aeroportul din Cluj, iar zborul a durat 1 oră și 45 de minute. După ce ați completat formularul de intrare veți primi un document care va avea și codurile HES necesare pentru transportul public.

Unde stăm în Istanbul?

Ne-am cazat la hotelul Rose Garden Suites pentru 3 nopți, la prețul de 86 euro camera dublă cu mic dejun inclus. Rose Garden este un hotel foarte bun raport calitate preț. Este localizat în zona Fatih, la 10 minute de mers pe jos de Blue Mosque și Hagia Sophia. Are un restaurant ce servește preparate turcești delicioase la prețuri acceptabile, într-o grădină cu un ambient minunat în care ți-e mai mare dragul să îți petreci serile. Camerele au fost confortabile, unele având și un mic balcon către grădină.

Obiective turistice de neratat

Istanbul e genul de oraș în care descoperi ceva nou la fiecare vizită. Un oraș colorat, vibrant, plin de cultură și locuri minunate. Mai jos găsiți o listă cu obiectivele turistice vizitate de noi. Menționăm că în afară de transferul de la aeroport (shuttle bus-ul Havaist), nu am folosit mijloacele de transport în comun. Ne-am plimbat foarte mult pe jos, iar pentru distanțele mai mari am folosit Uber-ul. 
1. Blue Mosque este una dintre atracțiile populare ale orașului, de neratat în timpul vizitei în Istanbul.
2. Hagia Sophia, localizată foarte aproape de Blue Mosque, este o moschee cu adevărat impresionantă. Noi nu am mai intrat inăuntru deoarece am vizitat-o data trecută și nici nu am avut timp să stăm la cozi pentru a intra. Da, datorită popularității acesteia este destul de aglomerată. 
3. Topkapi Palace este localizat foarte aproape de Hagia Sophia, motiv pentru care primele trei atracții recomandăm să le vizitați în aceeași zi. 
4.Tot în această zonă puteți vizita și Basilica Cistern care din păcate a fost închisă temporar din cauza pandemiei.
5. Galata Tower este cu siguranță cea mai iubită atracție turistică a orașului, motiv pentru care trebuie să vă înarmați cu multă răbdare pentru a sta la cozi. Am fost de două ori aici în timpul vizitei în acest oraș superb, dimineața și la apus.
6. Dolmahabce Palace, un palat deosebit de frumos și impresionant. Trebuie să aveți în vedere că este închis în zilele de luni și este la fel de aglomerat ca și la Galata Tower. Ne-au plăcut în mod deosebit grădinile palatului.  
7. Balat, o explozie de culori în cel mai colorat cartier al orașului. Ne-a plăcut atât de mult încât am petrecut câteva ore bune aici, luând prânzul la unul din restaurantele cochete din zonă. Treptele, cafenelele, precum și clădirile prind culoare în Balat. 
DSC_2264

8. Suleymaniye Mosque este cu siguranță moscheea mea preferată, fiind deosebit de frumoasă și mai puțin aglomerată decât Hagia Sophia sau Blue Mosque.
9. Umbrella Street – Karaköy, un loc minunat și colorat. Un loc ce te încarcă cu bună dispoziție. 
10. Halic Metro Bridge. Este un punct de belvedere minunat, în special la apus. De aici se vede podul Ataturk și mai multe moschei împrăștiate în diferite puncte ale orașului.
11. Grand Bazaar și Spice Bazaar. Pentru cei care doresc să facă cumpărături în Istanbul, Grand Bazaar și Spice Bazaar sunt locurile perfecte. În Grand Bazaar puteți găsi de la bijuterii, suveniruri, până la haine etc. pe când la Spice Bazaar, condimente specifice bucătăriei turcești. Se spune că turcii sunt faimoși pentru negocieri, dar am observat la ultima vizită că lasă mult mai greu din preț sau chiar deloc față de dățile anterioare motivând că este pandemie și vânzările au scăzut considerabil. De avut în vedere că ambele locații sunt închise duminica.
12. Ortakoy Mosque. Așezată lângă podul Bosfor, această moschee are probabil cea mai pitorească localizare din tot orașul.

Unde mâncâm în Istanbul?

În Istanbul se mănâncă foarte bine, la fel ca în majoritatea orașelor din Turcia, așadar vă încurajăm să nu ezitați să încercați mâncarea locală. Combinația de condimente, carnea de miel și inclusiv deserturile vă vor lăsa gura apă. Mai jos găsiți câteva recomandări de restaurante care ne-au plăcut fie datorită mâncării, fie datorită priveliștii uimitoare sau ambientului.
1. Seven Hills Restaurant. Cu siguranță ați văzut una sau mai multe poze din acest loc pe rețelele de socializare. Este un loc popular datorită terasei rooftop cu o priveliște superbă asupra Blue Mosque, Hagia Sophia și Bosforului. Prețurile sunt un pic mai piperate ca la restaurantele obișnuite, dar este de înțeles că aici se plătește panorama. La acest restaurant se servesc în prealabil preparate din pește.
2. Mario The Fishermen. Am dat peste acest local din pură întâmplare în timp ce căutam un restaurant pentru cină. Este un loc simplu, care servește un pește la grătar învelit într-o lipie. Delicios! Unde mai pui că prețul pentru un așa răsfăț culinar este de doar 20 TL/ buc (2 euro). 
3. 360 Istanbul. Localizat pe faimoasa stradă de shopping Istiklal, acest restaurant are o vedere panoramică de 360 grade superbă. Am servit doar câteva băuturi aici, pentru a ne răcori după o plimbare lungă și călduroasă.  
4. Garden 1897 Restaurant este restaurantul din cadrul Rose Garden Suites, hotelul la care ne-am cazat. Îl recomandăm datorită grădinii fermecătoare și mâncărurilor delicioase pe care le-am încercat aici. În cazul în care vă cazați în zona Fatih, merită încercat acest restaurant.
5. Karabatak – Karaköy. Am dat peste această cafenea tot din întâmplare, fiind localizată în apropiere de Umbrella Street în Karaköy. Ne-a atras în mod special verdeața ce înconjura această cafenea, precum și interiorul industrial. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *