fbpx
Beach Europe Food Travelling Popular Destinations Summer Travelling Travelling

Lagos – fructe de mare și plaje fermecătoare

Am vizitat Portugalia în iunie 2016, cu un grup de prieteni. Am zburat din Ungaria, pe ruta Budapesta – Lisabona cu o companie aeriană low cost, iar biletul a costat 160 euro/persoană (dus-întors). Portugalia a fost o surpriză placută pentru noi. Măncarea delicioasă, plajele superbe, muzica fado ne-au fermecat. Am petrecut 3 nopți în Lisabona și 6 în Lagos, regiunea Algarve.

În ultima zi petrecută în Lisabona ne-am închiriat 2 mașini ca să ne fie ușor cu deplasarea spre și în Lagos, mai ales că am dorit să facem câteva opriri pe drum. Pentru că am fost 3 cupluri, 2 mașini au fost suficiente. Închirierea a costat 80 euro/cuplu pe 7 zile.

Prima oprire în drum spre Lagos a fost în Cascais, situat la 30 km de Lisabona.

Cascais a fost un mic sat pescăresc care azi a ajuns o destinație de vacanță populară atât pentru locuitorii Portugaliei cât și pentru turiștii străini. Este situat pe Coasta Estoril, cunoscut ca Riviera portugheză.

În Cascais ne-am oprit să luam prânzul, optând pentru restarantul indian Masala (în top 10 restaurante din Cascais pe site-ul Tripadvisor), pe care îl recomandăm și noi cu drag. Mâncarea a fost delicioasă, iar servirea ireproșabilă. Personalul restaurantului a știut ce recomandări să facă și am apreciat mult acest lucru.

Dupa prânz ne-am îndreptat spre faimoasa gelaterie Santini. Fiind un loc aglomerat, a meritat așteptarea la coadă, înghețata fiind delicioasă.

Una din atracțiile orașului Cascais este Boca do Inferno (Gura Infernului), un abis spectaculos unde oceanul lovește puternic zidurile stâncilor masive. Un adevărat spectacol al naturii.

Știați că Mircea Eliade a trăit în Cascais în perioada interbelică?

A doua oprire spre Lagos a fost în Cabo da Roca, cunoscut ca cel mai vestic punct al Europei. Înainte de marile descoperiri geografice se credea că aici este capătul lumii.

Este situat la 42 de km de Lisabona și la doar 16 km de Cascais. Priveliștea de aici este amețitoare! Unul din poeții Portugaliei a descris acest loc ca fiind „locul unde se termină uscatul și începe marea”.  Datorită vântului puternic e recomandat să aveți la voi o geacă sau o bluză care să vă ferească de vânt.

Seara, în jur de ora 22:00 am ajuns în Lagos. Am închiriat o vilă de pe site-ul airbnb (o găsiți sub denumiea Luxury Golf Vila) pentru 6 nopți care a costat 350 euro/cuplu. Vila a fost foarte bine amenajată și spațioasă (3 dormitoare cu baie proprie, living, terasă, mașină de spălat vase și haine), loc pentru grătar, grădină și piscină.

Deși era un pic departe de principalele plaje din oraș nu a fost un impediment datorită faptului că aveam masină.

Lagos este unul din cele mai vizitate orașe din regiunea Algarve, datorită plajelor superbe, formațiunilor stâncoase, restaurantelor, barurilor și hotelurilor numeroase. În anul 2012, Lagos a fost pe locul 1 în topul „15 destinations on the rise” din lume de pe site-ul Tripadvisor.

Am închiriat mașina tocmai pentru că știam că în regiunea asta sunt multe plaje frumoase și am dorit să vedem cât mai multe din ele. În fiecare zi ne-am propus să vedem o plajă nouă. Mai jos găsiți un ghid cu plajele pe care le-am vizitat în Lagos și în apropiere.

1. Meia Praia este cea mai mare plajă din regiunea Lagos, întinzându-se pe o lungime de 4 km. Datorită suprafeței mari este ideală pentru plajă și baie chiar în full sezon când e plin de turiști, deoarece găsești întotdeauna loc. Este o plajă cu nisip fin, cu baruri și restaurante chiar pe plajă.

2. Praia do Camilo este una din cele mai spectaculoase plaje din Lagos. Scările din lemn ce coboară spre plajă, stâncile proeminente care parcă vegheaza oceanul au un farmec aparte. Nu este o locație foarte bună pentru plajă, deorece este destul de mică, iar în marea parte a zilei este umbră datorită stâncilor masive care o înconjoară. Camilo este formată defapt din două plaje, interconectate printr-un tunel artificial. Datorită frumuseții deosebite a acestei plaje am ales să facem o mică ședință foto.

3. Praia Dona Ana este situată în apropiere de Camilo. Fiind mai mare și mai accesibilă, este potrivită pentru plajă. Datorită stâncilor ce o înconjoară vă puteți bucura atât de soare cât și de umbră. La fel ca și Camilo aceasta devine foarte aglomerată peste weekend-urile de vară.

4. Ponta da Piedade este un loc superb ce se află tot în apropiere de Camilo. Deși nu se poate face plajă aici recomandăm să veniți la răsărit. Imaginea razelor de soare ce mângâie ușor stâncile este uluitoare.

5. Praia da Mareta – Sagres.

Sagres este situat în cel mai vestic punct al regiunii Algarve, la doar 36 de km de Lagos și este un loc popular printre surferi. Am făcut o excursie de o zi la Sagres, în care am vizitat Fortaleza de Sagres (Cetatea Sagres) și Cabo Sao Vicente, unde am venit pentru apus.

Cabo Sao Vicente la apus

Am ales Praia da Mareta pentru plajă unde ne-am relaxat, ne-am plimbat și am citit o carte. Am admirat surferii care se luptau cu valurile oceanului Atlantic și am făcut poze.

6. Praia do Barranco din Sagres a fost punctul de întâlnire cu instructorul de paddle boarding. Am petrecut trei ore pe ocean cu paddle board-urile, timp în care ne-am pus la încercare echilibrul, am înotat în peșteri, am sărit de pe stânci și ne-am distrat. Tura a costat 50 euro/persoană.

7. Praia de Benagil & Peștera Benagil

Peștera Benagil este o atracție turistică spectaculoasă, care nu trebuie ratată dacă vizitați regiunea Algarve. Plaja Benagil este situată la 43 de km de Lagos, iar la peșteră se poate ajunge doar pe apă. Noi am luat o tură cu vaporul de pe plaja Benagil, care a constat în vizitarea mai multor peșteri, punctul culminant fiind peștera Benagil unde am petrecut mai mult timp să admirăm această minunăție a naturii și să facem poze. Am descoperit acest loc întâmplător, în timp ce căutam magneți de frigider. M-a impresionat imaginea peșterii imprimată pe acel magnet care l-am achiziționat ca suvenir și am ținut neapărat să vizităm acel loc. Mare mi-a fost bucuria când am aflat de pe internet că se află în apropiere de Lagos. În realitate arată mult mai spectaculos ca în poze sau pe acel magnet de frigider. Este un loc pe care îl recomand cu drag.

8. Praia do Carvalho am descoperit-o în timpul turei cu vaporul spre Benagil. Este o plajă de o frumusețe deosebită pe care o accesezi coborând printr-un tunel sculptat în stâncă. Apa este foarte limpede, iar nisipul este auriu și fin. Este situată în municipalitatea Lagoa, lângă Carvoeiro.

Pe lângă plajele superbe, prezentate mai sus am să menționez câteva restaurante care ne-au plăcut foarte mult în Lagos.

Casinha do Petisco a fost preferatul nostru. Am mâncat cei mai bun creveți, care de altfel sunt și specialitatea casei. Recomand să vă faceți rezervare din timp, lumea stă la coadă să prindă loc la acest restaurant.

O Camilo este un restaurant drăguț și elegant situat deasupra plajei Camilo, cu o vedere panoramică superbă asupra acesteia. Aici am mâncat pentru prima dată percebes, niște fructe de mare care cresc pe pereții peșterilor din acea regiune și au gust de ocean. Le-am văzut în timpul turei de paddleing în timp ce înotam în peșteră pe pereții acesteia și mare ne-a fost mirarea când le-am regăsit în vitrina restaurantului pe pat de gheață. Recomandăm acest local pentru cină.

Bar da Lota a fost prima opțiune când a venit vorba de pește. Un restaurant frecventat de localnici, cu pește mereu proaspăt, preparat delicios și cu prețuri accesibile pentru toate buzunarele. Bar da Lota este situat în port și este ideal pentru sevirea mesei de prânz.

Restaurante de Mena este un restaurant de cartier, situat pe strada R. dos Lagos, în apropierea vilei la care am fost cazați. Este un local simplu, frecventat în mare parte de localnici, unde se servește meniul zilei. Putem spune că este unul din cele mai bune meniuri ale zilei care l-am mâncat, la prețuri foarte accesibile.

Recomandăm Nah Nah Bah, în cazul în care vreți să încercați și altceva în afară de fructe de mare și pește. Nah Nah Bah este faimos pentru burgeri, unul din burgerii acestuia (Toucan) fiind selectat în top 50 burgeri din lume.

Bine de știut/recomandări:

  • Dacă alegeți Portugalia ca destinație pentru vacanța de vară și aveți mai mult timp la dispozitie recomandăm să cuplați cu un city break la Lisabona.
  • Închiriați mașină ca să puteți vizita toate plajele din zonă. Sunt spectaculoase și e păcat să le ratați. Noi am ales să vizităm în fiecare zi altă plajă.
  • Mâncarea este foarte bună în Portugalia, în special peștele și fructele de mare. Profitați din plin dacă vă plac și încercați cât mai multe feluri de pește.
  • Temperatura apei în luna iunie este destul de scăzută.
  • Valoarea taxei de autostradă se înregistrează automat de camerele de control trafic. Această taxă poate fi achitată automat prin montarea unui dispozitiv în momentul închirierii mașinii, contra sumei de 10-15 euro. În acest fel taxarea se va face automat de pe card după cîteva zile. Varianta a doua fiind plata taxei după 3-4 zile la oficiul poștal (de Luni până Vineri) sau la unele magazine.

 Video:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *