fbpx
City breaks Europe Food Travelling Popular Destinations Travelling

Lisabona – frumoasa capitală a Portugaliei

Am vizitat Portugalia în iunie 2016, cu un grup de prieteni. Am zburat din Ungaria, pe ruta Budapesta – Lisabona cu o companie aeriană low cost, iar biletul a costat 160 euro/persoană (dus-întors).

Portugalia a fost o surpriză placută. Măncarea delicioasă, plajele superbe și muzica fado ne-au fermecat.

Am petrecut 3 nopți în Lisabona și 6 în Lagos, regiunea Algarve.

City break-ul în Lisabona a fost intens. Am vizitat multe obiective, am ascultat muzică fado, am gustat din faimoasele pasteis de Belem și ne-am aventurat prin fermecătoarea Sintra.

Mai jos, gasiți o listă de obiective turistice ce le puteți vizita în Lisabona și împrejurimi în trei zile:

1. Rossio Square este numele popular al pieței Pedro al IV-lea, un  fost rege al Portugaliei. Columna lui Pedro IV, un tribut construit acestuia, se află în centrul pieței. Este un loc de întălnire a localnicilor cu ocazia diferitelor manifestații, celebrări sau chiar revolte.

2. Praca do Comercio este legat de Rossio prin strada Augusta. Numele pieței vine de la funcția economică a acesteia, fiind împrejmuită de clădiri cu birouri guvernamentale ce desfășoară activităti vamale și portuare.

3. Santa Justa Lift este un lift construit în stilul neo-gotic, localizat la capătul străzii Santa Justa și leagă străzile inferioare ale Baixa cu străzile superioare Largo do Carmo. Prețul unui bilet este de 5 euro/persoană.

Pentru că era o coadă foarte mare la lift am hotarât să accesăm belvederea din partea cealaltă, din Piața do Carmo.  Punctul de acces este pe lângă fântana Chafariz do Carmo situată în fața bisericii Covento do Carmo. După ce ați trecut de biserică urcați scările și ajungeți la punctul de belvedere de unde se vede orașul foarte frumos.

4. Biserica Covento do Carmo este localizată pe un deal din cartierul Chiado, lângă Piața Carmo, foarte aproape de Santa Justa lift. A fost construită între anii 1389 – 1423, în stilul arhitectural gotic.

Vedere de sus

5. Time Out Market este un paradis gastronomic, deschis în anul 2014, situat în Mercado da Ribeira la Cais do Sodre. Cele 35 de chioșcuri cu mâncare delicioasă sunt o atracție populară pentru gurmanzi și nu numai. Cinci chefi de top au restaurante aici.

Noi am încercat fructe de mare și sangria. A fost un dezmăț culinar ce ne-a încântat papilele gustative.

6. Plimbare cu tramvaiul. Indiferent câte zile stați în Lisabona, nu ratați o plimbare cu tramvaiul galben. Pe lângă faptul că este o atracție turistică vă puteți deplasa ușor la unele obiective turistice prin intermediul acestuia.

Cu o vechime de peste 85 ani, tramvaiele sunt niște muzee pe roți integrate în sistemul plublic de transport al Lisabonei, fiind confecționate în mare parte din lemn și metal.

Pe tramvaiele vechi se plătește bilet separat și costă aproximativ 3 euro/sens.

7. Mănăstirea Jeronimos face parte din Patrimoniul Unesco din anul 1983, împreună cu Turnul din Belem, situat în vecinătatea acestuia. Mănăstirea are o arhitectură gotică – manuelină impresionantă.

Este localizată în apropiere de râul Tagus, în cartierul Belem.

Preț intrare: 10 euro/persoană.

Orar: lunile Octombrie – Mai, 10:00 – 17:30; lunile Mai – Septembrie, 10:00 – 18:30.

Este inchisă în zilele de Luni, 1 Ianuarie, duminica de Paști, 1 Mai, 13 Iunie, 25 Decembrie.

8. Padrão dos Descrobimentos este un monument situat pe bancul nordic al râului Tagus, în cartierul Belem. Monumentul a fost construit pentru celebrarea Erei Descoperirii (sau Explorării) din secolele 15 si 16.

Vârful este accesibil prin intermediul unui lift și oferă o vedere panoramică asupra cartierului Belem, portului, podului 25 Aprilie și turnului Belem. Mi-a plăcut mai mult vederea de aici decât din turnul Belem.

Preț: 4 euro/persoană.

9. Turnul din Belem a fost construit la începutul secolului 16 în stilul arhitectural manuelin. Face parte din Patrimoniul Unesco din anul 1983 și are o lățime de 12 m și o înălțime de 30 m.

Este un obiectiv foarte popular în Lisabona, pe lista must visit a tuturor turiștilor.

Preț: 6 euro/persoană. Orar: lunile Octombrie – Mai, 10:00 – 17:30; lunile Mai – Septembrie, 10:00 – 18:30.

Este închis în zilele de Luni, 1 Ianuarie, duminica de Paști, 1 Mai, 13 Iunie, 25 Decembrie.

10. Pasteis de Belem sunt desertul tradițional al Portugaliei. Sunt niște prăjituri în formă de coșuleț, cu multe foi, umplute cu cremă de ou și vanilie și presărate cu scorțișoară. Se găsesc peste tot în Portugalia, chiar și în supermarket-uri ca și Lidl, dar se spune că cele mai bune se găsesc în Belem, la patiseria Antiga Confeitaira de Belem, cu o tradiție de peste 100 de ani. Am stat destul de mult la rând ca să cumpărăm aceste deserturi, dar a meritat din plin așteptarea. Au fost delicioase!

Când mă gândesc la vacanța din Lisabona este primul lucru ce îmi vine în minte. Trebuie încercarte obligatoriu!

11. Castelul Sao Jorge datează din perioada medievală a istoriei portugheze și este unul din cele mai populare obictive turistice din Lisabona.

Castelul este situat în centrul Lisabonei, pe un deal cu o vedere panoramică asupra părții istorice a orașului.

Preț: 7.5 eur/persoană.

Orar: deschis zilnic între orele 09:00 – 18:00 din Noiembrie până în Februarie. Din martie până în Octombrie, între orele 09:00 – 21:00.

12. Catedrala Sé sau Santa Maria Maior este o catedrală romano – catolică, cea mai veche biserică din oraș. Aici se află sediul Arhiepiscopiei de la Lisabona.

13. Cristo Rei este un momument impozant, situat în Almada ce a fost dedicat Inimii sfinte a lui Isus Hritos. Construcția acestuia a fost inspirată de statuia lui Hristos Mântuitorul din Rio de Janeiro, Brazilia, după ce cardinalul patriarh al Lisabonei a vizitat acel monument. Proiectul a fost inaugurat în luna mai al anului 1959 și a fost construit în semn de recunoștință a portughezilor pentru că au fost feriți de efectele celui de-al II-lea război mondial.

Vedere de sus

14. Podul 25 Aprilie este un pod suspendat ce leagă orașul de cartierul Almada. Cu o lungime de 2277 m este al 21-lea pod suspendat ca mărime din lume. A fost inaugurat în luna august al anului 1966 și este similar ca structură cu podul Golden Gate Bridge din San Francisco, SUA.

15. Muzica Fado

Fado este numele unui gen muzical interpretativ și melodic care a originat în Lisabona la începutului secolului al 19-lea.

Fado este caracterizat prin melodii melancolice, care se referă foarte frecvent la mare, la trecutul maritim glorios al lusitanilor și/sau la viața săracilor. Acest gen muzical este de obicei asociat cu cuvântul portughez saudade, care descrie “tânjirea după ceva” sau “dorința puternică de ceva”.

Sunt foarte multe localuri unde se poate asculta muzică fado, combinată cu o cină delicioasă tradițională. Noi am ales localul Povo, situată în cartierul Bairro Alto, unde am făcut rezervare în prealabil, deoarece este un local mic cu puține locuri disponibile. Pentru că scena este foarte aproape de mese trebuie păstrată liniștitea ca artiștii să se poată concentra asupra interpretării muzicale. Muzica și mâncarea au fost foarte bune. Adresă site Povo: www.povolisboa.com

Hoinărind pe străzile Lisabonei

16. National Pantheon of Santa Engracia a fost construit în secolul 17 și este situat în cartierul Alfama.

Traseu vizitare obiective:

17. Sintra este un oraș turistic fermecător, situată la aproximativ 30 km de Lisabona. Am pornit dimineața la prima oră în excursia de o zi cu trenul. Este linie directă Lisabona – Sintra din stația de tren Rossio, iar durata călătoriei este de aproximativ 40 de minute. Trenurile circulă la fiecare 30 de minute, prima pornire fiind la ora 07:00, iar ultimul tren la ora 23:00. Prețul unui bilet este 2.5 euro/dus și 4.3 euro întors.

Sintra este un patrimoniu important pentru cultura portugheză datorită clădirilor și naturii care definesc indiviualitatea istorică a Sintrei.

Am ales să vizităm Sintra cu autobusul turistic 434 (gen hop-on, hop-off), ce are două cicuite care duc la toate obiectivele importante, inclusiv la gara de unde se ia trenul spre Lisabona. Prețul unui bilet pe cele două circuite este de 5 eur/persoană.

Obiectivele turistice care am ales să le vizitam în Sintra au fost:

Castelo dos Mouros este un castel medieval situat pe vârful unui deal din municipalitatea Sintra. Construit de mauri în secolele 8 și 9 a fost un punct strategic important în timpul Reconquista, și a fost cucerit de trupele creștine după căderea Lisabonei în anul 1147. Castelul face parte din Patrimoniul UNESCO.

Preț: 8 euro/persoană.

Orar: deschis zilnic între orele 9:30 – 20:00 în perioada verii, respectiv 10:00 – 18:00 în perioada iernii.

Palacio Nacional da Pena

Palatul Pena este un castel parcă inspirat din povești și basme. Este localizat în vârful unui deal din Munții Sintra, deasupra orașului. Face parte din Patrimoniul UNESCO și de asemenea din cele 7 minuni ale Portugaliei.

Palatul este un monument național și constituie una din cele mai importante simboluri ale romantismului din secolul 19.

Preț: 14 euro/persoană. Orar: zilnic între 10:00 – 18:00 (vara deschide la 9:30).

Quinta da Regaleira a fost locul preferat din Sintra. Atmosfera misterioasă și romantică m-au făcut să îndrăgesc acest loc de la prima vedere. Este situat în centrul istoric al orașului și face parte din Patrimoniul Mondial UNESCO.

Palatul și capela construite în stil romantic, lacul, grotele, fântânile, vegetația, au făcut să mă simt ca într-o poveste cu zâne, prințese și spiriduși.

Preț: 6 euro/persoană

Orar: deschis zilnic între 10:00 – 20:00 în perioada verii, respectiv 10:00 – 17:30 în perioada iernii.

Palacio Nacional da Sintra

Istoria palatului maur a început din timpul ocupației musulmane din peninsula Iberică. Palatul a devenit proprietatea coroanei portugheze după cucerirea orașului Lisabona de către Afonso Henriques, primul rege al Portugaliei, în 1147.

Face parte din Patrimoniul UNESCO din anul 1995.

Preț: 8.5 eur0/persoană. Orar: zilnic între orele 9:30 – 18:00.

Bine de știut/recomandări:

  • Dacă vă place să experimentați băuturile tradiționale ale unei țări recomandăm să încercați: ginjinha sau ginja, un lichior tipic portughez produs din vișine (seamănă cu vișinata din Romania), vinho verde și deasemenea vinul de Porto, servit ca desert.
  • Majoritatea obiectivelor turistice sunt închise luni în Lisabona.
  • Fiind timpul scurt nu am reușit să vizităm toate obicetivele turistice, printre care menționăm și recomandăm Oceanograficul din Lisabona (Oceanario de Lisboa), Parcul Nacoes și Castelul Monserrat (Palacio de Monserrate) din Sintra.

 

Video: