Am ales să vizităm Londra în combinație cu Parisul (click pentru articol), reușind să facem două city break-uri în aceeași vacanță. Am petrecut patru zile la Londra și patru la Paris.
Nu îmi explic de ce, dar înainte de excursie nu eram entuziasmată de Londra pe cât eram de Paris și până la urmă s-a dovedit a fi o supriză placută. Probabil că această lipsă de entuziasm se datora vremii tipic londoneze și a mâncării lipsite de savoare? Cine știe…
Am luat avionul din Budapesta spre Londra și am aterizat pe aeroportul Stansted cu o companie aeriană low cost. Prețul biletului a fost 36 eur/persoană cu bagaj de 10kg inclus.
Aeroportul Stansted este destul de departe de oraș așa că am luat un bus care ne-a dus până în Londra, stația Victoria, de unde am luat metroul spre hotel. Biletele le-am luat online de pe site-ul http://www.terravision.eu/ și au costat 9 GBP/persoană (direcția Aeroport Stansted – Londra Victoria).
Ne-am cazat la hotelul Continental Hotel and Spa din Hounslow. Rezervarea am făcut-o direct pe site-ul hotelului http://www.thecontinental-hotel.com/tch-home și a costat 200 GBP camera dublă pe patru nopți (25 GBP/persoană/noapte). Review-urile de pe Tripadvisor erau destul de împărțite la acest hotel și am avut puține emoții în ceea ce-l privește, dar nouă ne-a plăcut. E adevărat că era un pic departe de centru, dar stația de metrou era foarte aproape și în jumate de oră ajungeai în centrul orașului. Piscina a fost un plus revigorant după o zi obositoare în care am bătut străzile Londrei.
Transportul în Londra este foarte bine pus la punct, cu legături în toate zonele importante ale orașului. Noi am circulat cu metroul (The Tube cum îi spun londonezii). Am cumpărat un card oyster ce l-am încărcat de câte ori a fost nevoie.
Obiectivele turistice în Londra sunt multe și frumoase. Mai jos, o listă cu ce am vizitat noi, într-o ordine aleatorie:
1. Madame Tussauds
Cu o vechime de peste 250 de ani, muzeul de ceară Madame Tussauds este faimos în toată lumea. Figurinele de ceară cu celebrități par atât de reale încât mii de turiști vizitează acest muzeu pentru un selfie reușit cu actorul preferat.
Figurine de ceară – formația Beatles
Locație: Marylebone Road la doar 1 minut de mers pe jos de la stația de metrou Baker Street.
Orar: pentru orar accesați https://www.madametussauds.com/london/en/opening-times/ înaintea vizitei. Orele diferă de la o zi la alta.
Preț: noi am cumpărat biletele online, bilet combinat Madamme Tussauds + London Eye și a costat 40 GBP/persoană.
2. Regent’s Park este localizat în apropiere de Madame Tussauds îl puteti vizita înainte sau după vizita la muzeu. Este un parc frumos, ideal pentru un picnic sau o plimbare în natură.
3. Hyde Park
Este unul din cele mai mari parcuri londoneze (142 de hectare), loc unde se organizează multe evenimente: concerte, concursuri sportive, dezbateri etc.
Orar: deschis zilnic de la 5:00 dimineața până la miezul nopții.
4. Big Ben
Simbol al Londrei, Big Ben este denumirea ceasului clopotului ce se află în partea de nord – est a Palatului Westminster. Cel mai ușor de accesat este cu metroul, coborâți la stația Westminster.
5. London Eye este un obiectiv turistic popular în Londra, situat pe malul sudic al Tamisei, având o înălțime de 135 metri. Dacă reușiți să vă învingeți frica de înălțime veți avea o panoramă frumoasă asupra orașului.
Orar: se deschide la ora 10:00, iar ora de închidere variază în funcție de anotimp/perioadă.
Preț: am cumpărat biletele online, bilet combinat Madamme Tussauds + London Eye și a costat 40 GBP/persoană.
Vedere din London Eye
London Eye seara
6. Buckingam Palace este localizat în zona Westminster și este reședința Casei Regale a Marii Britanii. Regina Victoria a fost primul monarh care și-a stabilit reședința în Palatul Buckingham în anul 1837.
Preț: 10 GBP/ persoană (17-59 ani).
Orar:
1 Februarie – 25 Martie, de Luni până Sâmbătă, 10:00 – 16:00 (ultima intrare 15:15)
26 Martie – 31 Octombrie, deschis zilnic, 10:00 – 17:00 (ultima intrare 16:15).
1 – 30 Noiembrie, de Luni până Sâmbătă, 10:00 – 16:00 (ultima intrare 15:15).
Un tur durează aproximativ 1 oră.
Palatul Buckingham este închis: 1-2 Noimbrie, 12 Noiembrie, 1 Decembrie – 31 Ianuarie, în timpul vizitelor oficiale sau evenimentelor regale.
7. James’s Park este situat în imediata vecinătate a Palatului Buckingam și se întinde pe o suprafață de 23 de hectare.
8. Westminster Abbey
O capodoperă arhitecturală a secolelor 13-16, Westminster Abbey este o scenă unică a istoriei britanice: altarul Sf. Edward Confesorul, mormintele regilor și reginelor, memorii a unor personalități faimoase. Aici a avut loc fiecare încoronare începând cu anul 1066 precum și alte evenimente regale, printre care se numărau și 16 nunți.
Azi, este utilizat pe post de biserică unde oamenii vin să se roage și unde au loc diferite ceremonii religioase.
Preț: 20 GBP/adult.
Orar: recomandăm să vizitați site-ul http://www.westminster-abbey.org/visit-us/opening-times pentru orar.
9. Covent Garden este un district în Londra localizat la est de West End, între St. Martin Lane și Drury Lane. Covent Garden este asociat cu fosta piață de fructe – legume și este un centru comercial popular și turistic. Mi-a plăcut mult zona de restaurante și cafenele, avea un aer primitor și plin de farmec.
10. Trafalgar Square și Nelson’s Column
Este o piață publică localizată în centrul Londrei, a cărui nume comemorează bătălia de la Trafalgar care a avut loc în 21 Octombrie 1805, unde britanicii au învins Franța și Spania în Cape Trafalgar, Spania.
În centrul pieței se situează Columna lui Nelson, păzită de patru statui în formă de leu.
11. Tower of London
Este un castel istoric localizat central, pe bancul nordic al Tamisei, datând de pe la sfârșitul anului 1066.
Bijuteriile coroanei, strejerii yeoman, Turnul Alb și corbii sunt atracții ce abia așteaptă să fie descoperite de ochii curioși ai turiștilor.
Preț: 25 GBP/ adult la poartă, 23.10 GBP – online.
Orar: 1 Noiembrie – 28 Februarie, Marți – Sâmbătă 09:00 – 16:30, Duminică – Luni 10:00 – 16:30 (ultima intrare 16:00).
1 Martie – 31 Octombrie, Marți – Sâmbătă 09:00 – 17:30, Duminică – Luni 10:00 – 17:30 (ultima intrare 17).
12. Tower Bridge
Este cel mai popular pod din Londra și totodată cel mai frumos. Podul poate fi ridicat pentru a permite vapoarelor mari să treacă.
Pasajul de sticlă din interior ce oferă o vedere asupra Tamisei și a auovehiculelor ce traversează podul îți taie respirația. Aviz celor cu rău de înălțime.
Preț: 9 GBP/ adult.
Orar: Aprilie – Septembrie 10:00 – 17:30, Octombrie – Martie 09:30 – 17:00.
Vedere The Shard din Tower Bridge
13. St. Paul’s Cathedral
Catedrala Sf. Paul a fost una din atracțiile preferate din Londra. Nu doar datorită arhitecturii impresionante ci datorită faptului ca îmi amintește de un film drag din copilărie, Mary Poppins (versiunea Disney). Catedrala apare în scena în care Julie Andrews le cântă copiilor melodia „Feed the birds”.
Această catedrală funcționează ca o biserică și este capodopera lui Sir Christopher Wren. Ca să citez din îndrăgitul film Mary Poppins, catedrala este „supercalifragilisticexpialidocious”.
14. British Museum
Dedicat istoriei umane, artei și culturii, muzeul este localizat în zona Bloomsbury al Londrei. Cu o colecție impresioantă de aproximativ 8 milioane de lucrări, acest muzeu este unul din cele mai mari din lume. Nu ratați zona în care este prezentată Egiptul Antic (aici mi-a plăcut cel mai mult, mai ales mumiile).
Preț: intrarea este liberă. Donațiile sunt încurajate.
Orar: Deschis zilnic între orele 10:00 – 17:30. Este închis în 24, 25, 26 Decembrie și 1 Ianuarie.
15. Natural History Museum
Muzeul de Istorie Naturală a fost muzeul preferat din cele trei vizitate la Londra. Are o arhitectură superbă și o colecție impresionantă. Nu ratați camera cu dinozauri dacă sunteți însoțiți de copii, e spectaculoasă.
M-au impresionat grupurile de școlari ce aveau orele ținute chiar în interiorul muzeului. Erau atenți la tot ce le explica profesorul și își luau noțițe. Mi s-a părut o metodă ingenioasă de a preda și învăța cu exemple clare și concise chiar la fața locului.
Preț: intrarea este liberă. Donațiile sunt încurajate.
Orar: deschis zilnic între orele 10:00 – 17:50 (ultima intrare la 17:30). Este închis în perioada 24 – 26 Decembrie.
16. Sciense Museum
Muzeul de Știință din Londra este localizat în South Kesington și găzduiește o vastă colecție de exponate despre știință și industrie într-un mod creativ și distractiv.
Este bine de știut că muzeul dispune de un cinematograf IMAX cu 450 de locuri (intrarea se plătește) în cazul în care doriți să vă odihniți picioarele.
Preț: intrarea este liberă. Donațiile sunt încurajate.
Orar: zilnic între orele 10:00 – 18:00 (ultima intrare 17:15).
17. Millenium Bridge
Este un pod pentru pietonii care traversează Tamisa, localizat între Southwark Bridge și Blackfriars Railway Bridge. Construcția podului a început în anul 1998 și a fost deschis în Iunie 2000.
Faimosul pod a fost închis la nici trei zile de la inaugurare datorită faptului că se mișca foarte tare sub pașii oamenilor ce îl traversau în număr foarte mare. A fost redeschis în anul 2002 după ce proiectanții au reușit să rezolve problema vibrațiilor.
18. River Thames Cruise
Croaziera pe Tamisa am luat-o din portul Tower (doar dus) și am coborât la Podul Westminster. Vapoarele pornesc la fiecare 30 de minute, iar prețurile încep de la 10 GBP/ persoană.
19. Picadilly Circus
Construit în anul 1819 cu scopul de a conecta strada Regent cu Picadilly, această piață este una din cele mai aglomerate piețe ale Londrei. Este cunoscută pentru fântâna și reclamele luminoase.
Traseu vizitare obiective:
20. Excursie de o zi la Stonehenge
Este un monument preistoric localizat în Wilthire, la 3 km de Amesbury (vest), 13 km de Salisbury (nord) respectiv 141 km de Londra.
Preț: 15.50 GBP/adult.
Orar: perioada 16 Octombrie – 31 Martie, zilnic între 09:30 – 17:00 (ultima intrare se face cu două ore înainte de închidere).
1 Aprilie – 31 Mai, zilnic între orele 09:30 – 19:00.
1 Iunie – 31 August, zilnic între orele 09:0o – 20:00.
1 Septembrie – 15 Octombrie, zilnic între orele 09:30 – 19:00.
Stonehenge a fost adăugat pe lista Patrimoniului Unesco în anul 1986.
Se crede că acest loc mistic a fost construit la începutul anului 3000 Î.C. Nu se cunoaște exact rolul ansamblului, conform unor teorii ar fi avut o semnificație religioasă.
Bine de știut/recomandări:
- Mâncarea londoneză nu este foarte gustoasă, cel puțin nouă nu ne-a plăcut. Cel mai bine am mâncat la restaurantele cu specific italian și vietnamez.
- Prețurile de intrare la obiectivele turistice au fost valabile în perioada aprilie – mai 2015. Vă recomandăm să verificați site-ul oficial al fiecărui obiectiv prețurile actualizate și orarul de funcționare.
- În funcție de buget, trebuie avut în vedere atunci când vă căutați cazare, că hotelurile centrale vor perpece taxe mult mai mari față de cele un pic mai îndepărtate. Căutați un hotel cu legături bune la metrou. Chiar dacă este mai departe, va fi ușor de ajuns în punctul dorit.
- Vizitați un pub tipic britanic pentru a încerca fish&chips sau o bere. Noi am intrat în The Anchor, în drum spre Tower Bridge. Acest pub a fost reconstruit în anul 1676 după ce un incediu a devastat zona în care se află. Localizat într-o zonă idilică, cu străduțe înguste și pavate acest pub a apărut în scene din filme, printre care Mission Impossible.
Video: