Am vizitat Macedonia în timpul unui road trip spre Grecia în perioada sărbătorilor de iarnă, între Crăciun și Revelion. Traseul nostru a fost următorul: Oradea – Skopje – Canionul Matka – Meteora – Delphi – Atena – Ohrid – Belgrad – Oradea.
Am petrecut trei nopți în Macedonia: două în drum spre Grecia – o noapte în Skopje, o noapte la Canionul Matka și una la întoarcere, la minunatul lac Ohrid.
Deși nu ne-am așteptat, Macedonia a reușit să ne surprindă. Am întâlnit oameni prietenoși și primitori, am luat masa la prețuri excelente la restaurante foarte bune și am vizitat locuri drăguțe.
Mai jos găsiți o listă cu locațiile vizitate în Macedonia în road trip-ul nostru. Poate data viitoare vă hotărâți să faceți și voi un popas aici în drum spre Grecia.
1. Skopje este capitala și totodată cel mai mare oraș din Macedonia. Este localizată în partea de nord al țării, în centrul Peninsulei Balcanice, la jumătate de drum între Belgrad și Atena.
Nu are foarte multe obiective turistice, dar este un oras draguț și vibrant.
Ne-am cazat la Hotel Villa Lav, pe care îl recomandăm cu mare drag. Prețul a fost 38 euro pe noapte camera dublă cu mic dejun inclus. Am ales camera junior suite, cu intrare la saună direct din baie. Fiind iarnă, după o zi friguroasă de vizitat orașul, sauna a fost o binecuvântare!
În afară de faptul că a fost un pic frig în hotel nu avem nimic de reproșat. Micul dejun a fost excelent, cu pâine făcută în casă și un șemineu care amplifica atmosfera plăcuta a locului de luat masa.
Baia, cu saună proprie
Locul de luat micul dejun.
Un hamac pentru relaxare
Sursă poze: www.booking.com (Hotel Villa Lav)
- Stone Bridge este un pod peste râul Vardar, care leagă Macedonia Square de Old Bazaar. Este considerat simbolul orașului Skopje.
- Macedonia Square este o piață publică cu dimensiunea de 18500 metri pătrați, fiind cea mai mare din Macedonia. Aici se țin târgurile de crăciun și diferite evenimente sau manifestații. În perioada în care am fost noi era foarte frumos luminată, îmbrăcată în straie de sărbătoare. Este cunoscută de asemenea pentru multitudinea de statui ce le regăsim aici.
- Muntele Vodno & Millenium Cross. Cel mai înalt punct al muntelui Vodno este în Vf. Krstovar, la 1066 metri. În anul 2002, pe Vf. Krstovar s-a construit crucea Millenium fiind una din cele mai mari cruci creștine din lume. Am urcat pe munte cu telecabina, la prețul de 1.40 euro. Panorama este superbă, merită o vizită!
- Old Bazaar este una din cele mai vechi și mai mari piețe din Balcani, fiind centru commercial al Skopje din secolul al XII-lea. Bazarul este cunoscut de asemenea pentru valorile istorice și culturale. Arhitectura cu influențe otomane și bizantine se împletește cu nuanțele arhitecturii moderne.
- Kale Fortress este localizat în centrul vechi, în cel mai înalt punct al orașului. Prima cetate a fost construită în secolul al VI-lea d. Hr. în perioada neoliticului.
Skopje seara – foarte frumos luminat!
2. Matka Canyon este situat la 16 km de Skopje, iar împreună cu Lacul Matka este cel mai popular loc de petrecut timpul liber în afara orașului. Acoperă aproximativ 5000 de hectare, iar lacul este cel mai vechi lac artificial din țară.
Ne-am cazat la hotelul Canyon Matka, fiind singurul din zona aceea, situat chiar la marginea lacului cu un view superb asupra canionului.
Hotelul nu este accesibil cu mașina deoarece drumul ce duce la el este foarte îngust. Am lăsat mașina în cel mai apropiat loc de parcare și ne-am dus înspre hotel pe jos, aproximativ 15 minute. Peisajul a fost absolut superb!
Camerele nu ne-au plăcut în mod deosebit, dar restaurantul hotelului este ok, iar mâncarea bună.
Drumul de acces spre hotel
Hotel Matka Canyon
Restaurantul hotelului
A doua zi am făcut o plimbare cu vaporul pe lac. Deși era frig, vremea a ținut cu noi și ne-a acompaniat și soarele. Am făcut două opriri la peșterile din zonă și ne-am bucurat de peisaj.
3. Ohrid
În drum spre casă ne-am oprit în localitatea Ohrid, faimos pentru lacul ce ii poartă numele.
Ohrid era cunoscut odată ca orașul cu 365 de biserici, una pentru fiecare zi a anului. Împreună cu lacul, Ohrid este pe lista Unesco din anul 1979.
Ne-am cazat la o pensiune cu vedere la lac astfel încât dimineața să ne bem cafeaua cu un peisaj pe masură.
Pe lângă lacul de un albastru năucitor care pur si simplu ne-a fermecat, am vizitat cetatea Samuil și două biserici (St. Jovan Bogoslov Kaneo și St. Clement).
Ne-a plăcut foarte mult aici și recomandăm să vizitați acest loc minunat.
St. Clement (Plaoshnik)
Cetatea Samuil
St. Jovan Bogoslov Kaneo
Bine de știut/recomandări:
- Moneda națională este denarul macedonian, 1 euro = 61,60 denari.
- Mâncarea este foarte ieftină în Macedonia. Merită să încercați câteva restaurante bune. Noi recomandăm restaurantul Pelister, localizat în Macedonia Square. Excelent!
- Macedonienii sunt pe rit vechi, sărbătoresc Crăciunul pe 7 ianuarie, iar Revelionul pe 13 ianuarie.
- În cazul în care doriți să vizitați Ohrid la întoarcere din Grecia, aveți grijă ca GPS-ul să nu vă pună ruta prin Albania. Noi am pierdut timp inutil la vamă.