fbpx
Europe Romania Travelling Weekend break

Padiș – peisaje uluitoare în Munții Apuseni

apus Padis

Padiș – peisaje uluitoare în Munții Apuseni

De câte ori simțim nevoia să facem o plimbare mai lungă în natură și să ne reîncărcăm bateriile, dăm o fugă până la Padiș, în Munții Apuseni. Localizat la aproximativ 110 km de Oradea sau Cluj. În zona Padiș găsim multe trasee frumoase pentru toate vârstele, cu priveliști superbe ce îți taie respirația. Traseele sunt bine marcate, cu diferite grade de dificultate. Metoda perfectă pentru a evada de zăpușeala din oraș este un traseu prin pădure, pe munte.

Mai jos vă prezentăm unele din traseele noastre preferate:

1. Pietrele Boghii. Punctul de belvedere Pietrele Boghii este unul din cele mai spectaculoase priveliști din Bihor, în special la apus. Traseul începe de la cantonul forestier Padiș și durează aproximativ 2 ore dus-întors (4 km), pe marcaj punct roșu. Este un traseu ușor prin pădure ce culminează cu o vederă superbă.

2. Cetățile Ponorului este un traseu de aproximativ 5 ore, de dificultate mare, nepracticabil pe timp de iarnă. Sunt câteva porțiuni și pe lanțuri, recomandăm să fiți bine echipați și să aveți suficientă apă la voi. Traseul începe din apropierea cabanei Cetățile Ponorului, pe marcaj punct albastru.

3. Ghețarul Focul Viu și Pietrele Galbenei, un traseu de aproximativ 3 ore, de dificultate medie, printr-o pădure ca în povești. Vederea panoramică de la Pietrele Galbenei este una uimitoare, spre Vf. Bihoru, pârtia de la Arieșeni, Poiana Florilor, etc. Accesul este din Poiana Glăvoi, pe marcaj – punct galben. 

Focul Viu

4. Cheile galbenei, un traseu dificil pe lanțuri, dar deosebit de frumos. Cheile Galbenei este una din cele mai spectaculoase chei din România. Traseul mai lung, pentru cei experimentați și cu o condiție fizică bună începe de la Cabana Padiș și trece prin Poiana Ponor sau poate fi scurtat cu startul din Poiana Glăvoi. Canionul precum și Cascada Evantai, înaltă de 7m, cu un mic lac pitoresc la bază, sunt punctele culminante ale traseului fiind cea mai frumoasă porțiune. Recomadăm să aveți echipament adecvat de munte deoarece pietrele pot fi destul de alunecoase. Marcajul pe care trebuie să îl umăriți este punctul galben.

Circuitul de la Cabana Padiș are în jur de 19 km, cu o durată de aproximativ 10 ore, iar cel din Poiana Glăvoi are 12 km, cu o durată de 7-8 ore.

De asemena, e bine să aveți în vedere că zona Padiș poate fi o variantă bună pentru o plimbare și pe timp de iarnă, când specatacolul brazilor înzăpeziți este unul uluitor. Vă las aici câteva fotografii care vorbesc de la sine. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *