fbpx
an sabatic Asia Beach Exotic Destinations Travelling

Palawan – paradisul minunat din Filipine

Palawan – paradisul minunat din Filipine

O vacanță în Filipine nu este completă fără o vizită pe insula Palawan. Plajele cu nisip alb, apa de o culoare năucitoare și peisajele idilice fac ca Palawan să fie o destinație ideală de vacanță. Noi am ales să vizităm trei locații ale insulei Palawan și anume Port Barton, El Nido și Coron.

Ca să ajungem de pe Cebu pe Palawan am luat avionul, cu destinația Puerto Princesa. Deși sunt plaje frumoase de vizitat și în Puerto Princesa, am hotărât să nu pierdem mult timp pe aici, folosind această locație ca și tranzitorie în următoare locație, Port Barton. Din Puerto Princesa am luat microbuzul pentru a ajunge în Port Barton, un drum de aproximativ 5 ore. Biletele le-am achiziționat online cu ajutorul aplicației Klook și au costat în jur de 16 USD.

Ce putem vizita?

1. Port Barton este un mic sat pescăresc cu mult farmec și un vibe relaxant. Am stat în total 3 nopți aici la prețul de 15 USD/noapte camera dublă fără mic dejun. Am ales să explorăm plajele din apropiere rezervând o excursie de o zi cu barca (island hopping) care a costat în jur de 47 USD/2 persoane. Am pornit de dimineață cu încă aproximativ 12 persoane la bord vizitând mai multe plaje din apropiere ce ne-au tăiat respirația. Deși multă lume sare peste această destinație, alegând să viziteze doar El Nido și Coron, noi recomandăm să nu o faceți. Prețurile sunt mult mai accesibile decât în turisticul El Nido și sinceri să fim, nouă ne-a plăcut mai mult autencititatea locului.

Mai jos găsiți o listă cu punctele vizitate în timpul island hopping-ului.

Paradise Island este o insulă privată unde am luat prânzul pregătit de echipajul de pe barcă. Meniul a fost evident pește, delicios pregătit pe grătar cu legume și multe fructe. Apa este deosebit de frumoasă pe această insulă, numai bună de bălăceală.

German Island este o insulă privată deținută inițial de un cetățean neamț, de unde îi vine și numele. Este cunoscut pentru faptul că aici se poate face snorkeling cu broaștele țestoase. Am fost norocoși să vedem și noi una. Este o insulă mică, dar frumoasă, amenajată cu șezlonguri și hamace, numai bune pentru o relaxare totală.

Starfish Island – ne-am oprit aici preț de un snorkeling unde am putut admira stelele de mare. Deși ploua deja când am ajuns aici, acest lucru nu ne-a deranjat deloc și nu ne-a împiedicat să ne continuăm activitatea de snorkeling.

Și dacă sunteți în Port Barton trebuie neapărat să mergeți pe plaja publică locală, ușor de accesat pe jos din orice colț pentru a admira apusul sau să vă răcoriți cu o nucă de cocos la una dintre localurile de pe plajă.

Noi am hotărât să ne aventurăm un pic mai departe de locul cazării pe White Sand Beach, la aproximativ 30-40 de minute de mers pe jos. Puteam să ajungem mult mai repede cu barca, dar am hotărât să luăm barca doar la întoarcere (6 USD/2 persoane). Am petrecut o după-masă relaxantă pe White Sand Beach în unul din hamace, sub un palmier admirând valurile mării și nisipul alb ce contura frumos peisajul verde-albăstrui. Pentru cei mai aventuroși, puteți închiria un kayak pentru a ajunge aici de pe plaja principală din Port Barton. Prețul de intrare a fost 3 USD/2 persoane.

În drum spre White Sand Beach ne-am oprit câteva clipe la această plajă minunată pentru a o admira și a face câteva fotografii. Fata din imagine pe nume Olivia era cazată în același loc cu noi și ne-a însoțit la plajă. Era un pic tristă deoarece iubitul ei plecase cu câteva zile mai repede, iar pe ea o cuprinse dorul de el. Am încercat să o înveselim, motiv pentru care am invitat-o cu noi.

2. El Nido. Pentru că am vizitat Filipine în sezonul ploios (iunie), acest lucru l-am resimțit grozav în El Nido. A plouat aproape pe toată perioada cât am stat acolo. În Port Barton am reușit să ne bucurăm de câteva zile cu soare, pe când în El Nido a plouat în reprize, cu mici pauze în care ne-am bucurat de soare.

Din Port Barton spre El Nido am luat din nou microbuzul, la prețul de 24 USD/2 persoane și am făcut tot în jur de 4-5 ore pâna la destinație. Am auzit că El Nido este o zonă foarte turistică, așadar am decis să ne căutăm cazare într-un loc mai retras, departe de mulțime. Așadar am ales să ne cazăm la Bucana Beachfront Guesthouse, pentru 5 nopți, la prețul de 14 USD camera dublă cu mic dejun inclus. Ne-a trebuit ceva timp să ajungem aici, deoarece acest mic sat pescăresc nu este accesibil cu mașina sau motocicleta decât până la un punct. De acolo trebuie să traversezi un pod suspendat pentru a intra în sat. A meritat din plin! Din stația în care ne-a lăsat microbuzul am călătorit mai departe cu un jeepney local la prețul de 4 USD/2 persoane, care ne-a lăsat în apropiere de Bucana, satul în care urma să ne cazăm. De acolo am luat-o pe jos, prin noroi (trăiască sezonul ploios) până la cazare.

Din cauza sezonului ploios nu am reușit să vizităm tot ce ne-am propus în El Nido, dar măcar aveam oceanul în fața casei, cu o plajă retrasă și complet goală, doar pentru noi. Unde să mai punem că mâncarea de aici a fost cea mai bună care am gustat-o în Filipine! Nici nu ne puteam dori mai mult!

Și pentru că o vizită în El Nido nu este completă fără popularul island hopping am hotărât să luăm și aici o tură cu barca. A plouat aproape pe tot parcursul turei, la finalul acesteia m-am ales și cu o răceală în toată regula. Menționam mai sus că El Nido este mai scump decât Port Barton, motiv pentru care am scos din buzunare 63 USD/2 persoane pentru tura cu barca (am optat pentru tura A).

Pentru a ajunge în oraș din micul sat Bucana, am închiriat un scuter la prețul de 10 USD pentru toată ziua.

3. Coron. Dintre cele trei destinații vizitate din Palawan, Coron a fost preferata mea. Aici am văzut cele mai frumoase plaje și cele mai cristaline ape, de culoarea smaraldului sau turcoaz. Pentru a ajunge pe Coron am luat feribotul din El Nido, la prețul de 69 USD/2 persoane. În Coron am stat 6 nopți la prețul de 21 USD/camera dublă fără mic dejun. Bătrânica drăguță de la cazare ne-a ajutat să rezervăm 2 ture cu barca unui pescar pe care îl sția, astfel am reușit să economisim niște bănuți și în plus am avut parte de o experiență privată cu opriri pe insulele pe care ni le-am dorit noi și am stat cât am considerat noi că este necesar față de excursiile organizate cu mai multe persoane. Deoarece island hopping-ul în Coron este cel mai frumos din Palawan, am hotărât să rezervăm în total două ture.

Tura 1 a costat 53 USD/2 persoane și am vizitat următoarele:

Kayangan Lake este una din cele mai frumoase locații pe care le-am văzut vreodată, un loc ce trebuie vizitat cu desăvârșire când sunteți în Coron. Ne-au impresionat claritatea și culoarea apei, dar mai ales senitătea acestui loc fabulos. Recomandăm să ajungeți aici cât mai devreme deoarece se aglomerează destul de repede. Fiind cu un tur privat, am putut alege ordinea obiectivelor pe care am dorit să le vizităm.

Twin Lagoon, un loc impresionant, pefect pentru snorkeling. A fost a doua oprire după Kayangan, în tura noastră de zi.

Smith Island, un loc rupt parcă din Paradis. Am avut noroc să fim singuri aici, având insula doar pentru noi. Cine ar vrea să ia prânzul pe această insulă fermecătoare?

Dimanglet Island – nisip alb, apă de culoarea tucoaz și palmieri. Un loc rupt din rai. Ah, ce dor îmi este!

Tura 2 a costat 47 USD/2 persoane, pentru că a mai venit un cuplu din Spania, cu care ne-am împrietenit fiind cazați în același loc. Mai jos găsiți cele două locuri care ne-au plăcut în mod deosebit, fiind highlight-urile excursiei. Am mai oprit la câteva puncte de snorkeling pe drum, dar vremea rea ne-a trimis spre casă. Ne-am bucurat totuși că am reușit să vizităm aceste insule având în vedere că am fost în plin sezon ploios.

Malcapuya Island. O plajă mare, cu nisip alb și apă turcoaz minunată. Insula are chiar și un teren de baschet, pentru cei care rezistă să facă sport pe vreme toridă.

Bulog Island, a fost preferata mea din tot circuitul din ziua respectivă. A fost locul în care am luat prânzul și ne-am bălăcit cel mai mult în apa ireal de albastră.

Pe lângă island hopping, recomandăm să urcați pe muntele Tapyas la apus. Priveliștea spre portul din Coron este una uimitoare.

Vouă care din locurile enumerate mai sus din Palawan vă place cel mai mult?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *