fbpx
an sabatic Asia Travelling

Phong Nha, ținutul peșterilor spectaculoase

Din Ninh Binh ne-am continuat drumul spre Phong Nha. Am călătorit din nou cu sleeping bus, la prețul de 42$/2 persoane.

În Phong Nha ne-am cazat la Linh‘s Homestay la prețul de 12$/noapte camera dublă cu mic dejun inclus, unde am petrecut în total 4 nopți. Inițial plănuisem mai puține zile în Phong Nha, dar am hotărât să prelungim deoarece am prins zile de sărbătoare și era foarte aglomerat pe trasee și la peșteri. 

Priveliștea de pe terasa camerei de la Linh’s Homestay

Pentru a vizita Phong Nha, am închiriat o motocicletă de la cazare la prețul de 4.5$/zi.

Dintre restaurantele pe care le-am încercat în localitate, recomandăm Bamboo Cafe. Este localizat lângă Linh’s Homestay și a fost restaurantul nostru preferat din zonă pentru a servi prânzul. 

Phong Nha este renumit pentru peșterile sale printre care se numără și Son Doong, fiind considerată cea mai mare peșteră din lume. O expediție aici durează 4 zile și este una destul de costisitoare, undeva la 3000$/persoană plus o listă de așteptare de câteva luni. Peștera Son Doong a fost descoperită abia în anul 2009.

Din fericire există multe alte peșteri pentru care nu trebuie să spargi banca pentru a le vizita. Mai jos găsiți o listă cu peșterile vizitate de noi.

1. Dark Cave

Vizita la Dark Cave a fost distractivă și aventuroasă. După ce treci de intrarea principală ești direcționat către vestiare pentru a te putea schimba în costumul de baie. Accesul în peșteră se face cu ajutorul tirolianei în primă fază, după care îți pui vesta de salvare și înoți până la scările ce duc la intrarea propriu zisă. Ăsta da mod de intrare! 😅 În fața peșterii te așteaptă un ghid care îți arată drumul și te conduce ulterior în locul în care poți să faci o baie cu nămol. Menționăm că pe tot parcursul vizitei în interiorul peșterii ești într-un întuneric desăvârșit (de unde și numele de Dark Cave – Peștera Întunecată), singura sursă de lumină fiind lanterna de pe cap, pe care o primești la intrare. La finalul vizitei ai posibilitatea să faci o plimbare cu kayac-ul ce duce la o altă tiroliană de unde poți să sari în apă.

Preț intrare 39$/2 persoane. Parcarea a costat 0.2$.

2. Paradise Cave

Așă cum indică și numele, Paradise Cave este o peșteră deosebit de frumoasă. Noi am fost uimiți și în același timp impresionați de farmecul ei. Dacă ar fi să indicăm o peșteră pe care nu trebuie să o ratați nicicum în Phong Nha, aceasta este. Peștera s-a deschis publicului în anul 2010 și are o lungime de 31 km din care doar 1 km este vizitabil. Totuși, pentru cei curajoși și cu mai multă experiență, există posibilitatea să opteze pentru o tură ghidată de 7 km. Pentru această tură este nevoie de rezervare în prealabil.

Preț intrare: 22$/2 persoane. Parcarea a costat 0.2$.

3. Phong Nha Cave și Tien Son Cave

Ca să vizitezi peșterile Phong Nha și Tien Son, trebuie să achiziționezi un tur. O poți face direct de la ghișeul de unde pornesc bărcile, în Phong Nha, la o distanță scurtă de Linh‘s Homestay. Am plătit în total 26$/2 persoane și am fost 6 persoane pe barcă. Prețul diferă în funcție de numărul de persoane de pe barcă.

Peștera Phong Nha se vizitează în mare parte cu barca, cu o plimbare scurtă la final prin peșteră. Pe când la peștera Tien Son va trebui să faci o urcare mai lungă și obositoare pentru a o putea accesa, motiv pentru care nu este foarte turistică. Aceasta este localizată la 100 de metri deasupra peșterii Phong Nha.

Spre peștera Tien Son

Intrarea în peștera Tien Son

Tien Son

Peștera Phong Nha are o lungime de 7729 metri, 14 grote și un râu subteran cu o lungime de 13969 metri. Doar primii 1500 metri se pot vizita.

Phong Nha

Pe lângă peșterile enumerate mai sus am optat și pentru un Jungle Trekking Tour cu compania Jungle Boss prin parcul național Phong Nha, pe care l-am achiziționat de la cazare la prețul de 142$ pentru 2 persoane. Traseul ne-a purtat prin junglă, păduri tropicale, peste râuri și 2 peșteri. La jumătatea traseului am avut opțiunea să facem o baie răcoroasă în minunatul Mada Lake de un albastru incredibil, un moment pe care l-am așteptat cu toții. Tot aici am luat și prânzul, care a fost unul delicios.

Mada Lake

Prima peșteră vizitată în timpul trekking-ului a fost impresionanta Elephant Cave. Oarecum această peșteră ne-a amintit de peșterile frumoase din România. 

DSC_8185
DSC_8171

La finalul trekkingului am fost conduși spre peștera Tra Ang, pe care am avut posibilitatea să o explorăm înot. Am primit veste de salvare, o cască și lanternă de cap. Când am ajuns în capătul maxim de explorare, am fost rugați să stingem toți lanternele. Pentru câteva minute am stat toți într-o liniște deplină și într-un întuneric de nedescris, un moment unic și sublim în care fiecare a fost pus față în față cu gândurile sale.

    2 Responses

  1. Parca as fi fost acolo cu voi, asa frumos mi-ati descris locurile. Multe calatorii frumoase, incontinuare!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *