Cambodgia a fost a treia și totodată ultima țară vizitată din circuitul de două săptămâni jumate, în care am vizitat cele trei țări aflate în sud-estul Asiei: Tailanda, Laos, Cambodgia. Trebuie să recunosc că a fost un circuit obositor, deoarece timpul a fost scurt și am dorit să vizităm cât mai mult posibil în fiecare locație, dar a meritat din plin!
Pe lângă cele 8 zboruri, pe care le voi detalia mai jos, am făcut 690 km cu mașina, 185 km cu tuk-tuk și peste 90 km mers pe jos.
- Zborul mare (Budapesta – Bangkok – Budapesta) l-am achiziționat de la Turkish Airlines cu 465 eur/persoană, plecare din Budapesta spre Bangkok, cu escale scurte în Istanbul atât la dus cât și la întors. Escalele au fost atât de scurte încât am ajuns la ultima strigare și era cât pe ce să pierdem zborul.
- Zbor Bangkok – Vientiane (Laos), achiziționat de la compania aeriană low cost AirAsia, a costat 40 eur/persoană.
- Zbor Vientiane – Siem Reap (Cambogia), achiziționat de la compania aeriană Lao Airlines, a costat 150 eur/persoană.
- Zbor Siem Reap – Bangkok, achiziționat de la compania aeriană AirAsia, a costat 85 eur/persoană.
Siem Reap este o destinație populară în Cambodgia, cunoscută pentru complexul de temple Angkor. Am fost fascinată de acest oraș și de ceea ce are de oferit. Cultura, mâncarea, ruinele, templele, jungla, oamenii modești și prietenoși sunt ingredientele perfecte ale unei excursii resușite.
Am iubit fiecare clipă petrecută aici și m-aș reîntoarce oricând în această locație uimitoare.
Ajunși pe aeroportul din Siem Reap, am fost întâmpinați de șoferul tuk-tukului ce ne-a așteptat la ieșire. Transferul de la aeroport era inclus în prețul cazării și l-am rezervat cu 3 zile înainte de sosire.
Transfer cu tuk-tuk de la aeroport
Ne-am cazat la hotelul boutique La Rose Blanche, situat la 10 km de aeroport (aproximativ 25 de minute de mers cu tuk-tuk).
Camera de hotel
Cazarea a costat 127$/cameră pe patru nopți cu mic dejun inclus. Mi-a plăcut mult designul camerelor și faptul că hotelul dispunea de o piscină răcoroasă ce era perfectă după o zi toridă de vizitat templele Angkor.
Piscina hotelului
Hotelul oferă transfer gratuit în oraș, până la ora 21:00. Drumul înapoi la hotel cu tuk-tuk costă 2$.
Prețul de intrare la complexul de temple Angkor Wat costă 20$/persoană pe o zi, 40$ pe trei zile sau 60$ pe șapte zile.
După părerea mea trei zile sunt suficiente pentru a vizita complexul de temple. În două zile am reușit să vedem cele două circuite de vizitare recomandate (circuitul mic ce include templele cele mai populare din complex și circuitul mare ce include restul templelor), iar în a treia zi am revizitat templele care ne-au plăcut cel mai mult plus un templu aflat la 37 km de Siem Reap.
Circuitul mic include: templul Angkor Wat la răsărit, Angkor Thom și Ta Prohm.
Am închiriat un tuk-tuk de la hotel ce a costat 20$ pentru circuitul mic. Prima dimineață am pornit la 4:30 spre Angkor Wat pentru a vedea răsăritul. Ne-am trezit devreme pentru că trebuia să cumpărăm biletele de intrare, caseria se deschidea la ora 5:00 și am vrut să fim printre primii la rând.
Biletele de intrare sunt personalizate, ți se face o poză ce se imprimă pe bilet. Au fost suficiente caserii (aproximativ 18) astfel încât oamenii care doreau să prindă răsăritul nu au stat mult la rând. Menționez aici că a fost foarte, foarte multă lume!
Bilete intrare Angkor Wat pe trei zile
Am reușit să prindem loc bun la templul Angkor Wat, chiar în fața lacului, de unde ies cel mai bine pozele. Fiind beznă, ne-am luat după mulțime și am folosit telefonul pe post de lanternă ca să nu ne împiedicăm pe drum.
Deși a fost destul de noros în dimineața aceea, am fost martorii unui răsărit superb, cu un cer violet-portocaliu, ce îți taie răsuflarea. M-a emoționat atât de mult încât era să îmi dea lacrimile. E spectaculos ce imagini uimitoare îți poate oferi mama natură.
Răsărit la Angkor Wat
Devenit simbol al Cambodgiei, Angkor Wat este cel mai mare complex religios din lume, ce se întinde pe o suprafață de 162.6 hectare. Situat la 5.5 km la nord de Siem Reap, construcția acestuia a fost dedicată zeului hindus Vishnu, devenind gradual un templu budist spre sfârșitul secolului 12.
Am primit binecuvântarea unui călugăr budist
Tradus din khmeră, Angkor Wat înseamnă „Oraș Templu” sau „Orașul templelor” (angkor = oraș, wat = templu).
Orar: deschis zilnic între orele 05:00 – 18:00.
Al doilea complex de temple vizitat pe traseul ciurcuitului mic a fost Angkor Thom. Tradus din kmeră Angkor Thom înseamna „Marele Oraș”.
În drum spre Angkor Thom
Obiectivele vizitate la Angkor Thom au fost:
- Bayon Temple a fost construit la sfârșitul secolului 12 – începutul secolului 13 și are o arhitectură tipic khmeră. O caracteristică specifică acestui templu sunt fețele senine și zâmbitoare din piatră ce se găsesc aproape pe toate turnurile templului.
- Baphuon a fost construit pe la mijlocul secolului 11 și a fost dedicat zeului hindus, Shiva. De-a lungul timpului, templul a fost restaurat și renovat de mai multe ori, lucrările finalizându-se abia în anul 2011.
- Phimeanakas este situat la nord de Baphuon, iar denumirea acestuia se traduce ca și „Templu Ceresc”.
- Terrace of the Elephants a fost folosit de regele Jayavarman VII din Angkor ca și platforma de unde își privea armata ce se întorcea victorioasă din luptă. Terasa a fost numită după sculpturile cu elefanți ce se găsesc în partea de est.
Șofer de tuk-tuk odihnindu-se în timp ce aștepta întoarcerea turiștilor de la temple
Orar: zilnic între 7:30-17:30.
După vizita la Angkor Thom ne-am îndreptat spre ultimul templu, care a fost preferatul meu, Ta Prohm.
Ta Prohm este preferatul multora. Nu doar pentru că aici s-au filmat scene din celebrele filme Tomb Rider și Indiana Jones ci pentru că este un loc magic, în care natura se împletește perfect cu arhitectura. Rădăcinile copacilor banyan ce cresc peste ruinele acestor temple, strivindu-le sub greutatea lor oferă o imagine spectaculoasă. Este foarte greu să faci poze aici pentru că la orice oră ai veni este foarte multă lume. Ne-am întors la Ta Prohm în a treia zi chiar la deschidere și am reusit să facem câteva poze fără prea multă lume în jur.
Orar: deschis zilnic între 7:30-17:30.
Circuitul mare include traseul mai multor temple mici, mai puțin populare, dar care merită vizitate cu siguranță. Circuitul mare l-am făcut a doua zi, iar închirierea tuk-tukului a costat 18$ pentru toată ziua.
Obiective vizitate pe traseul circuitului mare au fost:
- Pre Rup. Tradus din kmeră, semnifică „întoarce trupul” și reflectă o credință comună a cambodgienilor că funerariile erau efectuate la templu, iar cenușa decedatului era rotită ritualic în direcții diferite în funcție de progresul ritualului.
- East Mebon. Construit în secolul 10, în timpul domniei regelui Rajendravarman, acesta a fost dedicat zeului Shiva. Caracteristica specifică acestui templu sunt statuile de 2 m înălțime în formă de elefant.
- Ta Som este un templu de dimensiuni mici construit în secolul 12 pentru regele Jayavarman VII. Este localizat în partea de nord-est a Angkor Thom și la est de Neak Pean. Regele a dedicat acest templu tatălui său, care a fost rege al Imperiului Khmer între anii 1150-1160.
- Neak Pean este o insulă artificială ce are un templu budist așezat pe o insulă circulară.
- Preah Khan a fost templul preferat al soțului meu, care alături de Ta Phrom l-am revizitat în a treia zi petrecută în Siem Reap. Ca și Ta Phrom, a fost lăsat nerestaurat în multe locuri. Întâlnim și aici multă vegetație și copaci gigantici ce cresc printre ruine. Ne-a plăcut mult multitudinea de galerii din acest templu ce crea impresia de labirint și ne-a trezit simțul de aventură și explorare.
- Phnom Bakheng este localizat pe vârful unui deal și este locul de unde se vede cel mai bine apusul în Angkor. Datorită numărului mare de turiști care vin să vadă apusul, accesul acestora a fost restricționat la 300 din motive de siguranță, dar și de conservare. Dacă vreți să fiți siguri că veți prinde un loc la apus trebuie să veniți din timp (aproximativ pe la ora 16). Se poate ajunge aici pe jos sau călare pe elefant (20$/sens). Deși am ajuns la timp nu am avut răbdare să stăm la rând așa că am renunțat să vedem apusul aici.
În a treia zi, pe lângă Ta Phrom și Preah Khan am vizitat templul Banteay Srei, localizat la 25 km depărtare de complexul principal de temple Angkor. Închirierea tuk-tukului a costat 25$ datorită drumului lung spre acest templu.
Ne-a plăcut Banteay Srei pentru că arhitectura acestuia eeste foarte diferită de celelalte. A fost construit în secolul 10 și a fost dedicat zeului hindus Shiva.
Pe lângă minunatele temple enumerate mai sus am vizitat două locații populare din oraș: Pub Street și Muzeul Războiului.
Pub Street este o stradă faimoasă din Siem Reap unde se găsesc multe restaurante tradiționale și internaționale, cafenele, baruri, spa-uri, cluburi, tarabe cu suveniruri, haine, etc.
Vă recomandăm gelateria Blue Pumpkin, care pe lângă înghețata delicioasă dispune de paturi pe care te poți întinde și relaxa în timp ce îți savurezi desertul.
Muzeul Războiului este unicul muzeu din Cambodgia care are ca temă războiul. Acesta oferă vizitatorilor o imagine unică și profundă a zilelor umbrite de război cu care Cambodgia s-a confruntat în ultimele trei decenii ale secolului al 20-lea.
Muzeul dispune de o colecție unică de tancuri de război, elicoptere, pistoale și diferite arme.
Muzeul încurajează să faceți turul cu un ghid (gratis), majoritatea angajaților fiind veterani de război sau victime ale minelor de război. Așadar aceștia pot să povestească atât despre istoria acestui război cât și despre experiența lor pesonală din acea perioadă, care este una uimitoare și în același timp tristă.
Orar: zilnic între 8:00-17:30.
Preț: 5$/persoană.
La capitolul restaurante am să vă povestesc despre Bug’s Caffe, un restaurant care ne-a marcat și care ne-a făcut să ne depășim limitele. Se spune că descoperi cu adevarăt cultura unui popor abia după ce ai gustat din mâncarea lor tradițională. Ei bine, insectele fac parte din mâncarea tradițională a Cambodgiei. După ce am depășit bariera psihologică și vizuală și am ieșit din zona de comfort, am reușit să savurăm o cină reușită. Am gustat furnici, gândaci de baltă, greieri, viermi de mătase, scorpioni, tarantule, crodil și șarpe.
Am fost de două ori la acest restaurant deoarece după prima experiență am dorit să încercăm cât mai multe feluri din meniu. Preferata mea a fost tarantula, deși nu aș fi zis că voi mânca așa ceva nici într-o mie de ani, eu care urlu ca din gură de șarpe când văd un păianjen. Propietarul restaurantului, David (care este francez) ne-a explicat că toate toxinele dăunătoare omului sunt înlăturate înainte de gătire și că preparatele sunt condimentate în stilul lor tradițional și sunt foarte gustoase. Costul unei mese pentru două persoane a fost 30$ cu băuturi incluse. Pentru cei mai puțini curajoși restaurantul are și meniu cu mâncare clasică.
Deși am fost sceptică la început, nu mi-a părut rău că am încercat. Se spune că insectele sunt mâncarea viitorului deoarece sunt bogate în proteine. Dacă sunt gătite bine ca în acest restaurant nu trebuie ratată experiența. Nu am încercat aceste preparate de pe stradă, pentru că nu știam cum au fost gătite sau în ce condiții au fost depozitate.
Un alt restaurant care îl recomandăm este Viroth’s ce era situat la 10 minute de mers pe jos de la hotelul unde am fost cazați. Mâncarea a fost delicioasă și servirea pe măsură.
Desert cu lămâie
În cazul în care doriți să mâncați ceva dulce vă recomandăm Blossom , în apropiere de Pub Street, unde puteți savura niște cup-cakes delicioase.
Siem Reap a devenit orașul meu preferat și îl recomand tuturor cu mare drag. A fost o experiență frumoasă, pe care aș repeta-o oricând.
Bine de știut/recomandări:
- Viza pentru Cambodgia se poate obține direct pe aeroport și costă 30$/persoană. Nu uitați să aduceți cu voi o poză de tip buletin.
- În Siem Reap se găsesc destule bancomate de unde puteți retrage bani. Atenție la comisioane! Bancomatele afișează comisionul perceput între 4-6$ per tranzacție, iar banca din România va percepe și ea un comision suplimentar. Banca la care avem cardul a perceput un comision în valoare de 35-40 lei per tranzacție.
- Moneda națională este rielul dar aproape peste tot se poate plăti în dolari.
- Fiind o țară foarte săracă este încurajat bacșișul. Însă aici oamenii sunt cu mai mult bun simț în ceea ce privește bacșișul decât în Bangkok spre exemplu. Nu uitați să lăsați bacșiș șoferului de tuk-tuk, la hotel sau la restaurante.
- Din experiența noastră, templele preferate trebuie vizitate la deschidere sau cu o oră inainte de închidere ca să puteți face poze fără multă lume în jur.
- În complexul de temple se găsesc locuri de unde se poate cumpăra mâncare sau băutură.
- Dacă mergeți la răsărit la Angkor Wat nu uitați sa vorbiți la hotel cu o zi înainte să vă pregatească micul dejun la pachet.
Video: