Sigiriya este unul din locurile mele preferate din Sri Lanka. Un loc liniștit, cu peisaje superbe, oameni prietenoși și serviabili.
Din Polonnaruwa am luat autobuzul până la Habarana Junction, iar de acolo până la hotelul din Sigiriya am luat un tuk -tuk (16 km). Să călătorești cu autobuzul în Sri Lanka este o modalitate foarte ieftină și foarte rapidă. Șoferii acestor autobuze sunt declarați nebuni în trafic deorece conduc cu viteză mare și depășesc tot ce le iese în cale. Totuși, ne declarăm mulțumiți de raportul calitate preț. Am plătit în total 0.90$ pe două persoane din Polonnaruwa până la Habarana Junction (45 km). Costul tuk tuk-ului a fost de 8.35$ pentru amândoi.
Sigiriya este locul unde am găsit cazarea cea mai bună raport calitate – preț. Ne-am cazat la Sigiriya Green Garden Home Stay la prețul de 28$ camera dublă pe 2 nopți cu mic dejun inclus.
Pe parcursul călătoriei noastre în Sri Lanka ne-am dat seama că tipurile de cazare home stay sau guest house ni se potrivesc mai mult decât hotelurile sau pensiunile. Ajungi să interacționezi mai mult cu oamenii, să le cunoști poveștile de viață, să guști din mâncarea lor tradițională și să înveți despre cultura lor. Pentru o experiență autentică recomandăm să vă cazați la localnici.
Spre exemplu mie mi se facuse rău la un moment dat, probabil nu îmi picase bine mâncarea de la prânz luată în oraș. Doamna de la Green Garden mi-a preparat o băutură tradițională pentru durere de stomac sau burtă, care constă în mare parte din suc de lămâie, sare și piper. Nu știu dacă a fost efectul placebo, dar chiar mi-a trecut senzația de rău după jumătate de oră 😃.
În prima zi petrecută în Sigiriya am urcat pe Pidurangala Rock, la apus. Urcarea nu a fost foarte grea, am parcurs drumul în jur de jumătate de oră. De pe Pidurangala se vede foarte bine faimosul Lion Rock, care este chiar vis-a-vis. Recomandăm să urcați pe Pidurangala, peisajul este superb și puteți face poze destul de drăguțe pentru Instragram. La Pidurangala am ajuns pe biciclete închiriate din curtea cazării la prețul de 5.50$/2 persoane. Preț intrare Pidurangala: 5.60$/2 pesoane.
Photopgraphy tip: multă lume recomandă urcarea pe Pidurangala la apus, dar din punct de vedere fotografic credem că este mai bine la răsărit deoarece soarele bate pe rocă.
View de pe Pidurangala
A doua zi ne-am trezit devreme pentru a urca pe Lion Rock. Am ajuns în jur de ora 8 și am început ascensiunea celor aproximativ 1200 de trepte.
Lion Rock este una din cele mai populare atracții turistice din Sri Lanka. Cetatea din vârf a fost construită de regele Kasyapa, care a domnit între anii 477 – 495. Kasyapa a ales acest loc ca reședință regală deoarece se temea de un potențial atac din partea fratelui său Moggallana, moștenitorul de drept al tronului. Din vârf avea o viziune neobstrucționată a împrejurimilor.
Roca are 200 m înălțime și a fost declarată sit Unesco în anul 1982.
Preț intrare: 60$/2 persoane. Durată traseu: aproximativ 3 ore dus – întors.
După-masă am ales să facem un safari la Hurulu Eco Park. Prețul pentru 2 persoane a fost de 60$, cu jeep privat și ghid, pe durata a aproximativ 5 ore.
Am văzut foarte mulți elefanți în Hurulu Eco Park ce se plimbau nestingheriți. Ne-am dorit foarte mult să fim aproape de aceste animale impunătoare în mediul lor natural, iar safari-ul a fost locul perfect pentru asta.
Sunt multe așa zise sanctuare de elefanți în Sri Lanka unde poți interacționa direct cu elefanții. Un astfel de exemplu este faimosul Pinnawala Elefhant Orphanage. Din păcate animalele nu sunt tratate cum ar trebui și sunt exploatate pentru a câștiga bani de pe urma turiștilor. Noi nu dorim să încurajăm această industrie motiv pentru care nu mergem niciodată în astfel de locuri și nici nu călărim elefanți.
Vă sfătuim și pe voi să evitați astfel de locuri dacă vă plac animalele, majoritatea sunt capcane pentru turiști.