fbpx
Asia Beach Culture Popular Destinations Travel Tips Travelling

Sri Lanka – itinerar, atracții și buget de călătorie

Podul Nine Arch Bridge Ella, savurand o nuca de cocos

Prima țară a călătoriei noastre din Asia de sud-est este Sri Lanka, desemnată destinația anului 2019 de către Lonely Planet. Am vizitat Sri Lanka în lunile februarie – martie a anului 2019.

Despre intinerarul călătoriei noastre precum și despre bugetul de călătorie puteți citi mai jos.

🍒Colombo – 2 nopți🍒

În Colombo nu am petrecut mult timp, o singură zi a fost suficientă pentru a vizita atracțiile populare ale orașului. Am luat un tuk-tuk pentru 2 ore care ne-a dus la obiectivele principale. Preț 23$/2 persoane.

🍒Anuradhapura – 3 nopți🍒

Anuradhapura a fost prima oprire dupa o zi scurtă, dar plină petrecută în Colombo, capitala Sri Lankăi.

Am cumpărat biletele de tren spre Anuradhapura cu o zi înainte de plecare din gara Fort Station Colombo. Asta ca să fim siguri că avem locuri rezervate în tren. Costul biletelor a fost de 5$/2 persoane la clasa a 2-a. Trenul a pornit la ora 6:30 dimineața, iar durata călătoriei a fost de aproximativ 5 ore.

Deoarece am ajuns în jurul orei 12 la cazare, timpul era prea scurt pentru a vizita complexul de temple din oraș. Din acest motiv am hotărât să vizităm în prima zi Mihintale, situat la aproximativ 20 de minute de mers cu tuk tuk-ul. Costul tuk tuk-ului a fost de 12$ dus-întors.

Mihintale este un important sit religios budist (se spune că este locul în care budismul a fost introdus în Sri Lanka). Atracțiile turistice principale sunt: statuia lui Buddha situată pe Upper Terrace, roca Aradhana Gala și stupa în formă de clopot – Mahaseya, unde am fost martorii unui apus uluitor.

A doua zi am pornit în jurul orei 8 spre complexul de temple din Anuradhapura cu bicicletele închiriate de la Sanasuma Rest (5.57$/2 persoane). Am reușit să vizităm cam tot ce ne-am propus pe parcursul a 5 ore, pedalând în total 29 km.

Anuradhapura este una dintre capitalele vechi ale Sri Lankăi și totodată unul dintre cele mai vechi orașe locuite de pe pământ. Face parte de pe lista UNESCO și este faimoasă pentru ruinele bine conservate ale civilizației antice srilankeze.

Srilankezii țin foarte mult la obiceiurile religioase. Din acest motiv sunt și foarte stricți cu privire la respectul ce trebuie acordat în momentul intrării în temple. Este interzis să intri cu pălăria pe cap și încălțat, precum cu umerii și picioarele neacoperite, iar fotografierea cu spatele la statuile religioase nu este acceptată.

Pentru mai multe fotografii și informații din Anuradhapura și Mihintale, accesați link-ul Anuradhapura & Mihintale – Sri Lanka.

🍒Polonnaruwa – 3 nopți🍒

Polonnaruwa este al doilea oraș ca mărime din partea centrală nordică a Sri Lankăi. Este cunoscut ca unul din cele mai curate și mai pitorești orașe din țară.

Acest oraș antic atrage mii de turiști anual prin frumusețea sitului arheologic a cărui atracții principale sunt statuia colosală a lui Buddha și templul Lankathilaka.

Din Anuradhapura către Polonnaruwa am luat un taxi la prețul de 43$ pe mașină.

În cazul în care nu aveți destul de mult timp la dispoziție să vizitați ambele orașe antice și ar fi să facem o recomandare cu care ne-a plăcut mai mult, am alege cu siguranță Polonnaruwa. Ni s-a părut mult mai frumos, iar obiectivele turistice mai interesante. În Anuradhapura, construcția arhitecturală a templelor este repetitivă, față de Polonnaruwa unde totul este diferit.

Prețul biletelor de intrare este de 50$/2 persoane.

Pentru mai multe fotografii și informații din Polonnaruwa, accesați link-ul Polonnaruwa – Sri Lanka.

🍒Sigiriya – 2 nopți🍒

Sigiriya este unul din locurile mele preferate din Sri Lanka. Un loc liniștit, cu peisaje superbe, oameni prietenoși și serviabili.

Din Polonnaruwa am luat autobuzul până la Habarana Junction, iar de acolo până la hotelul din Sigiriya am luat un tuk -tuk (16 km).

Pe parcursul călătoriei noastre în Sri Lanka ne-am dat seama că tipurile de cazare home stay sau guest house ni se potrivesc mai mult decât hotelurile sau pensiunile. Ajungi să interacționezi mai mult cu oamenii, să le cunoști poveștile de viață, să guști din mâncarea lor tradițională și să înveți despre cultura lor. Pentru o experiență autentică recomandăm să vă cazați la localnici.

În prima zi petrecută în Sigiriya am urcat pe Pidurangala Rock, la apus. Urcarea nu a fost foarte grea, am parcurs drumul în jur de jumătate de oră. De pe Pidurangala se vede foarte bine faimosul Lion Rock, care este chiar vis-a-vis.

A doua zi ne-am trezit devreme pentru a urca pe Lion Rock. Am ajuns în jur de ora 8 și am început ascensiunea celor aproximativ 1200 de trepte.

Pentru mai multe fotografii și informații din Sigiriya, accesați link-ul Sigiriya – Sri Lanka.

🍒Kandy – 4 nopți🍒

Din Sigiriya spre Kandy am luat o mașină privată prin compania AGS Kandy Taxi la prețul de 55$ pe mașină. Am optat pentru această modalitate de transfer deoarece am dorit să vizităm pe drum Avukana (sau Aukana) Buddha Statue și Dambulla Cave Temple.

Dambulla este localizată la aproximativ 38 km de Avukana. Principala atracție a orașului sunt templele-peșteră cu numeroase picturi murale și statui ce îl înfățișează pe Buddha.

Kandy este localizat în centrul Sri Lankăi și face parte din lista Patrimoniului UNESCO. Este un oraș mare și la fel aglomerat ca și Colombo, capitala Sri Lankăi. Modalitatea cea mai bună de a-l vizita este la pas și cu tuk-tuk.

Transportul cu tuk-tuk-ul este foarte iefin aici, oferta fiind mai mare decât cererea. Recomandăm să descărcați aplicatia “Pick Me”, este asemănătoare cu Uber sau Grab, dar se folosește în Sri Lanka. Așa veți ști dinainte cât va costa cursa și evitați să fiți păcăliți plătind suprapreț. Noi am folosit Pick Me atât în Colombo cât și în Kandy și am fost foarte multumiți. Șoferii au venit rapid după plasarea comenzii, iar prețurile curselor au fost foarte bune.

Am petrecut 4 zile în Kandy, dar considerăm că ar fi fost suficiente și 3 pentru a vizita tot ce ne-am propus: Templul Sacred Tooth Relic, Bahirawakanda Vihara Buddha Statue, lacul Kandy și grădina botanică.

Pentru mai multe fotografii și informații din Kandy, accesați link-ul Kandy – Sri Lanka.

🍒Adam’s Peak – 3 nopți🍒

Adam’s Peak, cunoscut sub numele de Sri Pada (amprenta sacră) este un munte de 2243 m în regiunea centrală a Sri Lankăi. Ca să ajungem aici ne-am gândit să optăm pentru o variantă economică, și anume călătoria cu trenul.

Călătoriile cu trenul în Sri Lanka sunt renumite în întreaga lume, ruta Kandy – Ella fiind desemnată una din cele mai pitorești. Așadar ne-am prezentat dimineața la prima oră în gară pentru a cumpăra biletele spre Hatton (Hatton se află undeva la jumătatea rutei dintre Kandy și Ella), stația unde trebuia să coborâm pentru Adam’s Peak. Biletele au costat 1.70 $/2 persoane.

Din păcate nu am avut posibilitatea să rezervăm locuri în acest tren datorită popularității rutei. Ni s-a spus că funcționează pe principiul primul venit, primul servit.

Deși am fi vrut să evităm, dar nu am reușit, am ajuns la Adam’s Peak în weekend. A fost foarte aglomerat datorită faptului că mulți pelerini au venit în weekend pe munte.

Sri Pada este un important loc religios. Budiștii susțin că amprenta piciorului de pe munte este piciorul stâng al lui Buddha, hindușii consideră că amprenta îi aparține lui Shiva, iar musulmanii și creștinii cred că amprenta repezintă primul pas făcut de Adam după ce a fost exilat din Grădina Edenului.

Am început ascensiunea la ora 1 noaptea, urmând cele aproximativ 5400 de trepte spre vârf.

Urcarea a fost una foarte grea. Nu doar datorită celor 5400 de trepte ci mai mult din cauza aglomerației. A fost atât de multă lume încât de multe ori se creau ambuteiaje și am stat la rând și câte 15-20 de minute fără să ne mișcăm din loc. Dacă aveți posibilitatea, evitați zilele naționale libere, zilele de sărbătoare (poya days) și weekend-urile. Noi am prins și weekend și sărbătoare. Doi în unu 😁.

Cu toate acestea, priveșlistea de sus a meritat toată ostenelea și nervii de pe drum 😄.

Pentru mai multe fotografii și informații de la Adam’s Peak, accesați link-ul Adam’s Peak (Sri Pada) – Sri Lanka.

🍒Ella – 3 nopți🍒

Ella a fost cu siguranță una dintre destinațiile preferate din Sri Lanka și este unul din cele mai îndrăgite locuri de turiști.

Fiind un oraș turistic, înseamnă și prețuri mai mari față de celelalte locații vizitate până aici, dar recomandăm să îl vizitați cu mare drag.

Ajunși în gara din Ella, am făcut o plimbare scurtă până la hotel. Ne-am cazat la hotelul Ella Rohamton, la prețul de 77$/camera dublă pe 3 nopți cu mic dejun inclus. Rezervarea am făcut-o prin booking.com. Pentru a beneficia de un bonus de 15$ pentru următoarea cazare pe booking, rezervați prin link-ul nostru aici.

În Ella am vizitat 2 atracții populare: Nine Arch Bridge și Little Adam’s Peak.

Little Adam’s Peak a fost un traseu mult mai ușor decât Adam’s Peak, la îndemâna oricui.

View Little Adam's Peak Ella

Ella este un oraș cu un vibe aparte, cu multe restaurante și cafenele drăguțe și locuri de vizitat pentru toate gusturile.

Pentru mai multe fotografii și informații din Ella, accesați link-ul Ella – Sri Lanka! Atracții turistice.

🍒Partea sudică a Sri Lankăi – 10 nopți🍒

Din Ella ne-am continuat mai departe drumul spre partea sudică a Sri Lankăi, zona de litoral, cu plaje spectaculoase și locuri de un farmec aparte.

Ne-am cazat în zona Habaraduwa, la resortul Tabula Rasa, la doar 4.8 km de populara plajă Dalawella.

Tabula Rasa este un resort de 5*, deschis anul acesta în martie. Suntem foarte recunoscători că am avut oportunitatea să stăm la acest resort.

Am ajuns să ne cazăm aici cu ajutorul platformei workaway. În cazul în care nu ați auzit de această platformă vă vom oferi câteva detalii. Cine știe, poate veți dori să o folosiți și voi pe viitor.

Cum funcționează workaway?

Este o comunitate destinată iubitorilor de călătorii care doresc cu adevărat să vadă lumea în timp ce contribuie la locurile pe care le vizitează. Un schimb de experiență culturală în care aveți posibilitatea să învățați lucruri noi sau să practicați ceea ce vă place.

În schimbul serviciului oferit pentru câteva ore pe zi (în jur de 4-5 ore, de 5 ori pe săptămână) primiți cazare și mâncare. Fiecare gazdă are listată skill-urile pe care le caută la aplicanți precum și ce oferă în schimb.

Vă puteți înscrie achitând taxa de membru, 42$ – în cazul în care vă înscrieți solo, 54$ – în cazul în care vă înscrieți ca și cuplu. Odată înscriși pe platformă, aveți acces la lista de gazde la care puteți aplica pentru un workaway stay. Lista este destul de lungă și foarte variată.

Vă puteți înscrie pe platforma workaway aici.

Resortul Tabula Rasa este pur și simplu minunat! Situat în mijlocul junglei și totuși atât de aproape de ocean! Departe de nebunia din Unawatuna, situat într-un loc liniștit în mijlocul naturii, este locul perfect pentru relaxare.

Camerele sunt mari și moderne, iar unele bungalow-uri sunt echipate cu piscină privată. 😍

În cazul în care va atras atenția acest resort, puteți vedea mai multe poze precum și prețuri la cazare aici.

Pentru mai multe fotografii și informații din partea sudică, accesați link-ul Partea sudică a Sri Lankăi – plaje și locuri splendide.

💰Buget de călătorie💰

În Sri Lanka am cheltuit în total 1761$, două persoane, pe parcursul a 30 de zile, fără biletele de avion. Media zilnică fiind de 60$ pe cuplu.

Pentru evidența cheltuielilor am folosit aplicația Travel Spend. Aplicația este gratuită, dar  noi am preferat să plătim 42 de lei/an pentru a beneficia de toate facilitățile aplicației.

Mai jos găsiți un grafic cu cheltuielile:

  • Restaurante – 488.77$
  • Atracții turistice/activități – 415.18$
  • Cazare – 335.78$
  • Transport – 322.48$
  • Altele (snacks-uri, băuturi, creme, laundry, cartelă telefon, etc.): 203.79$

Pentru a ne încadra în acest buget nu am făcut foarte multe compromisuri. Cu puțin efort, reușeam să economisim în jur de 150-250$. În plus, pe toată durata călătoriei am luat masa în oraș, nu am gătit niciodată.

Media cazării pe noapte, fără workaway, a fost de 18.6$, iar cu workaway 12$.

Mijloacele de transport pe care le-am folosit în țară:

✈️ avion – 1 (7256 km)

🚖 taxi – 8 (417 km)

🚌 autobuz – 3 (248 km)

🚊 tren – 3 (430 km)

Android Pie; ; Emoji tuk-tuk – 14 (169 km)

🛵 scuter – 1 (291 km)

🚲 bicicletă – 4 (79 km)

🚙 mașină teren – 1 (44 km)

Bine de știut/recomandări:

  • Viza se poate obține online și costă 30$. Este valabilă pentru 30 de zile și trebuie să aveți cumpărat bilet de avion de ieșire din țară.
  • Nu faceți fotografii poziționați cu spatele la statuile ce îl înfățișează pe Buddha. Este considerat lipsă de respect.
  • La temple trebuie să fiți îmbrăcați corespunzător, cu umerii și genunghii acoperiți, fără pălărie sau încălțări. Sri lankezii țin foarte mult la aceste tradiții, vizitând țara lor aveți grijă să le respectați.
  • Febra dengue pare să fie destul de răspindită. Protejați-vă împotriva înțepăturilor de țânțari. Multe hoteluri au plasă de țânțari deasupra patului, puteți opta pentru o astfel de cazare pentru extra protecție în timpul nopții. Noi ne-am achiziționat un aparat de țânțari pe care l-am folosit nopțile și nu am avut probleme.
  • Luați cu voi cremă cu factor de protecție 50+, chiar dacă nu stați mult la plajă și preferați să vizitați. Soarele este foarte puternic, riscați să vă expuneți pielea la arsuri.

Video-ul din cele 29 zile petrecute în Sri Lanka se poate viziona mai jos:

    2 Responses

  1. In February 2020, my boyfriend and I travel to Sri Lanka. I heard that a drone has been banned since April (terrorist attack). I wonder if you know if customs at the airport will seize the drone or can I bring it into the country?
    Thank you very much
    Rozana

    1. Usually, we are checking every country’s drone regulations before visiting it on the internet! I also heard that the drones were banned since April, better to check the new regulations in order to avoid to be confiscated at the airport. We visited Sri Lanka in February 2019, at that time we were able to fly the drone.
      Enjoy your trip!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *