fbpx
Asia Exotic Destinations Food Travelling Popular Destinations Travelling

Tailanda – Bangkok și Hua Hin

Iubesc Asia! Are atât de multe de oferit: destinații exotice superbe, junglă, mâncare delicioasă și diversificată, peisaje ce iți taie respirația, contraste culturale, orașe metropole și oameni primitori. Asia mi-a cucerit inima incă de la prima vizită și de atunci doresc cu ardoare să descopăr cât mai mult din ea.

Tailanda a fost prima țară vizitată din circuitul de două săptămâni jumate, în care am vizitat cele trei țări aflate în sud-estul Asiei: Tailanda, Laos, Cambodgia. Trebuie să recunosc că a fost un circuit obositor, deoarece timpul a fost scurt și am dorit să vizităm cât mai mult posibil în fiecare locație, dar a meritat din plin!

Pe lângă cele 8 zboruri, pe care le voi detalia mai jos, am făcut 690 km cu mașina, 185 km cu tuk-tuk și peste 90 km mers pe jos.

  • Zborul mare (Budapesta – Bangkok – Budapesta) l-am achiziționat de la Turkish Airlines cu 465 eur/persoană, plecare din Budapesta spre Bangkok, cu escale scurte în Istanbul atât la dus cât și la întors. Escalele au fost atât de scurte încât am ajuns la ultima strigare și era cât pe ce să pierdem zborul.
  • Zbor Bangkok – Vientiane (Laos), achiziționat de la compania aeriană low cost AirAsia, a costat 40 eur/persoană.
  • Zbor Vientiane – Siem Reap (Cambogia), achiziționat de la compania aeriană Lao Airlines, a costat 150 eur/persoană.
  • Zbor Siem Reap – Bangkok, achiziționat de la compania aeriană AirAsia, a costat 85 eur/persoană.

În Tailanda am petrecut șapte nopți: trei nopți în Bangkok și trei în Hua Hin la dus și încă o noapte în Bangkok la întors.

Bangkok este capitala Tailandei și are o populație de aproximativ 8 milioane de locuitori. Fiind un oraș foarte mare are multe obiective turistice și de asemenea foarte multe lucruri de experimentat.

După cum spuneam mai sus, timpul a fost limitat și de aceea am făcut puțin diferit lucrurile față de cum facem de obicei în excursii. Ajunși pe aeroportul Suvarnabhumi în jur de ora 15:00 nu am luat mijloacele de transport în comun până la hotel cum facem de obicei, ci am optat pentru taxi. Taxiurile nu sunt scumpe în acest oraș raportat la tarifele din Europa. Dacă sunteți 3-4 persoane merită să împărțiți un taxi până la hotel, având în vedere că sunteți după un drum lung și obositor. Aeroportul este destul de departe de Bangkok, aproximativ 30 km.

Când luați taxiul de la aeroport trebuie să aveți în vedere următoarele aspecte:

  • Ajunși în aeroport urmăriți semnul taxi care vă va ghida spre stația de taxiuri.
  • Nu puteți alege voi în ce taxi să vă urcați, totul este organizat, altfel la câtă lume este acolo s-ar crea un haos. Trebuie să luați un număr de ordine de la una din automatele din fața stației de taxiuri. Nu vă speriați că le ratați, există acolo o persoană care să vă ghideze. În cazul în care aveți mai multe bagaje puteți opta pentru un sedan, este un pic mai scump decât celelalte, dar mai încăpător. După ce ați luat numărul de ordine va ajunge și taxiul în scurt timp. Numărul de ordine trebuie predat șoferului.
  • Tariful este de 35 thb (Thai Baht)/km, 1 thb = 0.026 euro.
  • Taxa de autostradă se achită de către pasageri, în cazul nostru a fost 75 thb.
  • Trebuie plătită și o taxă pentru șofer în valoare de 50 thb.
  • Am avut și un mic incident legat de taxiuri, nu cu cel luat din aeroport ci cu un taxi din oraș. Circulația în Bangkok este pe stânga, ca și în Londra. Taxiul parcase aiurea, într-o zonă foarte circulată, eu nu am fost atentă când am coborât și o mașină a lovit din spate ușa taxiului în momentul în care am vrut să cobor. Pentru că eu am fost de vină și pentru că poliția nu ține cu turiștii a trebuit să plătesc despăgubiri atât taximetristului cât și mașinii care a lovit ușa. Toată „distracția” a afectat destul de mult bugetul destinat excursiei sad. Deci, mare atenție când coborâți din taxi! Uitați-vă de mai multe ori în spate înainte de coborâre.

În cazul în care nu doriți să luați taxiul, există un tren care face legatura spre oraș direct din aeroport sau un shuttle bus. Ajunși în Bangkok, aveți legături bune cu metroul și sky train aproape spre toate zonele din oraș.

Sunt multe opțiuni de cazare în Bangkok, pentru toate bugetele. Noi am ales Mode Sathorn Hotel, cazare achiziționată de la o agenție de turism din Oradea cu 220 eur/ 3 nopți. Am vrut un hotel cu sky bar și piscină. Sky barul se află la etajul 38 al hotelului și oferă o vedere panoramică draguță asupra zonei.

Temperaturile în Bangkok sunt foarte mari, peste 30 de grade în luna Noiembrie, iar piscina este un plus revigorant după o zi toridă petrecută în oraș.

Piscina Mode Sathorn – etajul 11

Pentru că tot am amintit de sky bar, Bangkok are multe sky baruri spectaculoase dintre care noi ne-am propus să vizităm două: cel de la Lebua State Tower și sky bar Vertigo (Banyan Tree Hotel). Din păcate nu am reușit să ajungem decât la Lebua (în seara în care am vrut să mergem la Vertigo era furtună).

Sky bar-ul de la Lebua este situat la etajul 64 al hotelului și oferă o vedere panoramică superbă asupra orașului vibrant. Restaurantul Sirroco are o atmosferă incredibil de romantică, dar după cum era de așteptat prețuri destul de piperate. Cu toate că prețurile la restaurant sunt destul de mari, datorită popularității acestui loc, vin foarte multi turiști (aici s-au filmat scene din faimosul film Hangover II). De asemenea, datorită locurilor limitate, necesită rezervare.

În cazul în care nu doriți să dați o avere pentru o cină la acest restaurant, dar doriți totuți să vizitați sky bar-ul, puteți opta pentru varianta servirii unui cocktail la Distil bar. La intrare vi se va spune că trebuie să consumați obligatoriu un cocktail ca să puteți urca (1 aperol 10.5 eur). Ei bine, se știe că aici plătești mai mult vederea decât băutura. O vedere spectaculoasă!

Ca orice local care se respectă, impune un dress code și o politică pe care trebuie să le respectați în cazul în care doriți să vizitați acest loc.

  • Smart casual dress code: este înterzis outfit sportiv, papuci, sandale de plajă. Bărbații nu au voie cu pantaloni scurți, încăltăminte deschisă sau bluze fără mâneci (este de preferat camașa).
  • Dresscode-ul se aplică și copiilor.
  • Copiii cu vârsta peste 7 ani sunt primiți doar acompaniați de părinți.
  • Atenție, nu puteți urca cu bagaje.
  • Pentru fotografi, nu aveti voie cu trepied.

The Dome – Lebua

Am ales să vizităm sky bar-ul de la Lebua în prima seară deoarece am ajuns la hotel dupa-masă, când toate obiectivele turistice erau deja închise. Pentru că nu am vrut sa luăm cina la restaurantul Sirocco, am optat să cinăm la un restaurant recomandat de un prieten, localizat peste drum de Lebua, la un minut de mers pe jos.

Numele restaurantului este Tealicious, are prețuri bune și mâncare delicioasă. Pentru că am fost foarte multumiți de mâncare ne-am intors și a doua oară. Am încercat preparate tradiționale, printre care merită amintite: prawns wrapped in noodles and deep fried – 159 thb/porția, khao pad tealicious – 199 thb/porția, red curry with prawns – 189 thb/porția, pad med mamuang – 189 thb/porția și ca desert mango and sticky rice with warm coconut milk – 189 thb/porția. O porție de mâncare costa până în 199 thb, berea – 120 thb iar un ceai 89 thb.

Tealicious

Mai jos am să prezint ce obective turistice am ales să vizităm în scurta vizită în acest oraș aglomerat și vibrant.

1. Excursie la Ayutthaya

Hotelul Mode Sathorn are o agenție la parter pe care o recomandăm pentru excursii, Green Travel Service.

Deși am ieșit mai scump așa decât am fi mers pe cont propriu, din cauza timpului scurt am optat pentru această variantă. Atât managerul agenției, Thanee Prathuangthaneth cât și șoferul Amporn, care ne-a însoțit pe toată durata excursiei au fost foarte prietenoși și simpatici. Dar ce contează cel mai mult este că ne-am simțit în siguranță pe toata durata excursiei.

Excursia am rezervat-o înainte de plecare, prin corespondență mail cu personalul hotelului. A costat 2500 thb/persoană, cu mașină privată, aprovizionată cu apă la discreție, prânz delicios inclus la Krungsri River Hotel și toate intrările la obiective incluse.

Ayutthaya este situat la aproximativ 85 de km de Bangkok. Timp de 400 de ani Ayutthaya a fost capitala Tailandei. Era păcat să ratăm această excursie, am văzut multe locuri frumoase acolo:

  • Prima oprire a fost la Summer Palace, folosit pe post de reședință regală de foștii regi tailandezi. Construit în timpul regelui Prasat Thong (1629-1656), Summer Palace este situat la aproximativ 20 de km de Ayutthaya. Grădinile vaste și lacul conferă un peisaj idilic locului. Printre construcțiile tailandeze cu influențe chinezești, cea mai faimoasă este Bang Pa-In Royal Palace.

  • Wat Phanunchoeng este un templu în interiorul căruia găsim imaginea lui Buddha, datând din 1324 și un altar ornat în stil chinezesc dedicat reginei Ayodhya. În trecut, această zonă a fost ocupată de negustori chinezi care au transformat locul într-o adevarată piață comercială, unde vindeau tot felul de mărfuri chinezești incluzând aur, porțelan și mătăsuri.

  • Wat Yai Chaimongkol este una din cele mai bine conservate mănăstiri regale antice, localizat înainte de intrarea dinspre est a orașului. Este cunoscut pentru statuia mare a lui Buddha în poziție culcată și pentru pagoda (dex: PAGÓDĂ, pagode, s. f. Templu budist sau brahman la unele popoare din Orient, în formă de turn piramidal, compus din mai multe etaje suprapuse, care se retrag succesiv și ale căror streșini sunt întoarse în sus. – Din fr. pagode) în forma de clopot inversat ce are o înălțime de 62 de metri.

  • Wat Mahathat este cel mai popular loc din Ayutthaya Historical Park, datorită capului Buddha prins în rădăcinele copacului banyan, fiind un simbol cunoscut al orașului.

  • Wat Phra Si Sanphet a servit pe post de mănăstire regală între anii 1350 – 1448. Cele trei stupe (dex: stupa = Monument funerar budist, format dintr-un soclu poligonal, având deasupra un corp cilindric acoperit cu o cupolă) iconice ce adăposteau relicvele celor trei regi din Ayutthaya, sunt unele din puținele structuri rămase în picioare de-alungul timpului.

Ruinele de la Ayutthaya mi-au plăcut cel mai mult din zona Bangkok-ului. La finalul excursiei l-am rugat pe șofer să ne lase la Lumpini Park, era la 30 de minute de mers pe jos până la hotel.

2. Lumpini Park este deschis zilnic între orele 04:30 – 21:00 și este o oază de liniște și relaxare în mijlocul orașului aglomerat. Se întinde pe o suprafață imensă de aproximativ 57.6 hectare. În timp ce ne plimbam pe aleile parcului am văzut foarte mulți oameni care alergau sau practicau diferite activităti sportive (aerobic, zumba, dans, etc).

3. The Grand Palace si Wat Phra Kaew

The Grand Palace este probabil cel mai faimos obiectiv turistic din Bangkok, care ar trebui să fie pe lista tuturor turiștilor ce vizitează acest oraș.

Ne-am trezit devreme și am luat un taxi spre Grand Palace, astfel încât să fim acolo la deschidere și să evităm aglomerația. Din păcate nu am reusit, dar cred că la orice oră ai merge este plin de turiști. Pe lângă turiști erau și mulți localnici. Cu o lună înainte să ajungem în Tailanda a murit iubitul rege Bhumibol. În acea zi era organizat un eveniment de comemorare a regelui, la care au participat mii de localnici. În Tailanda, regele este foarte respectat și iubit. Dupa moartea regelui, se ține un an de doliu, în care mulți poartă negru în semn de respect. Să insulți regele în Tailanda se poate pedepsi cu închisoarea.

Wat Phra Kaew (Temple of Emerald Buddha) este cel mai sacru templu Buddhist din Tailanda. Emerald Buddha este o statuie de culoare verde închis, poziționată în picioare, având o înălțime de 66 cm.

Orar: deschis zilnic între orele 08:30 – 15:30.

Preț: 500 thb/persoană.

4. Wat Pho (Temple of Reclining Buddha)

 Wat Pho este un complex de temple budiste situat la sud de Grand Palace, în districtul Phra Nakhon.

Complexul găzduiește o impresionantă colecție cu imaginea lui Buddha, incluzând o statuie de 46 m reprezentându-l pe Buddha în poziție culcată.

Orar: deschis zilnic între orele 08:00 – 17:00.

Preț: 100 thb/persoană.

5. Wat Arun (Temple of Dawn)

Wat Arun este un templu budist localizat în districtul Bangkok Yai, pe malul vestic al râului Chao Phraya, Thonburi. Mi-a păcut mult arhitectura și designul acestui templu, fiind diferit față de restul templelor vizitate în Bangkok.

Fiind pe cealaltă parte a râului trebuie să treceți dincolo cu vaporul, costă doar 3 thb.

Orar: deschis zilnic între orele 08:30 – 17:30.

Preț: 100 thb/persoană.

6. Wat Mahathat Yuwarat este un templu unde se practică meditația și unde se află cea mai veche universitate budistă.

7. Khaosan Road este un drum popular în Bangkok, de aproximativ 1 km, unde intâlnim multe tarabe cu haine, restaurante, hosteluri, baruri, librării, agenții de turism și multe altele.

 8. Wat Suthat este unul dintre cele mai vechi și impresionante temple din Bangkok. Costrucția templului a început în timpul domniei regelui Rama I (1782-1809), dar a fost finalizată în timpul domniei regelui Rama III (1824-1851).

Este cunoscut pentru așa zisul „balansoar urias” de la intrare.

Orar: deschis zilnic între orele 08:30 – 21:00.

9. Giant Swing este o structura religioasă înaltă de 21m, situată în fața templului Wat Suthat, în zona Phra Nakhon. În trecut a fost folosită la ceremonii religioase brahmane.

10. Wat Saket – Temple of the Golden Mount este un deal construit artificial ce datează din era Ayutthaya. Ca să ajungi în vârf va trebui să urci cele 344 trepte care înconjoară dealul. Pagoda aurie din vârf conține relicve a lui Buddha aduse din India.

Orar: deschis zilnic între orele 08:00 – 17:00.

Traseu vizitare obiective:

11. Floating market Damnoen Saduak

Localizată la aproximativ 100 km de Bangkok, am vizitat piața plutitoare Damnoen Saduak în drum spre a doua destinație din Tailanda, Hua Hin.

Un tur privat cu barca cu motor a costat 1500 thb/barca și a durat aproximativ o oră jumate – două. Am cumpărat de aici condimente și zahăr din nucă de cocos.

12. Train Market – Maeklong Station

Train Market-ul nu era inițial pe itinerarul nostru, șoferul care ne-a dus la Hua Hin și piața plutitoare ne-a recomandat să îl vizităm. În timp ce ne plimbam pe șinele trenului, printre vânzătorii ambulanți, ne-am amintit că văzusem un documentar pe National Geographic cu acest loc. Înainte cu câteva minute ca trenul să tranziteze piața oamenii sunt atentionați să ridice mărfurile din drum, iar turiștii să se adăpostească de pe șine. Primul tren tranzitează piața la ora 08:30.

După cele trei zile petrecute în Bangkok a sosit vremea să ne îndreptăm spre a doua destinație din Tailanda, Hua Hin.

Hua Hin este o stațiune la mare îndrăgită de locuitoii Bangkok-ului, fiind locul perfect pentru mici escapade din orașul aglomerat. Situat la doar 3 ore de mers cu mașina din Bangkok, respectiv 200 km, Hua Hin are o populație de 84883 locuitori și o suprafață de 911 km pătrați.

Inițial, plănuisem să plecăm la Hua Hin cu autobusul ce pornește zilnic din Bangkok, la doar 8 euro/sens și care face aproximativ 4 ore până la destinație.

Dar, având în vedere că nu mai aveam zile disponibile pentru a vizita piața plutitoare am ascultat sfatul managerului agenției de la parterul hotelului unde am fost cazați. El ne-a sfătuit să mergem la Hua Hin cu aceeași mașină cu care am fost în excursia la Ayutthaya, iar pe drum avem posibilitatea să vizităm piața.

A fost mai scump într-adevar, 2500 thb/masină, dar am văzut trei obiective turistice în plus pe care nu le vedeam dacă optam să mergem cu autobusul: piața plutitoare Damnoen Saduak, train market-ul și parcul de distracții tematic Santorini Park (în apropiere de Hua Hin).

Orar parc: Luni – Vineri, 10:00 – 19:00; Sâmbătă – Duminică: 09:00 – 19:00.

Preț: 150 thb/pesoană.

În Hua Hin ne-am cazat la resortul Baan Talay Dao, un resort mic, dar drăguț, cu acces direct la mare și multă verdeață în jur. Din păcate doar două luni pe an (aprilie și mai) resortul dispune de o plajă cu nisip în timpul refluxului. Cazarea a costat 185 eur/ 3 nopți în camera dublă.

În Hua Hin nu ne-am propus să vizitam multe obiective, ne-am axat mai mult pe relaxare. Ne-a lipsit dupa două zile pline în Bangkok.

Piscina – Baan Talay Dao Resort

Merită amintint aici Chopsticks Hill (Khao Takiab), un munte ce adăpostește mii de maimuțe sălbatice și un templu budist în vârful acestuia.

Khao Takiab

De la Chopsticks Hill am făcut o plimbare de 15-20 minute pe plajă înapoi la resort.

Restaurantele care ne-au plăcut foarte mult și pe care le recomandăm cu drag:

  • Let’s Sea a fost restaurantul preferat din Hua Hin. Decorul modern, mâncarea delicioasă, atmosfera romantică și vederea direct la mare au făcut cadrul ideal unei cine romantice. Și pentru că ne-a plăcut foarte mut ne-am întors și pentru prânz smile emoticon. Prețurile nu sunt mici raportat la alte restaurante din Hua Hin, aproximativ 1300 thb o masă pe două persoane, dar merită. Restaurantul face parte din hotelul Let’s Sea, care de asemenea este superb.

  • Anantasila Villa by the sea este un restaurant localizat direct pe plaja Hua Hin cu vedere la Khao Takiab. Ne-au plăcut mult decorul și de asemenea mâncarea (costuri, aproximativ 1100 thb un prânz pe două persoane).

  Bine de știut/recomandări:

  • În ceea ce privește dresscode-ul la temple, trebuie să știți că tailandezii au reguli stricte cu privire la imbrăcăminte. Pantalonii scurți sau fustele scurte sunt înterzise iar umerii trebuie să fie acoperiți atât la bărbați cât și la femei. Un tricou cu mâneci și niște pantaloni lungi subțiri (sau o fustă lungă) sunt adecvate.
  • Viza pentru Tailanda se poate obține fie „on arrival”, la aterizare în aeroport (costă 2000 thb/persoană), fie aplicați pentru viză de turist la ambasada Tailandei în București – 30 euro/persoană. În cazul în care stați departe de București și doriți să scăpați de un drum, cel mai convenabil este să obțineți viza direct pe aeroport la aterizare. Puteți schimba bani pentru visa on arrival la un exchange după ce ați aterizat. Urmăriți semnul cu visa on arrival, completați formularul pentru aplicare viză, atașați o poză de tip buletin la formular și după ce ați obtinut-o vă puteți îndrepta spre control pașapoarte unde vor verifica validitatea vizei. În cazul în care aveți nevoie de intrări multiple, fie aplicați pentru viza cu întrări multiple la ambasada Tailandei în București – costă 150 eur/persoană, fie aplicați pentru un permis de re-intrare în țară la un birou de imigrări (1000 thb/persoană single entry). Pentru că am părăsit Tailanda când am plecat spre Laos și aveam nevoie de un permis de re-intrare în țară ca să putem pleca acasă, am aplicat pentru un re-entry permit la biroul de imigrări din Hua Hin (a durat aproximativ 10 minute, l-am primit pe loc).  Atenție, permisul de re-intrare trebuie obținut înainte de a părăsi Tailanda, altfel vi se anulează viza când părăsiți țara.
  • Atât pentru visa on arrival cât și pentru permisul de re-intrare aveți nevoie de poze de tip buletin, e util să le aveți făcute de acasă.
  • Din lipsă de timp nu am reușit sa vizităm câteva obiective turistice: Jim Thompson House, Wat Benchamabophit, Wat Traimit,Chinatown, night market-ul în Bangkok,  parcul acvatic Black Mountain (aflat în top 25 Aquaparkuri conform Tripadvisor, în 2016), Templul Huay Mongkol, Parcul Național Khao Sam Roi Yot, Cicada market  în Hua Hin.
  • Atenție la înșelători (scameri) din zonele turistice care folosesc diverse metode de a înșela turiștii naivi și îi storc de bani. Nu intrați în vorbă cu străinii care vor să vă ofere excursii ieftine, plimbări cu tuk-tuk aproape gratis, bijuterii, etc. Este o capcană!
  • În multe locuri turistice și comerciale o să vi se ceară dublu față de cât a trebui să plătiți în mod normal pe suveniruri, haine, diferite obiecte. Nu uitați să negociați.
  • Prețurile de intrare la obiectivele turistice au fost valabile în Noiembrie 2016. Vă recomandăm să verificați site-ul oficial al fiecărui obiectiv pentru prețurile actualizate și orarul de funcționare.

Video:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *