Azi am să vă povestesc despre un oraș foarte drag sufletului meu, cel în care m-am născut, orașul Oradea. Voi încerca să fiu obiectivă și să descriu Oradea cu ochii unui turist ce tocmai îl vizitează.
Cu toate că nu este un oraș foarte promovat în România, Oradea este un oraș frumos care cu siguranță merită vizitat, un oraș în plină dezvoltare. Schimbările în bine sunt vizibile, iar renovările masive au transformat clădirile istorice în atracții turistice interesante și frumoase.
Data viitoare când tranzitați Oradea în drum spre granița cu Ungaria, poate luați în considerare un popas de câteva zile pentru a vizita acest oraș. Sau de ce nu, puteți veni special aici pentru un city break.
Iată ce puteți vizita și face aici:
1. Clădiri istorice și palate ce impresionează prin arhitectură. Știați că Oradea este singurul oraș din România care face parte din rețeaua internațională a orașelor Art Nouveau? În 1999, la iniţiativa Departamentului de Monumente şi Situri a Regiunii Bruxelles, mai multe organizaţii din oraşele europene cu un bogat patrimoniu Art Nouveau, de la Helsinki la Barcelona, Glasgow şi Budapesta au decis să se unească într-o primă reţea europeană de cooperare, cercetare, conservare şi dezvoltare a Art Nouveau. Oradea s-a alăturat listei în luna februarie a anului 2012.
- Palatul Episcopiei Romano-Catolice
- Palatul Episcopal Greco-Catolic
- Palatul Apollo
- Palatul Stern
- Palatul Poinar
- Casa Adorjan I și II
- Casa Deutsch.
- Casa Darvas-La Roche. Transformat recent într-un muzeu Art Nouveau, casa se poate vizita de marți pănă duminică între orele 12:00-19:00. Preț intrare: 5 lei/persoană.
- Palatul Moskovits
- Palatul Justiției
- Palatul Ulmann
- Palatul Sonnenfeld
- Palatul Sztarill (actualul hotel Astoria)
2. Biserici frumoase și unice în Europa
- Bazilica Romano-Catolică, împreună cu Șirul Canonicilor și Palatul Episcopal constituie cel mai mare ansamblu baroc de pe teritoriul României. Catedrala adăpostește o orgă, funcțională și în ziua de azi, ce datează din anul 1780. Aceasta a fost donată catedralei de către împărăteasa Maria Tereza. Este cea mai frumoasă și impresionantă biserică din Oradea.
- Biserica Sf. Ladislau este localizată în fața primăriei Oradea și este unul din cele mai vechi edificii ecleziastice ale orașului. În biserică se găsește cel mai vechi altar din Oradea care se află în uz din 1730.
- Biserica cu lună este o biserică unică în Europa. Ceea ce o face atât de specială este mecanismul din turla bisericii. Este vorba de un orologiu creat în combinație cu un glob lunar, jumătate negru, jumătate auriu, situat la exteriorul bisericii. Globul lunar se deplasează după mișcarea de rotație a lunii în jurul pământului, arătând astfel fazele lunii.
- Biserica Ursulinelor a fost construită în anul 1773 cu ajutorul canonului de Oradea, Szenczy István.
- Sinagoga neologă Zion este localizată pe malul Crișului Repede și a fost construită de comunitatea evreiască în anul 1878, adăpostind 1000 de locuri.
Sursă foto: Adam Freundlich
Orar: marți-vineri între orele 09:00-17:00, sâmbătă-duminică între orele 11:00-18:00. Preț: 5 lei/persoană.
- Sinagoga Ortodoxă este situată pe strada Mihai Viteazul și a fost construită în anul 1890 în stilul eclectic de către constructorul Knápp Ferenc.
Sursă foto: Adam Freundlich
- Biserica Sf. Nicolae. Construcția bisericii a început în anul 1800, când episcopul greco-catolic Ignațiu Darabant demolează biserica greco-catolică și începe construcția unei catedrale. Clădirea are planul în formă de cruce, tavan boltit și o cupolă centrală pictată cu scene biblice.
- Catedra Episcopală Învierea Domnului. Construcția catedralei a fost terminată în anul 2006, în stilul arhitectural neobizantin.
3. Piața Unirii este situată în centrul orașului și este cea mai mare piață din Oradea. Recent renovată este locul în care se țin diferite concerte, manifestații sau festivaluri. Datorită localurilor și restaurantelor din zonă este unul din locurile preferate de tinerii orădeni și nu numai. Fie că doriți să serviți o cafea sau o bere la unul din localuri sau doar să admirați clădirile recent renovate, Piața Unirii este locul perfect pentru a vă petrece o după amiază în Oradea.
4. Complexul Vulturul Negru este situat tot în centrul orașului, lângă Piața Unirii. Complexul este format din Palatul Vulturul Negru, ce are forma literei “Y”, cu trei intrări dominate de un vultur negru cu aripile desfăcute și pasajul interior acoperit cu sticlă, cu vitralii impresionante.
5. Primăria este localizată în centrul orașului, față în față cu biserica Sf. Ladislau. Recomandăm să urcați în turnul primăriei, pentru o priveliște frumoasă asupra Pieței Unirii și împrejurimilor.
Vedere din turn
Preț: 5 lei/persoană.
Orar: deschis de marți până duminică
1 aprilie – 30 octombrie, 12:00-19:00
1 noiembrie – 30 martie, 12:00-17:00
Este închis luni și in zilele de sărbători legale.
6. Teatrul de stat “Regina Maria”. Sala teatrului este dispusă pe 3 nivele, cu o capacitate de 570 locuri. Intrarea, foarte impresionantă, este încadrată de statuile zeiței Comediei, respectiv a Tragediei. Aspectul exterior îmbină armonios stilul neoclasic, dominant în ansamblul fațadei, cu elemente neorenascentiste și neobaroce, în timp ce finisajele și ornamentațiile interioare se impun printr-un accentuat ton rococo.
Clădirea teatrului, a fost construită în perioada 1899-1900 de către arhitectul Rimanóczy Kálmán Junior ca urmare a unei tradiții teatrale orădene datând din 1730.
7. Cetatea Oradea are formă pentagonală, cu bastioane pe colțuri și șanț cu apă, construită între anii 1570-1618 de arhitecți italieni, rămânând cea mai bine păstrată cetate în stil renascentist italian din Europa centrală.
Recomandăm să faceți o plimbare în cetate, să citiți o carte sau să beți o cafea în localul din interiorul cetății sau pur și simplu să admirați nuferii.
8. Strada Republicii este o pietonală împânzită de localuri, restaurante și cafenele. Vara devine un loc popular datorită teraselor răcoroase. Fie că doriți să savurați o înghețată la una din gelaterii sau doar să vă plimbați, strada Republicii este locul ideal pentru asta.
9. Șirul Canonicilor este un monument de arhitectură barocă care este compus din 57 de arcade care constituie un coridor lung de peste 250 de metri unind 10 clădiri. A fost construit în perioada 1758-1875, după proiectul arhitectului F.A. Hillebrandt.
10. Podul Intelectualilor este unul dintre cele mai frumoase poduri pietonale din România. De pe podul Intelectualilor ai o vedere minunată asupra Primăriei Oradea, a Bisericii Sf. Ladislau și a Podului Sf. Ladislau.
11. Grădina Zoologică este situată în partea de sud-vest a municipiului Oradea, având un habitat dintre cele mai propice, aflându-se sub un pod vegetal format din peste 40 de specii de copaci, arborii seculari reprezentând 20% din flora de aici.
Recent renovată, grădina zoologică și-a extins suprafața, crescând considerabil și numărul de animale. Este un loc plăcut de a-ți petrece după-amiaza cu familia.
Orarul grădinii zoologice îl găsiți mai jos (sursă: www.zooradea.ro)
Perioada | Ora deschiderii | Ora închiderii | |
Caserie | Zoo | ||
Vara (mai – septembrie) | 09.00 | 19.00 | 20.00 |
Primăvara/Toamna
(martie, aprilie, octombrie) |
09.00 | 18.00 | 19.00 |
Iarna (noiembrie – februarie) | 10.00 | 17.00 | 18.00 |
Preț: 14 lei/adult, 7 lei/copii, studenți, pensionari, persoane cu dizabilități.
12. Dealul Ciuperca este locul cu cea mai frumoasă panoramă asupra orașului. Pe lângă priveliștea frumoasă găsim aici un restaurant și o cafenea.
Sursă foto: Adam Freundlich
13. Aquapark Nymphaea este cel mai mare aquapark din această regiune a Europei, întinzându-se pe o suprafață de 7 hectare.
Are în dotare tobogane exterioare, interioare, jacuzzi, saune, baie turcească și o zonă wellness unde puteți beneficia de masaj contra cost sau jacuzzi vip.
Pentru tarife recomandăm să consultati pagina web a aquapark-ului aici.
Sursă foto: www.aquapark-nymphaea.ro
14. Centrul de închiriere biciclete I’Velo, situat în Parcul 1 Decembrie. Puteți opta pentru vizitarea orașului pe bicicletă, un mod rapid și distractiv de a vizita orașul.
Orar: Luni-Vineri în intervalul orar 11:00-20:00, Sâmbătă-Duminică în intervalul orar 10:00-20:00, ultima închiriere fiind la ora 19:00.
Preț: 4 lei/oră, 15 lei/ 24 ore.
15. Răsfăț la spa – Riserva Wine&Spa în incinta hotelului Ramada. Recomandăm pachetul Voiaj Divinum (189 lei/persoană), o să vă încânte simțurile. Dupa tratament vă puteți relaxa la un pahar de vin în jacuzzi-ul situat pe terasa hotelului de la etajul 7.
Sursă foto: www.riserva.ro
16. Plimbare cu tramvaiul de epocă vienez vechi de 100 de ani. Traseul tramvaiului este următorul: Nufărul – Gara Centrală – B-dul Decebal – Piaţa Unirii – Nufărul, deplasându-se cu o viteză de 10 km/oră.
Prețul unei călătorii pentru adulți este de 8 lei, iar pentru copii de 4 lei.
Atenție! Vă rugăm să consultați perioada de funcționare a tramvaiului de epocă pe site-ul OTL aici doarece este periodică.
Sursă foto: Adam Freundlich
17. Plimbare pe malul Crișului Repede. Malul Crișului Repede a fost amenajat cu piste de biciclete și alei de la Podul de Centură până după hotel Hilton, având o lungime de aproximativ 6 km.
18. Muzeul Țării Crișurilor este un obiectiv cultural important al României, fiind format din Muzeul Ţării Crişurilor, cu cele şapte secţii (Secţia de Arheologie, Secţia de Istorie, Secţia de Ştiinţele Naturii, Secţia de Etnografie, Secţia de Artă, Secţia de Relaţii Publice şi Expoziţii, Secţia Muzee Memoriale, Grupuri Sociale, Istorie a Minorităţilor), Muzeul Memorial “Iosif Vulcan”, Muzeul Memorial „Aurel Lazăr”, Muzeul Memorial “Ady Endre” şi Peştera Vadu Crişului.
Muzeul se află pe locul cinci în România, conform unei statistici a Ministerului Culturii.
Noua locație se află pe str. Armatei Române nr.1/A. Orar: Marţi-Duminică: 9.30-16.00 (program de iarnă), Marţi, Joi, Sâmbătă: 10.00-15.00; Miercuri, Vineri, Duminică: 10.00-18.00 (program de vară).
Preț: 8 lei/persoană. Copii, elevi, studenţi, pensionari: 4 lei/persoană.
Puteți servi o cafea aromată sau o masă delicioasă la una din cafenele și restaurantele de mai jos:
- Ristretto, cea mai bună cafea din oraș. ☕️ Localizare: Strada Republicii nr. 11.
Sursă foto: www.ristrettocaffe.ro
- Rivo, cel mai frumos view și ambianță. 🍸 Localizare: malul Crișului Repede, între Hotel Continental și Hilton.
- Petit Cafe, o cafenea cochetă într-un parc verde. 🌳 Localizare: Piața Libertății nr. 36, în apropiere de Podul Intelectualilor.
- Baraw, cei mai buni burgeri și mic dejun. 🍔 Localizare: Parcul Traian, vis-a-vis de Palatul Justiției.
- Corsarul, cel mai bun restaurant cu specific italian, fructe de mare delicioase. 🦐 Localizare: Piața Ion Creangă nr. 1.
- Rewine, pentru serile cu prietenii la un pahar de vin. 🍷 Localizare: Strada Snagovului nr.1, vis-a-vis de restaurantul Allegria.
Sursă foto: Rewine
- Spoon, mâncare bună și deserturi delicioase. 🍰Localizare: pe malul Crișului Repede, Aleea Emanuil Gojdu.
- Laurus Mediterranean Restaurant, dining with a view. 🌅 Localizare: incinta hotelului Hilton, Aleea Ștrandului.
- Allegria, pentru o cină de afaceri. 💼 Localizare: str. Republicii nr. 33, intrare pietonală dinspre magazinul Crișul.
- Meatic, pentru că Adi Hădean. 😃 Localizare: Strada Barbu Ștefănescu Delavrancea nr. 3.
- Vine Summer Garden & Grill, pentru terasa minunată și serile cu muzică jazz. 🎷 Localizare: Strada Cloșca nr. 50.
- Snoozz, pentru un mic dejun delicios și pentru că deschide devreme. ⏰ Singura cafenea din oraș care deschide la 6:30 în timpul săptămânii. Recomandăm să încercați bagle cu avocado, este foarte bun. Localizare: Parcul Traian nr. 7.
Sursă foto: Cătălin David
- Wok’N Roll Oradea, pentru mâncarea asiatică. 🍜 Localizare: pasajul Vulturul Negru.
- Taco Fresh, pentru mâncarea mexicană. 🌮 Localizare: food court Lotus Center.
4 Responses
Foarte fain articolul. Mi se pare si foarte util. Multumesc !
Multumim Ciprian!
Mii de mulțumiri Renata 🤗🥂
Felicitări pentru blog, ne place place place!
Te așteptăm cu mare drag la noi, echipa Rewine 🍷❤️🤗
Multumim! Venim cu mare drag!:*