fbpx
Remote Locations Romania Travelling Weekend break

Valea Iadului – cascade pitorești și natură sălbatică

Valea Iadului

În sfârșit vara și-a intrat în drepturi și suntem răsfățați din plin de razele soarelui. Este perioada propice pentru a evada în natură cu cortul, pentru a face o drumeție, pentru a ne relaxa într-un hamac și a ne încărca bateriile. Din fericire avem multe locuri frumoase în Bihor în care să evadăm, locuri care ne încântă sufletele. Azi dorim să vă facem o recomandare, este vorba despre Valea Iadului.

Este localizată la aproximativ 100 km de Oradea și 120 km de Cluj Napoca. Se poate accesa prin două modalități: în dreptul localității Bucea, urmând drumul Remeți – Leșu – drumul de legătură Leșu – Stâna de Vale sau dinspre  Beiuș – Stâna de Vale – Leșu.

Indiferent că optați pentru o tură cu bicicleta, să faceți o plimbare în natură sau să vizitați una dintre cascadele de pe vale, Valea Iadului este locul perfect pentru asta. În cazul în care aveți mai mult timp la dispoziție, puteți campa peste noapte în locurile amenajate cu masă și băncuță precum și loc de făcut focul, așa cum am procedat și noi.

Valea Iadului

Momentan drumul este destul de rău, dar se lucrează intens la repararea acestuia urmând să fie mult mai accesibil.

Recomandăm o vizită la cascade, iar pentru cei mai curajoși, chiar și o baie revigorantă.

Cascada Iadolina este ușor de accesat de la drum. Pentru cei care nu doresc să coboare până la ea, pot să o admire în toată splendoarea ei de pe platoul special amenajat. Deși este destul de mică, are un debit mare, o auzi vuind de la drum. Dintre toate, este preferata mea.

Cascada Iadolina
Cascada Iadolina
Valea Iadului

Cascada Vălul Miresei este vizibilă chiar de la drum și este foarte pitorească.

Cascada Săritoarea Ieduțului, localizată la o plimbare de circa 15-20 minute prin pădure de la drumul principal. 

Valea Iadului

Cascada Miss este cea mai greu de accesat dintre toate deoarece este situată în mijlocul pădurii și va trebui să străbateți un traseu de aproximativ 2 ore dus-întors. Cascada are o înâlțime de 25 metri, iar traseul prin pădure este anevoios, dar frumos.

Pentru cei care doresc să profite din plin de natură, recomandăm o drumeție mai lungă, cunoscută sub denumirea circuitul Stâna de Vale. Traseul este marcat cu punct galben: Stâna de Vale – valea Iadului – valea Cârligatele – valea Muncelaş – Vf. Piatra Calului – Şaua Raia – vf. Muncei – Clm. Muncelu – Clm Baia Popii – drumul Promenada Generalului – Stâna de Vale. Are o lungime de aproximativ 21 km care se poate parcurge în 5-6 ore.

În cazul în care doriți să rămâneți peste noapte, puteți campa și în Stâna de Vale.

Să nu uitați să strângeți gunoaiele după voi la plecare precum și după cei care au omis să facă acest lucru din păcate. Primul lucru pe care l-am făcut când am ajuns aici a fost să strângem gunoaiele lăsate de ceilalți. Este important să avem grijă de mediul înconjurător.

    2 Responses

  1. buna, super faina locatia! ai putea sa ne dai niste coordonate gps cu campsite-ul? multumesc!

    1. Buna! Nu este campsite. Este un loc amenajat cu o masa, bancuta si loc de facut focul. Se pot pune maxim 2 corturi mici in acest loc. Locul se afla la o distanta mica de Cascada Valul Miresei, pe partea stanga. Este vizibil din drum.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *