fbpx
Asia Culture Exotic Destinations Food Travelling Travelling

Laos – Vientiane

Laos a fost a doua țară vizitată din circuitul de două săptămâni jumate, în care am vizitat cele trei țări aflate în sud-estul Asiei: Tailanda, Laos, Cambodgia. Trebuie să recunosc că a fost un circuit obositor, deoarece timpul a fost scurt și am dorit să vizităm cât mai mult posibil în fiecare locație, dar a meritat din plin!

Pe lângă cele 8 zboruri, pe care le voi detalia mai jos, am făcut 690 km cu mașina, 185 km cu tuk-tuk și peste 90 km mers pe jos.

 • Zborul mare (Budapesta – Bangkok – Budapesta) l-am achiziționat de la Turkish Airlines cu 465 eur/persoană, plecare din Budapesta spre Bangkok, cu escale scurte în Istanbul atât la dus cât și la întors. Escalele au fost atât de scurte încât am ajuns la ultima strigare și era cât pe ce să pierdem zborul.
 • Zbor Bangkok – Vientiane (Laos), achiziționat de la compania aeriană low cost AirAsia, a costat 40 eur/persoană.
 • Zbor Vientiane – Siem Reap (Cambogia), achiziționat de la compania aeriană Lao Airlines, a costat 150 eur/persoană.
 • Zbor Siem Reap – Bangkok, achiziționat de la compania aeriană AirAsia, a costat 85 eur/persoană.

Vientiane este capitala și totodată cel mai mare oras al statului Laos, situat la graniță cu Tailanda. Este localizat pe valea fluviului Mekong, în partea vestică a țării.

Am petrecut trei nopți la Vientiane și ne-am cazat la hotelul S Park Design. Cazarea a costat 160 USD/3 nopți în camera dublă cu mic dejun inclus.

Localizat la 10 minute de mers cu mașina de la aeroport, S Park Design are în dotare o piscină frumoasă și răcoroasă și o sală de fitness.

Barul/restaurant Musso, situat la subsolul hotelului este locul în care se adună tinerii din Vientiane să servească cina și să asculte muzică live. Am fost și noi de două ori la Musso și ne-a plăcut atât atmosfera cât și mâncarea.

O singură zi a fost de ajuns pentru vizitarea obiectivelor turistice din Vientiane. Excursia am luat-o direct de la hotel și a costat 30 USD/persoană cu mașină privată (șoferul ne-a dus la toate obiectivele turistice importante și a așteptat după noi peste tot). Itinerarul excursiei a constat în vizita orașului și a faimosului Buddha Park.

Mai jos găsiți o listă cu ce am vizitat:

1. Buddha park

Buddha Park se află la aproximativ 25 de km de Vientiane pe malul fluviului Mekong. Este un parc cu o colecție impresionantă de peste 200 de statui budiste, hinduse, demoni și creaturi mitice.

Cele mai populare statui sunt statuia grandioasă ce îl reprezintă pe Buddha culcat și dovleacul gigant pe trei nivele, ficare nivel simbolizând: nivelul 1 – Iadul, nivelul 2 – Pământul, respectiv Raiul – nivelul 3. La intrare în dovleac este o creatură mitologică a cărei gură este ușa de intrare. Scările din interior duc la o platformă ce oferă o vedere panoramică superbă asupra parcului.

Statuia lui Buddha în poziție culcată

Dovleacul gigant pe trei nivele și ușa de intrare  

Vedere asupra parcului de pe platforma dovleacului gigant

Se poate ajunge aici si cu autobuzul numărul 14 ce pornește la fiecare 20 de minute din stația Khua din Vientiane, de lângă piața Talat Sao. Drumul durează 45 de minute și costă 6000 kip/sens.

După ce am vizitat parcul ne-am odihnit la localul din interiorul parcului unde se poate servi prânzul sau băuturi răcoritoare.

Orar: zilnic între orele 08:00 – 16:30. Preț: 5000 kip/ persoană.

2. Pha That Luang – Vientiane Great Stupa and surroundings

That Luang este o stupă aurie de dimensiuni mari (45 m înălțime) localizată în centrul orașului și este un monument național important din cultura Laosului, devenit simbol al orașului Vientiane.

Orar: deschis zilnic între 08:00 – 12:00, 13:00 – 16:00 (închis o oră la prânz). Preț: 5000 kip/persoană.

3. Patuxai Victory Monument

Construită între anii 1957 – 1968 folosind fonduri de la guvernul american, acest momument a fost dedicat victimelor care au murit în lupta pentru independența cu Franța, precum și cu cotropitorii mai vechi ai națiunii, Siam (denumirea veche a Tailandei) și Japonia.

Interior

Vedere panoramică

Orar: Luni-Vineri 08:00 – 16:30, Sâmbătă-Duminică 08:00 – 17:00. Preț: 5000 kip/persoană pentru urcarea în vârf.

4. That Dam (Black Stupa) este localizat în mijlocul unui sens giratoriu ce leagă drumul Chanta Khoumane de drumul Bartholonie, lângă Talat Sao.

Potrivit legendelor locale, stupa a fost locuită de șarpele cu 7 capete, Naga, un șarpe sacru cunoscut din mitologia budistă. Șarpele Naga a protejat locuitorii orașului pe vremea când acesta a fost invadat de siamezi în 1827.

O altă legendă spune că stupa a fost odată acoperit cu aur pur, dar a fost furat de către invadatorii siamezi.

5. Wat si Saket este un templu budist datând din secolul 19, fiind cel mai vechi templu din oraș care și-a păstrat structura originală.

Transformat într-un muzeu, acesta are în dotare aproximativ 10000 de imagini cu Buddha.

Orar: deschis zilnic între 08:00 – 12:00, 13:00 – 16:00 (închis o oră la prânz). Preț: 5000 kip/persoană.

6. Presidential Palace este reședința oficială a președintelui țării Laos. Localizat lângă templul Sisaket, construcția palatului a început în anul 1973. Datorită schimbărilor politice ce au avut loc, palatul a fost terminat mult mai târziu, acesta și-a deschis porțile abia în anul 1986. Clădirea este închisă publicului.

7. Wat Ho Phra Keo este una din cele mai venerate temple din Laos. Azi, templul a fost transformat într-un muzeu. Numele templului derivă din Emerald Buddha, un Buddha sacru venerat în Tailanda. Imaginea lui Emerald Buddha a fost prezentă în acest templu aproximativ 200 de ani, până în anul 1779 când a fost mutat în Tailanda, la templul Wat Phra Kaev din palatul Grand Palace.

Ho Phra Keo a fost distrus când armatele siameze au invadat orașul în 1827. De atunci, a fost reconstruit și restaurat de mai multe ori, structura actuală datând din anul 1942, când a fost restaurat de francezi.

Orar: deschis zilnic între 08:00 – 12:00, 13:00 – 16:00 (închis o oră la prânz). Preț: 5000 kip/persoană.

În interiorul muzeului este interzisă fotografierea.

8. Wat si Muang este una din cele mai populare lăcașuri de cult din Vientiane. Potrivit unei legende locale, când templul a fost construit în 1563 o tânără femeie gravidă pe nume Si Muang s-a oferit să se sacrifice pentru a calma spiritele furioase. Ea s-a aruncat într-o gaură în pământ, în locul în care pilonul central al clădirii avea să fie plasat și a fost zdrobită de stâlpul masiv al acesteia.

Orar: 06:00 – 19:00. Preț: intrarea liberă.

9. Chao Anouvong Park

În Chao Anouvong Park se află statuia regelui Anouvong. Parcul a fost numit după rege, fiind foarte apreciat printre locuitori Laosului. Statuia a fost construită în 2010, pentru a comemora contribuția regelui în timpul domniei sale. Chao Anouvong a fost ultimul rege al Regatului Lao Vientiane care a luptat împotriva invaziei siameze. În cele din urmă acesta a fost nevoit să se predea siamezilor și regatul a încetat să mai existe. Datorită ambiției sale de a învinge forțele siameze, Chao Anouvong este considerat un erou care a luptat până la moarte.

Traseu vizitare obiective:

Un restaurant ce îl recomandăm cu drag în Vientiane este Makphet. Pe lângă mâncarea delicioasă ne-a impresionat faptul că restaurantul este un centru de training pentru tinerii nefavorizați ai orașului unde aceștia au posibilitatea să învețe o meserie (ospătar, ajutor bucătar, etc.). O masă a costat 31 USD cu două feluri principale, două deserturi și băuturi.

Un alt restaurant unde ne-a plăcut mâncare a fost Khop Chai Deu, localizat între That Dam și Chao Anovoung Park, pe Rue Setthathilath. Aici am mâncat pentru prima dată frunze de Kaffir-lime cu pește. O masă pentru două persoane a fost în jur de 30 USD.

Bine de știut/recomandări:

 • Transport de la aeroport la hotel cu taxi – 7 USD /sens.
 • Moneda națională este kip (1 lao kip = 0.00012 USD), dar se poate plăti și în dolari sau thb.
 • Viza se poate obține pe aeroport și costă 30 USD/persoană. Aveți nevoie de o poză de tip buletin, să nu uitați sa vă aduceți de acasă.
 • Prețurile au fost valabile în Noiembrie 2016. Vă recomandăm să verificați site-ul oficial al fiecărui obiectiv pentru prețurile actualizate și orarul de funcționare.

Video:

  2 Responses

 1. Nice post. I was checking constantly this blog
  and I’m impressed! Extremely useful info particularly the last part 🙂 I care for such information much.

  I was seeking this particular information for a long time.
  Thank you and good luck.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *